Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2012

Απόφαση – «βόμβα» του Ελεγκτικού Συνεδρίου: Αντισυνταγματικές οι περικοπές

Για πρώτη φορά το δικαστικό σώμα εξέδωσε παρόμοια απόφαση. Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε σχεδόν ομόφωνα αντισυνταγματικές τις διατάξεις για τις περικοπές στις συντάξεις.
Το σκεπτικό της απόφασης αναφέρει ότι η ίδια κοινωνική ομάδα πληρώνει και πάλι τον «λογαριασμό» των νέων μέτρων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στη περίπτωση που ψηφιστεί το πακέτο τότε στην πρώτη προσφυγή που θα κατατεθεί στα δικαστήρια ο εναγόμενος θα δικαιωθεί και ο νόμος στην πράξη δεν θα ισχύσει...
, αναφέρει το real.gr

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για πρώτη φορά όπως χαρακτηριστικά έλεγαν, κρίθηκε σχέδιο νόμου, μη συμβατό με τις συνταγματικές επιταγές.

Μετά και την εισήγηση του συμβούλου Αντώνη Κατσαρόλη, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της αντισυνταγματικότητας των επίμαχων τροπολογιών, η Ολομέλεια έκρινε ότι η για πέμπτη συνεχόμενη φορά μείωση των συντάξεων μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, είναι αντίθετη σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων.

Η Ολομέλεια η οποία συγκροτήθηκε από 30 δικαστές, γνωμοδότησε ότι οι διατάξεις για τις μειώσεις των συντάξεων και την περικοπή των δώρων προσκρούουν στα άρθρα 2, 4, 22 και 25 του Συντάγματος.

Με άλλα λόγια, προσκρούουν στην συνταγματική υποχρέωση σεβασμού και προστασίας της αξίας του ανθρώπου, στις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας και στην προστασία της εργασίας.

Ειδικότερα, ομόφωνοι οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάνθηκαν ότι είναι αντισυνταγματική η περικοπή των επιδομάτων (δώρων) Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το επίδομα θερινής αδείας από το νέο έτος και μετά.

Αντισυνταγματική κρίθηκε παράλληλα με ισχυρά πλειοψηφία από τους δικαστές και η μείωση των συντάξεων, καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα αναλογικότητας, δεν χρησιμοποιήθηκαν κριτήρια και γίνεται κατά άνισο τρόπο, και χωρίς ορθή κλιμάκωση.

Την ίδια θέση περί αντισυνταγματικότητας διατύπωσαν οι σύμβουλοι και για την αύξηση από 1.1.2013 της ηλικίας όσων δικαιούνται το ΕΚΑΣ από το 60ό έτος που είναι σήμερα στο 65 έτος.

Συνταγματική κρίθηκε κατά πλειοψήφια η περικοπή των συντάξεων των άγαμων διαζευγμένων και θυγατέρων θανόντων συνταξιούχων που σύμφωνα με το νομοσχέδιο η ανώτατη μηνιαία σύνταξη τους θα ανέρχεται πλέον στα 720 ευρώ και εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 8.640 ευρώ.

Για το θέμα αυτό της περικοπής των συντάξεων των άγαμων και διαζευγμένων θυγατέρων υποστηρίχθηκε από ορισμένους δικαστές ότι η μείωση αυτή είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), ενώ αντίθετα η πλειοψήφία των συμβούλων τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας και νομιμότητας της σχετικής ρύθμισης.

Αντίθετα, νόμιμες κρίθηκαν από την Ολομέλεια του Ε.Σ. οι ρυθμίσεις που αφορούν τα συνταξιοδοτικά θέματα των βουλευτών.

Το νομοσχέδιο που κρίθηκε αντισυνταγματικό προβλέπει, μεταξύ των άλλων, ότι οι συντάξεις ή το άθροισμα των συντάξεων: 1) από 1.000 έως και 1.500 ευρώ, μειώνονται κατά 5% και σε κάθε περίπτωση το ποσό δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000,01 ευρώ, 2) από 1.500,01 έως και 2.000 ευρώ, μειώνεται κατά 10% και το ποσό αυτό δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.425,01 ευρώ, 3) από 2.000,01 ευρώ και άνω μειώνεται κατά 15% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να μικρότερο των 1.800,01 ευρώ.

Για τον προσδιορισμό του ποσού της σύνταξης λαμβάνεται υπόψη το ποσό της σύνταξης ή των συντάξεων όπως αυτές θα έχουν διαμορφωθεί την 31.12.2012 μετά όμως την τυχόν παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης, της επιπλέον εισφοράς της παραγράφου 14 του άρθρου 2 του Ν. 4002/2011 και των τυχών μειώσεων που επιβλήθηκαν με τις διατάξεις της παραγράφου 10 του άρθρου 1 του Ν. 4024/2011 και του άρθρου 1 του Ν. 4051/2012.

