Φλέγεται η Συρία – Η κρίση εισχωρεί στον Λίβανο!

Μαίνονται οι μάχες μεταξύ αντικαθεστωτικών και του στρατού του Μπασάρ αλ- Ασαντ στο Χαλέπι και την Δαμσκό της Συρίας, με τον συριακό στρατό να βομβαρδίζει συνοικίες που κατέχουν οι εξεγερμένοι, την ώρα που η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία την διάχυση της συριακής κρίσης στον γειτονικό Λίβανο.
Οι συνοικίες Σαχούρ, Ταρίκ αλ-Μπαμπ, Μπουστάν αλ-Κασρ και αλ-Σάαρ βομβαρδίστηκαν νωρίς το πρωί, ανακοίνωσε η Γενική Επιτροπή της Συριακής Επανάστασης, στην οποία ανήκουν αντικαθεστωτικοί...


Μάχες διεξάγονται και στη συνοικία Σαλαχεντίν.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισήμανε πως χθες Τετάρτη σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μενάγκ, στο Χαλέπι. Οι αντάρτες ανέφεραν πως τα βομβαρδιστικά που πλήττουν την πόλη απογειώνονται από το αεροδρόμιο αυτό.

Στη Δαμασκό μάχες διεξάγονται στη συνοικία Χατζάρ αλ-Ασουάντ, η οποία βομβαρδίζεται από το στρατό. Οι αντάρτες επιτέθηκαν σε στρατιωτικό οδόφραγμα στο δρόμο Ντεράα-Δαμασκού με αποτέλεσμα να υπάρχουν τουλάχιστον δέκα νεκροί ή τραυματίες.

Και η πόλη Νταράγια, κοντά στη Δαμασκό βομβαρδίστηκε από τις συριακές τακτικές δυνάμεις.

Στην επαρχία Χάμα, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιδρομή κυβερνητικών στρατευμάτων στο χωριό Σιζέρ.


Συνολικά χθες Τετάρτη, 162 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Συρία, οι 102 άμαχοι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η οργάνωση επισημαίνει πως από την έναρξη των συγκρούσεων, τον Μάρτιο του 2011, περισσότεροι από 23.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί.

Η φωτιά της Συρίας «καίει» το Λίβανο
Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τη διάχυση της συριακής κρίσης στον Λίβανο, που γνωρίζει τις χειρότερες συγκρούσεις μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-1990.

Ο τραγικός απολογισμός των συγκρούσεων μεταξύ σουνιτών και αλεβιτών (θρησκευτική μειονότητα στην οποία ανήκει ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ) στην Τρίπολη σκαρφάλωσε χθες σε 12 νεκρούς και 100 τραυματίες.

«Ανήσυχο για τα επεισόδια βίας» στον βόρειο Λίβανο και «την αλυσιδωτή αντίδραση που ξεκίνησε από τη Συρία» δήλωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ το Κε ντ’Ορσέ προειδοποίησε για την «εισαγωγή» της συριακής κρίσης στο έδαφος της χώρας.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, κάλεσε τον στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας να «κάνουν ό,τι είναι δυνατό, για να σταματήσει αυτή η παράλογη μάχη» και δήλωσε θορυβημένος όπως αναφέρει το ethnos.gr, από τον κίνδυνο «να συρθεί ο Λίβανος μέσα στη σύγκρουση στη Συρία», κρίνοντας ότι, αν και αυτό «το είχαμε αποφύγει σε πολλές περιπτώσεις» στο παρελθόν, πλέον «ο Λίβανος κινδυνεύει».

Οι συγκρούσεις, που διαρκούν τέσσερις ημέρες, ξέσπασαν κατά μήκος της νοητής διαχωριστικής γραμμής που χωρίζει τη σουνιτική συνοικία Μπαμπ αλ Τάμπανεχ και την αλεβιτική Τζέμπελ Μόχσεν στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.