Εμβάσματα 33 δισ. ευρώ έφυγαν στο εξωτερικό

Τα εν λόγω εμβάσματα έχουν κατευθυνθεί κυρίως σε τράπεζες της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ελβετίας, ενώ έχουν διαπιστωθεί 10.000 περιπτώσεις ως ύποπτες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Πάνω από 3 εκατ. εμβάσματα Ελλήνων φυσικών προσώπων...
, συνολικού ύψους 33 δισ. ευρώ, έχουν φύγει από τη χώρα μας σε τράπεζες του εξωτερικού από τις αρχές του 2009 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012, σύμφωνα με όσα είπε ο σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), Γεώργιος Λασκαρίδης, στο περιθώριο του 4ου φορολογικού συνεδρίου «Thessaloniki Tax Forum».

Ο κ. Λασκαρίδης ανέφερε πως τα εν λόγω εμβάσματα έχουν κατευθυνθεί κυρίως σε τράπεζες της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ελβετίας, ενώ από τις μέχρι στιγμής διασταυρώσεις έχει διαπιστωθεί πως 10.000 περιπτώσεις είναι ύποπτες για φοροδιαφυγή ή ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η ΓΓΠΣ αναμένει οδηγίες από τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να προχωρήσει η ελεγκτική διαδικασία, ενώ υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο της ύπαρξης πολιτικής βούλησης για την ταχεία διεκπεραίωσή της.

Ο κ. Λασκαρίδης διατύπωσε ακόμη την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του 2013 θα έχει αναβαθμιστεί σημαντικά η ηλεκτρονική οικονομική διακυβέρνηση στην Ελλάδα, ώστε να είναι πλήρως λειτουργικά συστήματα όπως αυτό της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τις επιχειρήσεις, που ναι μεν υπάρχει ως υποδομή, αλλά, προς το παρόν, δεν διεκπεραιώνει τις απαιτούμενες διασταυρώσεις στον επιθυμητό βαθμό. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, «έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας».

Πηγή: voria.gr