Επίσης, προβλέπεται ότι οι άγαμες και οι διαζευγμένες θυγατέρες θανόντων συνταξιούχων του Δημοσίου, από την 1η Ιανουαρίου 2013 θα λαμβάνουν ανώτατη σύνταξη 720 ευρώ μηνιαίως, ενώ αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξής τους σε περίπτωση που οι θυγατέρες αυτές έχουν και άλλα εισοδήματα τα οποία υπερβαίνουν το ποσό των 8.640 ευρώ ετησίως.

Παράλληλα, από 1.1.2013 το όριο συνταξιοδότησης για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από την 1.1.2013 και μετά αυξάνεται κατά δύο χρόνια, δηλαδή ανέρχεται στο 67ο έτος της ηλικίας τους, ενώ το όριο ηλικίας του 60ού έτους ως προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων αυξάνεται από 1.1.2013 στο 65ο έτος.

Εξάλλου, από την 1.1.2013 το όριο ηλικίας για την καταβολή του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης αυξάνεται από το 60ό που είναι σήμερα στο 65ο έτος.

Τέλος, ως προς τους βουλευτές προβλέπει, μεταξύ των άλλων την κατάργηση της σύνταξης τους για «όσους αποκτήσουν για πρώτη φορά από εδώ και στο εξής την ιδιότητα του βουλευτή ή του αιρετού οργάνου των ΟΤΑ πρώτου βαθμού».

9 σχόλια:

 1. Και τι η Τροικα δεν ζητησε ακομη την καταργηση του ελεγκτικου συνεδριου;;;;;;;;;
  Που ακουστηκε χωρα προτεκτορατο με συνταγμα βουλη και...ελεγκτικο συνεδριο!
  ΖΗΤΩ Ο ΕΥΡΩΜΟΥΝΟΔΡΟΜΟΣ!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Και τι η Τροικα δεν ζητησε ακομη την καταργηση του ελεγκτικου συνεδριου;;;;;;;;;
  Που ακουστηκε χωρα προτεκτορατο με συνταγμα βουλη και...ελεγκτικο συνεδριο!
  ΖΗΤΩ Ο ΕΥΡΩΜΟΥΝΟΔΡΟΜΟΣ!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αντισυνταγματικη ειναι η κυβερνηση, διοτι ειναι προιον εξαπατησης των ψηφοφορων και απειλης κατα της ζωης των.
  Αντισυνταγματικος ειναι και ο παπουλιας ο οποιος εκανε πλατες στον παπανδρεου τα δυο κρισιμα χρονια της παραδοσης της χωρας στους γερμναους.
  Το καθεστως των σαπιων θα γινεται ολο και πιο γελοιο αλλα και πιο επικινδυνο, οσο πλησιαζει η ωρα της πτωσης τους και του εν συνεχεια λιντσαρισματος τους.
  Πιασανε τον καρατζαφερη την στιγμη που κυκλοφορουν ελευθερα τα κορακια-δημοσιογραφοι που μας παραπληροφορουν και μας παραπλανουν ασυστολα.
  Μπασταρδα πασοκονουδουρημαδιασμενα εφτασε η ωρα σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. επιτελους το ελεκτικο συνεδριο,διστυχως ο κ πικραμμενος και το στε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Τροπολογία ΕΟΠΥΥ: Ναι: 136 Όχι: 143 ...Η "αντίσταση" των "Αντιμνημονιακών" κομμάτων έπιασε τόπο !!!

  ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ. ΕΛΛ, Χρ. ΑΥΓΗ και μερικοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ
  (Στο "μασάζ" των ευγενών επαγγελμάτων και στην προστασία τους -γεμάτη η ΒΟΥΛΗ από αυτούς τους κλάδους- δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές !) κατάφεραν να διατηρήσουν τις ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ διαχωριστικές γραμμές...

  Έτσι οι ΗΡΩΕΣ των "αντιστασιακών" κομμάτων της Αντιπολίτευσης νίκησαν τους κακούς της ισοπέδωσης
  (τί; ίσα και όμοια είναι οι δημοσιογράφοι με τους μηχανικούς αυτοκινήτων η με τους πωλητές;)

  και καταψήφισαν το απαράδεκτο νομοσχέδιο που τους ενέτασσε στον ΕΟΠΥΥ.
  Στον ΕΟΠΥΥ να πηγαίνει μόνο ο ΧΥΜΑ λαός...

