Και τώρα ο... κάβος Μέρκελ για τον Σαμαρά

Με την Ανγκελα Μέρκελ θα βρεθεί αντιμέτωπος την Παρασκευή στις 11.45 (τοπική ώρα) ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και θα γίνει δεκτός με στρατιωτικές τιμές καθώς είναι η πρώτη του επίσκεψη στην Καγκελαρία...


Σύμφωνα με ανακοίνωση της Καγκελαρίας, στην ατζέντα της συνάντησης βρίσκεται η οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς και ο βαθμός εξέλιξης του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών που έχει προγραμματιστεί να δοθεί στις 13.00 (τοπική ώρα).

Θα είναι η πρώτη φορά που ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντήσει την γερμανίδα καγκελάριο ως Πρωθυπουργός, δύο χρόνια μετά το «πάγωμα» των σχέσεών τους εξαιτίας την άρνησης του κ. Σαμαρά να ψηφίσει το Μνημόνιο και να στηρίξει τα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου. Τώρα ο Πρωθυπουργός προσέρχεται στη συνάντηση με εντελώς διαφορετική οπτική και θα διαβεβαιώσει την γερμανίδα καγκελάριο ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να συνεχίσει τα μέτρα εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας.

Εξάλλου η κυρία Μέρκελ έστειλε σαφές μήνυμα χθες προς την ελληνική πλευρά από το Κισινάου της Μολδαβίας όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη :

«Προσέρχομαι στις συνομιλίες με συναίσθηση του ότι πρέπει να τα καταφέρουμε, του ότι κάθε εταίρος τηρεί τις υποχρεώσεις του», τόνισε η κυρία Μέρκελ και ανέφερε ότι η συζήτηση εντός της Ευρωζώνης δεν αφορά μόνο οικονομικά ζητήματα, αλλά και «βαθύτατα πολιτικά». Επισήμανε δε ότι «αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη, προκειμένου να λαμβάνεται σοβαρά υπ' όψιν, είναι η αξιοπιστία», σύμφωνα με την γερμανική υπηρεσία του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

«Δεν θα έχουμε λύση την Παρασκευή. Θα περιμένουμε την έκθεση της τρόικας και θα αποφασίσουμε μετά» τόνισε η κυρία Μέρκελ προκειμένου να διαλύσει κάθε υπεραισιοδοξία από την ελληνική πλευρά ότι τα προβλήματα έχουν λυθεί.

Αντιφατικές δηλώσεις

Τον κ. Σαμαρά στο Βερολίνο περιμένει ένα δύσκολο κλίμα στις συνομιλίες του με την Ανγκελα Μέρκελ που επιμένει στη σκληρή γραμμή προς την Ελλάδα. «Οχι σε παραχωρήσεις προς την Ελλάδα» δήλωσε και ο Φόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, ενισχύοντας τη γραμμή Μέρκελ, ενώ ο διευθυντής της εφημερίδας Die Welt Τ. Σμιθ σε συνέντευξή του στην La Reppublica δήλωσε πως «η Ελλάδα μπορεί να βγει από το ευρώ και δεν θα υπάρξει κανένα ντόμινο».

Την ίδια ώρα άλλες φωνές, περισσότερο διαλλακτικές, υψώνονται προς την γερμανική Καγκελαρία και αποτελούν ενδείξεις ότι βελτιώνεται το κλίμα στο Βερολίνο για τον Ελληνα Πρωθυπουργό και την χώρα μας. Ενώ κάποια στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού του οποίου ηγείται η κυρία Μέρκελ συνεχίζουν να επιμένουν στη σκληρή γραμμή, κάποια άλλα δείχνουν να είναι πρόθυμα να δεχθούν χαλάρωση των όρων για την Ελλάδα. Οπως σημειώνουν σε άρθρο τους και οι New York Times, παρότι η Γερμανία δεν προτίθεται να συμφωνήσει σε νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, τόσο αυτή όσο και άλλες χώρες της ευρωζώνης θα ήταν διατεθειμένες να δεχθούν μια χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα εφόσον, φυσικά, η κυβέρνηση Σαμαρά προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευθεί και υλοποιήσει τα σκληρά μέτρα που θα ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή.

«Είναι σημαντικό για την Ελλάδα να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο εφαρμογής των μέτρων» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Μίκαελ Μάιστερ στην εφημερίδα Χάντελσμπλατ. «Αν το κάνει, τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν πιο ευέλικτα» σημείωσε.

Σύμφωνα με τους New York Times παρά τις πολλές τους διαφορές, η κυρία Μέρκελ και ο κ. Σαμαράς έχουν ένα κοινό πρόβλημα : πρέπει και οι δύο να «παντρέψουν» τις προσδοκίες των ψηφοφόρων τους με τις επιλογές που έχουν για την προστασία του ευρώ. «Ο κ. Σαμαράς πρέπει να δείξει στον ελληνικό λαό ότι οι θυσίες του δεν καταλήγουν σε ένα βαρέλι δίχως πάτο και ότι τα πράγματα θα αρχίσουν να βελτιώνονται» σδήλωσε στην εφημερίδα ο Γ. Μάτες, από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών στης Κολωνίας. «Αν καταφέρει να πείσει την Ευρώπη, τότε τα πράγματα θα μπορούν να αλλάξουν» είπε.

Επικοινωνιακή επίθεση Σαμαρά

Εν τω μεταξύ ο Ελληνας Πρωθυπουργός εξαπέλυσε επικοινωνιακή επίθεση μέσω του γερμανικού Τύπου προκειμένου να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις και να προετοιμάσει το έδαφος στην γερμανική κοινή γνώμη ενόψει της αυριανής επίσκεψής του στο Βερολίνο. Μετά την σημαντική συνέντευξη στην λαική Bild, στην οποία καλούσε τους δανειστές μας να δώσουν στην Ελλάδα «λίγο αέρα για να ανασάνει», με χθεσινή συνέντευξή του στην γερμανική Suddeutsche Zeitung επιχειρεί να καθησυχάσει την γερμανική κοινή γνώμη για το ελληνικό πρόβλημα δηλώνοντας ότι «Οι Γερμανοί θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους» και διαβεβαιώνοντας ότι «η Ελλάδα θα μεταμορφωθεί».

Προειδοποιεί, ωστόσο, ο Ελληνας Πρωθυπουργός, ότι αν η Ελλάδα δεν πάρει την επόμενη δόση «τότε θα πτωχεύσει».

Με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος

Παρά την δεδηλωμένη βούληση του Πρωθυπουργού να ταξιδέψει στη Γερμανία και στη συνέχεια στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί το Σάββατο με τον Φρανσουά Ολάντ, με το αεροπλάνο της γραμμής, και μάλιστα στην οικονομική θέση, εντούτοις οι θεράποντες γιατροί του του συνέστησαν να προτιμήσει το πρωθυπουργικό αεροσκάφος. Κι αυτό γιατί το αεροπλάνο της γραμμής πετάει σε μεγάλο ύψος και αυτό πιθανόν να δημιουργούσε προβλήματα στο χειρουργημένο μάτι του.