Το πρώτο ρήγμα στην αδιαλλαξία

Θα περιμέναμε όλοι μας περισσότερα. Ο Φρανσουά Ολάντ αποδείχτηκε και πάλι εξαιρετικά συγκαταβατικός απέναντι στην Άνγκελα Μέρκελ, οι απαιτήσεις της οποίας έγιναν… διαταγές, και έτσι η κοινή δήλωση των δυο ηγετών έγινε πριν από την κρίσιμη συνάντησή τους. Και αφορούσε φυσικά την Ελλάδα.

Ο Γάλλος Πρόεδρος εμφανίστηκε όπως τον περίμεναν όλοι. Υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη...
, προσδιορίζοντας ωστόσο προαπαιτούμενα μονάχα από την πλευρά της Αθήνας. Χωρίς δηλαδή να αφήνει περιθώρια παραχωρήσεων, πόσο μάλλον υποχωρήσεων, από την πλευρά της Ευρώπης.

Η Άνγκελα Μέρκελ από την πλευρά της, υπήρξε επίσης… αναμενόμενη. Με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να έχει υψώσει πριν από μερικές ώρες τους τόνους, εκείνη τους κατέβασε, και πάλι όμως φτάσαμε στη… χθεσινή αφετηρία. Δήλωσε λοιπόν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο, τονίζοντας φυσικά ότι θα πρέπει να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, με ανάλογη αποφασιστικότητα και σθένος.

Σε κάθε περίπτωση, η ρητορική Μέρκελ αποτελεί ένα πρώτο ρήγμα στην αδιαλλαξία που έχει επιδείξει μέχρι και σήμερα το Βερολίνο. Μένει να διαπιστωθεί στην πράξη, μετά την αυριανή συνάντηση της Καγκελαρίου με τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά κυρίως με όσα θα ακολουθήσουν σε επίπεδο κεντρικών αποφάσεων της Ευρώπης για την Ελλάδα, που βρισκόμαστε. Και τι μας επιφυλάσσει το μέλλον.

statesmen.gr