Καταστροφή μελισσοσμηνών στον θεσσαλικό κάμπο



Γράφει ο Μελισσοκόμος

Βαρύ το πλήγμα για την μελισσοκομία στον θεσσαλικό κάμπο σε όσους τολμηρούς πήγαν τα μελίσσια τους εκεί για καλοκαιρινές ανθοφορίες κυρίως βαμβακιών.

Τα νεονικοτινοειδή και τα παράνομα ραντίσματα ζουν και βασιλεύουν, και το ερώτημα είναι ποιος θα αποζημιώσει τους συναδέλφους που ......
έχασαν εκατοντάδες μελίσσια.

Σήμερα ο συνάδελφος Βάϊος Διαμαντης αντίκρισε την καταστροφή σε ΟΛΑ τα μελίσσια του στον κάμπο της Καρδίτσας που συνολικά τα δικά του και του εξαδέλφου του είναι 150 μελίσσια.
Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική καθώς ψόφησαν όλες οι μέλισσες από όλα τα μελίσσια, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες και φυσικά στη συνέχεια ψόφησε και ο γόνος τους.

Φυσικά υπάρχει το ενδεχόμενο να έχασαν τα μελίσσια τους και άλλοι συνάδελφοι και δεν το πήραν είδηση ακόμα, μιας και σε απόσταση περίπου 400 μέτρων υπάρχουν και άλλα μελισσοκομεία με εκατοντάδες μελισσοσμήνη.


Θα πρέπει εδώ να επισημανθεί ότι ακόμα και αν κάποιος ραντίσει εν μέσω ανθοφορίας συνήθως η καταστροφή δεν είναι ολοκληρωτική. 


Πιθανώς εδώ να είχαμε σωρεία παραβάσεων όσον αφορά τα ραντίσματα των βαμβακιών, δηλαδή και ράντισμα μέρα μεσημέρι, και υπερβολική δοσολογία και πρέπει να ραντίστηκαν πολλά αγροτεμάχια ταυτόχρονα ή την ίδια ημέρα και  ίσως με απαγορευμένα φάρμακα αφού τέτοιες πληροφορίες υπήρχαν από μέρες και αναρτήθηκαν εδώ στο Blog.

Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι αν θα αποζημιωθούν οι μελισσοκόμοι για αυτές τις καταστροφές.

Χωρίς να είμαι ειδικός πρότεινα στους συναδέλφους που με πήραν τηλέφωνο να με συμβουλευτούν να κάνουν δήλωση στον Ελγα για αποζημίωση, να επικοινωνήσουν με την ΟΜΣΕ, και να κάνουν και μήνυση κατ αγνώστου μέχρι να εξακριβωθεί ποιος ή ποιοι ράντισαν και με τι προκάλεσαν αυτήν την καταστροφή.

Φυσικά η ανησυχία όλων όσων έχουν τα μελίσσια τους στα βαμβάκια αυτή την εποχή όπως και η δική μου χτυπάει κόκκινο μετά και από αυτό το συμβάν.

Ας κάνουμε λοιπόν έκκληση όλοι μαζί οι μελισσοκόμοι, τα θύματα δηλαδή άλλα και τα εν δυνάμει θύματα των ραντισμάτων να μας πουν τώρα τουλάχιστον οι αρμόδιοι πως θα αποκατασταθούν αυτές οι καταστροφές, και τι κινήσεις πρέπει να γίνουν μιας και μέχρι τώρα κανείς δεν μας άκουγε όταν φωνάζαμε ότι τα ραντίσματα στην Ελλάδα γίνονται με λάθος τρόπο.

ΥΓ οι φωτογραφίες ειναι απο τα μελίσσια που έπαθαν τις ζημιές και φαίνεται καθαρά οτι υπήρξε πραγματικός όλεθρος μέσα εξω απο τις κυψέλες καθώς και στους γόνους τους.