Η κρίση στην Ευρώπη μεγαλώνει

Η ελληνική κοινωνία στο όρια της, την ίδια στιγμή που ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται σε αναταραχή. Δεν μιλάμε μόνο για τις έντονες διαδηλώσεις στην Ισπανία που θυμίζουν Ελλάδα αλλά και για τις διαπιστώσεις ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει.
Το οικονομικό χάος που επιθυμεί η παγκόσμια διαπλοκή ίσως να βρίσκεται προ των πυλών στην Γηραιά Ήπειρο. Ο τρόπος, κατά τον οποίο θα «καλυφθεί» το κενό που θα προκαλέσει ενδεχόμενη επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος εγείρει έντονες αντιπαραθέσεις...

Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι αυτό το «κενό» θα πρέπει να καλυφθεί με νέα χρηματοδότηση από τους Ευρωπαίους και νέο «κούρεμα» αυτή τη φορά στα ομόλογα της ΕΚΤ και των Κεντρικών Τραπεζών, ενώ η Γερμανία ούτε καν συζητά για «κούρεμα» και πρόσθετη χρηματοδότηση, αφήνοντας «παράθυρο» ανοικτό μόνο στο να φτάσουν πιο γρήγορα στην Ελλάδα κονδύλια από το δεύτερο πακέτο, έτσι ώστε να αναθερμανθεί η πραγματική οικονομία και να βελτιωθούν ακολούθως και οι δημοσιονομικοί δείκτες. Σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση από την πολιτική της Γερμανίας συμφώνησαν να κινηθούν και οι G-20, μετά από συνάντηση τεχνοκρατών στα πλαίσια της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ, που διεξάγεται στην Ιαπωνία. Με λίγα λόγια η Τριμερής Επιτροπή θέλει να προχωρήσουν τα σχέδια για την Εύρω-Μεσογειακή Ένωση, κάτι που θα μειώσει την γεωπολιτική βαρύτητα των Γερμανών, αφού το βάρος θα μετατοπιστεί στο Νότο, την ίδια ώρα που ανατολικά κερδίζει έδαφος η Ρωσία του Πούτιν.

Η Μέρκελ προσπαθεί να κερδίσει χρόνο σε ότι αφορά στην Τραπεζική Ένωση της Ευρωζώνης, καθώς η καγκελάριος πήρε τη στήριξη του Ολάντ για την ολιγόμηνη μετάθεσή της. Γι’ αυτό το λόγο έχει υιοθετήσει μια πολιτική υπομονής και χαμηλών τόνων σε αντίθεση όμως με την Bundesbank. Ενώ λοιπόν οι γερμανικοί Financial Times μιλούσαν για κοινή λύση για Ισπανία – Ελλάδα – Κύπρο με στόχο να γίνει βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας και να καμφθούν οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ, η Bundesbank εξαπέλυε μια πρωτοφανή επίθεση κατά του Ταμείου κατηγορώντας το ότι από παροχέας ρευστότητας έχει γίνει μια κακή τράπεζα που χορηγεί επισφαλή δάνεια.
Το καλό από αυτή την σύγκρουση μεταξύ των συμφερόντων είναι ότι βγαίνουν αλήθειες και ξέρετε τι λένε: Οι αλήθειες πονάνε και οι πονεμένοι αντιδρούν απερίσκεπτα! Από αυτήν την ιστοσελίδα είχαμε τονίσει την ύπαρξη συγκρουόμενων συμφερόντων ανά την Ευρώπη και την ευκαιρία που παρουσιάζεται για την Ελλάδα, εφόσον «τριπλάρει» διπλωματικά, να είναι ορθά προετοιμασμένη για την επόμενη μέρα.

pygmi.gr