Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Τσουνάμι στη λίμνη της Γενεύης;

Ενας μύθος που «βασάνιζε» για αιώνες ιστορικούς και ερευνητές στην Ελβετία φαίνεται να βρίσκει λύση, καθώς οι αναφορές για ένα τεράστιο παλιρροϊκό κύμα που χτύπησε κάποτε την ευρύτερη περιοχή κοντά στη λίμνη της Γενεύης ενδέχεται να επαληθεύονται από νέα στοιχεία που βρέθηκαν στο βυθό της...


Τον 6ο αιώνα ένας χρονογράφος της εποχής έγραφε για ένα εντυπωσιακό γεγονός που συνέβη στη λίμνη της Γενεύης, καθώς έκανε λόγο για μια τεράστια κατολίσθηση με τους βράχους που έπεσαν στη λίμνη να δημιουργούν ένα τεράστιο κύμα που έφθασε μέχρι και την πόλη της Γενεύης που βρίσκεται περίπου 40 μίλια μακριά.

Από τότε αρκετοί επιστήμονες προσπαθούσαν να βρουν κάποια στοιχεία για ένα τσουνάμι που συνέβη στην περιοχή και μάλιστα πολλά χιλιόμετρα μακριά από τη θάλασσα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης ισχυρίζονται τώρα ότι έχουν βρει αποδεικτικά στοιχεία στη μορφή ιζήματος στο βυθό της λίμνης που πιστεύουν ότι επιβεβαιώνουν τα γραπτά των περασμένων αιώνων.

Σύμφωνα με τις μελέτες ένας μεγάλος όγκος βράχων χτύπησε ακριβώς στο δέλτα του ποταμού προκαλώντας ξαφνική κατολίσθηση του ιζήματος εντός της λίμνης με παράλληλα εκτόπιση μεγάλης ποσότητας νερού.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το ίζημα που έχει μήκος τουλάχιστον έξι μίλια και πλάτος τρία μίλια περιέχει τουλάχιστον 325 εκατομμύρια κυβικά μέτρα υλών που θα μπορούσαν να προξενήσουν τσουνάμι ύψους μέχρι και 8 μέτρα το οποίο θα έφθανε στην Γενεύη σε διάστημα 70 λεπτών.

Η κατολίσθηση θα μπορούσε να έχει προκληθεί από σεισμό, αλλά μέχρι πρότινος ήταν γνωστό ότι τα τσουνάμι σαν εκείνα στην Ιαπωνία ή στην Ινδονησία προκαλούνται μόνο σε ωκεανούς.

Ωστόσο, ένας από τους επιστήμονες προειδοποιεί «Οι περισσότεροι σκέφτονται ότι είναι τυχεροί που δεν συνέβη σε αυτούς, ωστόσο, μετά συνειδητοποιούν ότι από τη στιγμή που τέτοια γεγονότα έχουν συμβεί στο παρελθόν μπορεί να ξανασυμβούν»...

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.