  Βλέπετε σε λίγο που θα τους ΦΤΥΝΕΙ ο κόσμος θα λένε "μα εμείς σαν αντιπολίτευση είμαστε κατά του μνημονίου και προφανώς κατά του ΕΟΠΠΥ" (ότι οι περισσότεροι βουλευτές μας είναι σε ΕΥΓΕΝΗ ταμεία είναι εντελώς ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟ...) και γιαυτό ΔΕΝ ψηφίσαμε...

  Να θυμάσαι "αντιστασιακέ" ψηφοφόρε όταν θα πάς να σε δεί γιατρός σε κάποιο (δημόσιο...) νοσοκομείο ότι ό Χ ή ο Ψ βουλευτής, δημοσιογράφος, μηχανικός κλπ. θα είναι στο ΠΡΙΒΕ δωμάτιο του ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ νοσοκομείου.

  Ας τολμήσουν οι 143 να ξαναμιλήσουν για ΙΣΟΤΗΤΑ κοινωνική δικαιοσύνη και άλλα ωραία λόγια που συνηθίζουν για άγρα ψήφων...
  Θα βρεθούν προ εκπλήξεως..(και δεν θα είναι ψιχάλες)..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Σε ότι αφορά την πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων ο ΣΥΡΙΖΑ διευρύνει το προβάδισμα του καθώς συγκεντρώνει 25,5% έναντι 22% της ΝΔ.

  Χρυσή Αυγή 13%

  ΠΑΣΟΚ 7%

  Ανεξάρτητοι Έλληνες 7%

  ΚΚΕ 5,5%

  ΔΗΜΑΡ 4,5%

  Κι αυτά πριν ανακοινωθούν τα μέτρα και να ψηφιστούν. Ο Αντωνάκης Κωλοτούμπας τρέμει. Ξέρει ότι ακόμα κι αν ψηφιστούν τα μέτρα οριακά, ο λαός θα τον ανατρέψει. Αυτά τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν, κι αν πάνε να τα εφαρμόσουν ή θα έχουμε εμφύλιο ή θα έχουμε νέα Γαλλική Επανάσταση της αστικής τάξης και των προδομένων Νεοδημοκρατών.

  Η ΝΔ έχει χάσει το 1/3 των ψηφοφόρων του Ιουνίου, το ΠΑΣΟΚ το ίδιο, πριν το μπάχαλο των 3 τελευταίων ημερών, που το οδηγούν παρέα με τη ΔΗΜΑΡ στο 4% και πιο κάτω. Η ΔΗΜΑΡ αν κάνει κωλοτούμπα και ψηφίσει τα μέτρα θα έχει τη τύχη του ΛΑΟΣ ! Με τη ψήφιση των μέτρων η Χ.Α θα πάει στο 20% τουλάχιστον και οι ΑΝΕΛ στο 12 με 15%. Οι ηλίθιοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν καταλαβαίνουν ότι με τα άθλια οικονομικά, φορολογικά μέτρα βάζουν σε κίνδυνο και το κοινοβουλευτικό πολίτευμα, αφού ΑΝΑΓΚΑΖΟΥΝ ακόμα και κεντρώους να σκέφτονται τη λύση της Χ.Α !
  Φυσικά οι βουλευτές της ΝΔ εξευτελίζονται με τις προεκλογικές κωλοτούμπες κι αν ψηφίσουν τα μέτρα, δεν θα πατάνε στις εκλογικές τους περιφέρειες ! Αλλά είναι κοτούλες λιράτες, που τους κάνει ότι θέλει ο ψευτοτυφώνας Αντωνάκης ! Σαμαράκια έρχεται το τέλος σας ! Φρικτό πολιτικό τέλος θα έχετε, αν δεν αλλάξετε μυαλά και πλώρη !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΓΑΠ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

  ΣΟΥΡΩΤΗΡΙ!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ΕΝΩ Ο ΓΑΠ ΚΙΝΕΙΤΟ ΣΕ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ.ΜΑ ΓΙΑΤΙ ΜΙΛΑΣ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΚΑΘΟΛΟΥ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. 2 Νοεμβρίου 2012 8:56 π.μ.

  ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΩΣΩ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΜΑΛΛΟΝ

  ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΑΠ , ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΌΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΑΠ!!!

  ΟΚ ;

  ΕΔΩ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΝ ΒΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΝ ΒΑΛΟΥΜΕ ΦΥΛΑΚΗ ΚΙ ΕΣΥ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΝ ΑΦΗΝΑ ΕΞΩ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.