Ανοίγοντας την κουρτίνα του 2013

Την... κουρτίνα του 2013 τραβούν οι Financial Times και προβλέπουν τα δράματα και τους θριάμβους για το επόμενο έτος.

Όπως είναι φυσικό ανάμεσα στις προβλέψεις για τη νέα χρονιά περιλαμβάνεται και η Ελλάδα για την οποία εκτιμάται ότι θα επιστρέψει στην ανάπτυξη...


Ειδικότερα οι FT γράφουν στο μακροσκελές άρθρο τους:

Μπορεί η ελληνική οικονομία να ανακόψει την ύφεση;

"Ναι. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέμενε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2011, στη συνέχεια, το 2012, το 2013 και τώρα το 2015. Ωστόσο υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους αυτό το έτος μπορεί να είναι διαφορετικό. Κατ 'αρχάς, το τελευταίο πακέτο λιτότητας φέρνει την Ελλάδα  κοντά στο πρωτογενές ισοζύγιο και οι πολλαπλές αναδιαρθρώσεις έχουν θέσει σε μεγάλο βαθμό την εξυπηρέτηση του χρέους της Αθήνας σε αναμονή για αρκετά χρόνια. Δεύτερον, να θυμάστε ότι οι τράπεζες δεν ήταν οι ένοχοι στην Ελλάδα. Αλλά το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς βοήθεια. Τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος είναι τελικά στο δρόμο τους. Τρίτον, ο ελληνικός ιδιωτικός τομέας είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό, τι στο δημόσιο τομέα. Μεγάλο μέρος της ανταγωνιστικότητας έχει αποκατασταθεί. Μόλις εφαρμοστούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να απελευθερώσουν άλλες δυνατότητες που έχουν μείνει πίσω από εξωφρενικές ανεπάρκειες.

Η Βρετανία θα γλιτώσει την ύφεση;

εν θα υπάρξει τριπλή βουτιά. Αλλά αυτό μπορεί να μην είναι το πιο σημαντικό ζήτημα. Ο συχνά αποδεκτός ορισμός της ύφεσης - δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης - δεν μπορεί να περιγράψει τη βρετανική οικονομία. Είχε μια φρικτή ύφεση το 2008-09. Το πραγματικό ζήτημα για το 2013 είναι αν η αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη μπορεί να επιστρέψει, και αυτό δυστυχώς παραμένει σε αμφιβολία.

Θα έχουμε ανακαλύψει πειστικές αποδείξεις για τη ζωή στον Άρη;

Η χημική ανάλυση του εδάφους του Άρη θα παρέχει τα επιστημονικά αποτελέσματα το 2013. Το αυτοκίνητο  το οποίο προσγειώθηκε τον Αύγουστο, έχει αρχίσει και οι φήμες ότι έχει εντοπιστεί ήδη ένα χημικό σήμα της ζωής προκάλεσε φρενίτιδα ενθουσιασμού πριν από ένα μήνα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα βομβαρδίσει το Ιράν;

Όχι, ο κ. Ομπάμα θα επιδιώξει διαπραγματεύσεις με το Ιράν. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα συμφωνήσουν, αλλά οι αυστηρότερες κυρώσεις έχουν δώσει ένα ισχυρό κίνητρο.

Ο Monti θα είναι στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές στις αρχές του επόμενου έτους;

Πολλοί το ελπίζουν, αλλά αυτοί είναι ως επί το πλείστον έξω από την Ιταλία, όπου οι αγορές και οι ηγέτες της ευρωζώνης  περιμένουν νευρικά το αποτέλεσμα των εκλογών. Δεν είναι αρκετά δημοφιλής για να κερδίσει , ο κ. Monti αλλά μπορεί να είναι υπουργός Οικονομικών σε συνασπισμό με τους Δημοκρατικούς.

Τι θα αλλάξει μετά τις εκλογές της Γερμανίας το Σεπτέμβριο;

Για πρώτη φορά, υπάρχει η πιθανότητα συμμαχίας μεταξύ της κεντροδεξιάς Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Άνγκελα Μέρκελ και των Πρασίνων. Οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία θα είναι δύσκολη για τις δύο πλευρές.