Οι χρησμοί της Πυθίας


γράφει ο Κώστας

Για όσους έλλειπαν στις θερινές τους διακοπές και δεν γύρισαν ακόμα, λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας και καλοπέρασης, τους πληροφορούμε ότι η συναυλία για το δεύτερο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου, με το έργο “Άξιον Εστί” του εθνικού και μοναδικού μας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, θα γίνει στις 24 του μηνός στο Ηρώδειο....
Τον μόνο κατάλληλο χώρο για αμφοτέρους. Στην συναυλία αυτή θα τραγουδήσει και ο μοναδικός επίσης, “Έλληνας τενόρος και ηθοποιός που έχει ακολουθήσει καριέρα στο ελαφρό τραγούδι, το μιούζικαλ, την όπερα και την αρχαία τραγωδία” (κατά την Βικιπαιδεία).

Η επόμενη συναυλία με το ίδιο έργο, του ίδιου μουσικοσυνθέτη και του ίδιου τραγουδιστή, για το πρώτο 15ήμερο του Οκτωβρίου, δεν έχει προγραμματιστεί ακόμα, αλλά δεν θα αργήσει. Πρόκειται, βλέπετε, για μια εξαιρετικά δύσκολη προσπάθεια εξεύρεσης κενών ημερομηνιών, γιατί εκκρεμούν και οι πολιτικές δηλώσεις του κ. Θεοδωράκη, της περιόδου αυτής, που δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμα.

Από το Υπουργείο Πολιτισμού πάντως, γίνεται μια εργώδης προσπάθεια, για να ανεβρεθούν, αν υπάρχουν και να αναγνωριστούν και άλλοι άξιοι μουσικοσυνθέτες, της νεώτερης Ελλάδας (1821 και μετά). Έχουν ακουστεί κάτι ονόματα σαν π.χ. του Μ. Παλάντιου, τους Φ. Οικονομίδη, του Δ. Μητρόπουλου, του Μ. Καλομοίρη κ.α., αλλά διστάζουν να τους αναγνωρίσουν ως τέτοιους, θεωρώντας ότι απαιτούνται και επιπλέον προσόντα, όπως, να είναι αριστερός αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, αλλά συγχρόνως να έχει γίνει και υπουργός της δεξιάς και να έχει βραβείο Λένιν για ένα από τα δύο ή και για τα δύο μαζί, δεν είναι σίγουρο. Το ψάχνουν!

Πάντως, ειδικοί από το εξωτερικό (στο εσωτερικό δεν υπάρχουν τέτοιοι), λένε, ότι είναι ακατανόητο πως, ένας πολιτισμός 2500 και πλέον ετών, να έχει αναδείξει πληθώρα επιφανών μουσικών κατά την αρχαιότητα, όπως π.χ. τον Πίνδαρο, τον Τιμόθεο τον Μιλήσιος και πολλούς άλλους, ενώ στην νεότερη Ελλάδα μόνο ένα, τον Μ.Θεοδωράκη.
Έλα ντε!