Εάν και Οταν …..



  Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης

«Εάν εφαρμόσουμε όσα υπογράψαμε»,δε θα γίνουν άλλες περικοπές, είπε χθες ο πρωθυπουργός μας και μας καθησύχασε! Όχι βεβαίως  όλους, αλλά τουλάχιστον τους εύπιστους κι εκείνους που έμαθαν να πιστεύουν σ’ αυτό που εύχονται.
Όταν όλοι οι ξένοι οικονομικοί........
αναλυτές πιστεύουν ότι είναι ανέφικτη η υλοποίηση των στόχων που τέθηκαν και όλοι οι  μέχρι σήμερα στόχοι απέτυχαν.
Όταν οι «ηγέτες» μας των τελευταίων ετών μας χαρακτηρίζουν διεφθαρμένους, τεμπέληδες και ανίκανους και αντί να μας ενθουσιάσουν για τον κοινό σκοπό, μας διχάζουν υποκινώντας την μια κοινωνική τάξη εναντίον της άλλης και υπογράφουν κάτι το οποίο μας δεσμεύει αλλά οι ίδιοι δε γνωρίζουμε τις δεσμεύσεις των υπογραφών τους.
Όταν αντί να εμπνέουν και να ενθουσιάζουν το λαό, αντί να αποδέχονται τις φιλοδοξίες τους με βάση όχι τις ευχές τους, αλλά τις ικανότητές τους και τις δυνατότητες του λαού τους, όπως κάνουν όλοι οι υπεύθυνοι ηγέτες, εκείνοι  τον   αποθαρρύνουν και τον αποπροσανατολίζουν ακόμη περισσότερο, τι μπορούν άραγε να περιμένουν από έναν αποθαρρυμένο και αποπροσανατολισμένο λαό;
Εάν οι «ηγέτες» μας διάβαζαν το «Εγχειρίδιο περί ηθικής» του Επίκτητου θα μάθαιναν , πως «εάν θέλουν να μείνουν αήττητοι, δεν μπαίνουν  σε αγώνα που όλα δείχνουν πως δεν μπορούν να κερδίσουν, ούτε είναι σοφό να αγωνίζονται για κάτι που όλα δείχνουν πως δεν μπορούν να το υπερασπιστούν με επιτυχία», εκτός και Εάν!
Εκτός και εάν πιστεύουν ότι το «φχαριστιόμαστε», αφού όλα δείχνουν πως οι επόμενες περικοπές έχουν ήδη προαποφασιστεί, όπως έχει ήδη προαποφασιστεί ποιος θα είναι ο ένοχος της νέας αποτυχίας.
Εμείς ο διεφθαρμένος και ανίκανος Λαός