Από την φάρσα στην τραγωδία: Τεντώστε τ’ αυτιά σας

Η Ιστορία επαναλαμβάνεται, άλλοτε ως φάρσα και άλλοτε ως τραγωδία. Όμως, στην περίπτωση που θα εξετάσουμε σήμερα, με αφορμή τις τρέχουσες εξελίξεις, δεν πρέπει να μεμφόμεθα μόνο τους σημαίνοντες πρωταγωνιστές. Μεγάλη ευθύνη έχει και ο λαός, οι ψηφοφόροι. Που τη μια μέρα ψηφίζουν και την άλλη αγανακτούν.
Τώρα που επίκειται η ψήφιση του νέου οδυνηρού πακέτου μέτρων, άρχισε η πολιτικάντικη προσπάθεια καταμερισμού των ευθυνών, η υπενθύμιση παλιών αμαρτιών και η καλλιέργεια νέων ψευδαισθήσεων. Και από τις........
τρεις πλευρές του πολιτικού φάσματος – ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον κ. Σαμαρά ότι, ως αντιπολίτευση, «είχε φορέσει τον αντιμνημονιακό μανδύα» και «έδωσε ψεύτικες ελπίδες στους πολίτες». Μάλιστα, καλεί την κυβέρνηση να βρει ισοδύναμα μέτρα δυο δισεκατομμυρίων  από τα 18 δισεκατομμύρια που είχε παρουσιάσει ο νυν πρωθυπουργός στο «Ζάππειο 3», ώστε να μην περικοπούν κι άλλο μισθοί και συντάξεις.
Πολύ σωστά τα λέει το ΠΑΣΟΚ. Όντως, ο κ. Σαμαράς δεν έδωσε απλώς ψεύτικες ελπίδες, εξαπάτησε τους ψηφοφόρους με όσα έλεγε προεκλογικά. Αυτά τα περί «ισοδυνάμων» ήταν φούμαρα. Τι ξεχνάει το σημερινό ΠΑΣΟΚ; Ότι ακριβώς το ίδιο έγινε και το 2009, τότε που φούμαρα πουλούσε και το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου. Τι άλλο ξεχνάει το ΠΑΣΟΚ; Ότι ο Σαμαράς δεν κυβερνά μόνος του, την κυβέρνησή του στηρίζει και το ίδιο. Επομένως, προς τι αυτοί οι παλικαρισμοί; Αν δεν συμφωνεί με το πακέτο μέτρων του Στουρνάρα, ας το καταψηφίσει.
Πώς απάντησε η ΝΔ στις αιτιάσεις αυτές του ΠΑΣΟΚ; Με τη δήλωση «να προσέχουμε κάθε μας λέξη», επειδή οι στιγμές είναι κρίσιμες κλπ κλπ. Εντάξει, κρίσιμες είναι πάντα οι στιγμές, πάντα πρέπει να προσέχουμε τα λόγια μας. Μόνο που ο κ. Σαμαράς δεν πρόσεχε όταν έδινε αφειδώς υποσχέσεις για «ισοδύναμα», για «αποκατάσταση αδικιών» και τα παρόμοια. Σήμερα, που έχει έρθει κατάφατσα με την σκληρή πραγματικότητα, άλλαξε το τροπάριο. Μακάρι να μην είναι αργά.
Και τώρα ο τρίτος της παρέας, ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Δεν ξέρω αν προετοιμάζεται για την εξουσία (προεκλογικά, πάντως, πολλά στελέχη του έκαναν τα πάντα για να μην κερδίσουν τις εκλογές), αλλά το κάνουν με τον χειρότερο τρόπο. Ενώ γνωρίζουν την τραγική κατάσταση της οικονομίας, ενώ βλέπουν τις απότομες στροφές που κάνουν όσοι λένε μεγάλα λόγια,  συνεχίζουν- και αυτοί- να χαϊδεύουν όλα τα αυτιά. Ποιον  θα πρωτοπρολάβουν να ικανοποιήσουν, αν αύριο το πρωί πέσει η σημερινή κυβέρνηση, έρθουν αυτοί και όλοι θα περιμένουν να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους;
Για όλα αυτά δεν είναι, φυσικά, άμοιρος ο λαός. Οι ψηφοφόροι δεν είναι πρόβατα, για να πηγαίνουν όπου τα προστάζει ο τσοπάνης. Ανεύθυνοι ψηφοφόροι δεν υπάρχουν. Στις 27 Ιουνίου ψήφισαν συνειδητά όπως ψήφισαν. Όσοι, τρεις μήνες μετά, παριστάνουν τους εξαπατημένους απλώς υποκρίνονται. Το ίδιο θα συμβεί και με όσους ακούνε με ευχαρίστηση αυτά που τους υπόσχονται σήμερα οι νέοι επίδοξοι σωτήρες. Γι’ αυτό ας προσέχουν περισσότερο τα αυτιά τους.
Χωρίς αλήθεια και αυτογνωσία δεν πάμε πουθενά. Και αυτό ισχύει και για τους άρχοντες και, τώρα πλέον, πολύ περισσότερο για όλους εμάς που τους επιλέγουμε. Τώρα ξέρουμε, οφείλουμε να ξέρουμε. Άλλοθι δεν υπάρχουν.