Κύριε Πάγκαλε, Mazi-ta-plirwnoume

Γράφει ο Κώστας Τσιτούνας
 


Ο σωστός τίτλος για το βιβλίο που υποτίθεται πως ετοιμάζει ο κύριος Πάγκαλος έχω την αίσθηση πως πρέπει να είναι «Μαζί τα πληρώνουμε» κι όχι «Μαζί τα φάγαμε», διότι είναι προφανές ότι δεν τα φάγαμε όλοι. Είναι, δηλαδή, προφανές ότι δεν είμαστε όλοι γιοι και κόρες πολιτικών για να διοριστούμε υπάλληλοι στη Βουλή, ούτε όλοι είχαμε πατέρα καθηγητή Πανεπιστημίου για να διοριστούμε σε κάποιο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, ούτε είχαμε όλοι........
κάποιον μπάρμπα στη ΔΕΗ από αυτούς που έχουν βολέψει και τα κουμπαροξάδερφά τους.
Επίσης, είναι προφανές ότι δεν πήγαινε για αφισοκολλήσεις όλος ο ελληνικός λαός, ούτε παλαμοκροτούσαν όλοι στις προεκλογικές συγκεντρώσεις των κομμάτων σας στην πρώτη γραμμή για να τους βλέπει ο πρόεδρος και η εκάστοτε κομματική καμαρίλα.
Ειλικρινά κύριε Πάγκαλε δεν γνωρίζω αν σας είχαν ενημερώσει οι κατά καιρούς σύμβουλοι σας, αλλά υπήρχε και μια μερίδα του ελληνικού λαού που ακολουθούσε πάντα το άθλιο «γράμμα» του νόμου και πλήρωνε μέχρι τελευταίας δεκάρας τους φόρους της χωρίς να υφαρπάζει το ΦΠΑ. Υπήρξε μια μερίδα του λαού που πάλεψε στον ιδιωτικό τομέα δουλεύοντας δυο και τρεις δουλειές σαν τους χαμάληδες για να μεγαλώσουν αξιοπρεπώς τα παιδιά τους και δεν έγλειψαν… ποδιές, ούτε «έγραψαν» πλασματικές υπερωρίες, ούτε έπαιξαν στο χρηματιστήριο, ούτε βρέθηκαν στις ουρές των πολιτικών σας γραφείων παρακαλώντας γονυπετής για μια θεσούλα στο δημόσιο.
Ναι, όλα αυτά τα χρόνια που πολιτευθήκατε εσείς και οι φίλοι σας υπήρχε και αυτή η Ελλάδα που όμως δεν έτυχε να την γνωρίσετε, ούτε καν να την συναντήσετε σε κάποιο από τα στέκια σας.
Υπήρχε μια Ελλάδα που δεν είχε 4 αυτοκίνητα εκ των οποίων τα δυο τζίπ, μια Ελλάδα που δεν είχε 5 διαφορετικά κινητά τηλέφωνα, ούτε 20 σπίτια στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Μια Ελλάδα που αγόραζε 1 ζευγάρι παπούτσια το χρόνο στα παιδιά της γιατί έπαιρνε μισθό 1000 ευρώ και το νοίκι είχε 600 ευρώ.
Αυτή την Ελλάδα που παρακαλούσε για ένα μεροκάματο στην οικοδομή ή στις αμμοβολές της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης εσείς προφανώς δεν τη συναντήσατε σε κάποια από τις ομιλίες σας, διότι αυτή η Ελλάδα έπεφτε νωρίς για ύπνο κυριε Πάγκαλε, αφού το πρωί ξεκινούσε στις 5:00 τα χαράματα και το βράδυ ερχότανε στις 23:00.
Τώρα, λοιπόν, που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και τέλειωσε το μεγάλο φαγοπότι, τους βάλατε όλους στον ίδιο ντορβά και ζητάτε να «πληρώσει το μάρμαρο» και η Ελλάδα που έζησε στο περιθώριο τα προηγούμενα χρόνια. Λέτε, δηλαδή, πολύ απλά και ελαφρά τη καρδία «Μαζί τα πληρώνουμε». Το κακό είναι πως κανείς από εσάς δεν θα μπορέσει ποτέ να προσεγγίσει αυτή την Ελλάδα ούτε καν για να γράψει βιβλίο. Αυτή η Ελλάδα δεν μπορεί να σταθεί δίπλα σας ούτε για ένα λεπτό, δεν μπορεί να πιεί μαζί σας ούτε ένα ποτήρι κρασί.
Το μόνο θετικό στην όλη ιστορία είναι πως έχετε καταλάβει τις διαθέσεις της και δεν ασχολείστε μαζί της. Οπότε καλά κάνετε και γράφετε βιβλίο για τους φίλους σας. Καλό είναι βέβαια να θυμάστε τη λαϊκή σοφία: «Ζει χύτρα, ζη φιλία». Όσο έβραζε η κατσρόλα καλά ήταν….
ΥΓ: Η επιλογή του Θεόδωρου Πάγκαλου είναι εντελώς τυχαία. Κλείστε τα μάτια σας και βάλτε στην θέση του όποιον πολιτικό –από αυτούς που υπηρέτησαν την πατρίδα – επιθυμείτε….