Η διάσωση της Αγροτικής Τράπεζας θα κόστιζε 10 δισ. ευρώ

Η διάσωση της Αγροτικής Τράπεζας και η αυτόνομη πορεία της θα κόστιζε στους Ελληνες φορολογούμενους περί τα 10 δισ. ευρώ, την ώρα που η χώρα αναζητά μέσα από οδυνηρές θυσίες 11,5 δισ. ευρώ.
Αυτό ανέφερε χθες στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος και παρέθεσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία: Αν η ανακεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ ήταν εφικτή, θα απαιτούνταν 5 δισ. €...
Τα τελευταία 15 χρόνια έγιναν αλλεπάλληλες ενέσεις κεφαλαίων στην ΑΤΕ, που σε σημερινές τιμές ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ.
Και έτσι το συνολικό κόστος για τον Ελληνα φορολογούμενο θα ανέβαινε στα 10 δισ. € και σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Προβόπουλος: «Σήμερα που η χώρα αναζητά μέσα από οδυνηρές θυσίες 11,5 δισ. €, αντιλαμβάνεται κανείς τη σημασία μιας τόσο μεγάλης ζημιάς της Αγροτικής». Παράλληλα ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι η «τράπεζα έχει παύσει να είναι ?αγροτική?, αφού μόνο το 13% των χορηγήσεων απευθύνεται στους αγρότες και στους συνεταιρισμούς».
Ακόμα ανέφερε:
Στο Μνημόνιο του 2010 αναφερόταν χαρακτηριστικά: «Η Αγροτική έχει ένα ιστορικό χορήγησης δανείων που δεν αποπληρώνονται και στη συνέχεια διαγράφονται».
Η ΑΤΕ εμφάνιζε χρόνια δομικά προβλήματα και, παρά τις ενέσεις κεφαλαίων, αντιμετώπιζε κεφαλαιακή ανεπάρκεια.
Ορισμένοι εκπρόσωποι της τρόικας θεωρούσαν ότι η ΑΤΕ έπρεπε να κλείσει.
Ο κ. Προβόπουλος στο σημείο αυτό διευκρίνισε ότι η άποψη της ΤτΕ (και της κυβέρνησης) ήταν ότι μια τέτοια λύση θα έπρεπε πάση θυσία να αποφευχθεί για λόγους συστημικής σταθερότητας και κόστους.
Η ρευστότητα
Παράλληλα: Η ΕΚΤ είχε αποφασίσει ότι μετά το τέλος Ιουλίου δεν θα μπορούσε να παρέχει ρευστότητα στην ΑΤΕ ύψους 6,9 δισ. ευρώ.
Διότι δεν ήταν βιώσιμη και δεν υπήρχε προοπτική ο βασικός μέτοχος να την ανακεφαλαιοποιήσει (αφού το Μνημόνιο δεν επιτρέπει στήριξη από το ΤΧΣ, αν η τράπεζα δεν είναι βιώσιμη).
Ομως με τη διακοπή ρευστότητας από την ΕΚΤ, η ΑΤΕ θα έκλεινε, ενώ θα έπρεπε να βρεθούν 14 δισ. € για την αποζημίωση των καταθετών και θα έμεναν άνεργοι οι 5.300 εργαζόμενοί της. Επιπλέον, θα έπρεπε να επιστραφούν τα 6,3 δισ. € στο ευρωσύστημα, δηλαδή θα κόστιζε συνολικά 20 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε ότι από τη στιγμή που η ΑΤΕ κρίθηκε μη βιώσιμη, αρμοδιότητα έχουν μόνο οι εποπτικές αρχές και όχι η κυβέρνηση.
Σημείωσε ότι οι χειρισμοί που έγιναν τον βρίσκουν απολύτως σύμφωνο και ότι η λύση που προκρίθηκε έχει το μεγαλύτερο όφελος για το Δημόσιο και την κοινωνία.
Τόνισε επίσης ότι, λόγω των προβλημάτων χρέους και τραπεζών, στην Ευρώπη και φυσικά και στην Ελλάδα χρειάζονται λιγότερες τράπεζες. Στην Ευρώπη έκλεισαν τράπεζες, εμείς επιλέξαμε τη λύση της συγχώνευσης.
Αναφέρθηκε ακόμα στη φιλότιμη προσπάθεια του διοικητή της ΑΤΕ, που όμως δεν ήταν αρκετή για να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία η τράπεζα.
Αυθαίρετο συμπέρασμα
Μεμονωμένα περιστατικά χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα του Reuters για τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα ο κ. Προβόπουλος, σημειώνοντας πως: Υπονοούμενα παρουσιάζονται ως γεγονότα για να καταλήξουν στο αυθαίρετο συμπέρασμα ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πάσχει, τόσο σε επίπεδο διοίκησης όσο και από ανεπαρκή εποπτεία.
Αν αυτό ίσχυε, δεν θα υπήρχαν τράπεζες. Παντού στον κόσμο επιτρέπεται να αγοράζονται μετοχές με δάνεια. Αφαιρούνται μόνο δάνεια για αγορά μετοχών της ίδιας τράπεζας που έδωσε το δάνειο.
Το δημοσίευμα ανέφερε ότι ο κ. Σάλλας πήρε δάνειο από τη Marfin για να αγοράσει μετοχές της Πειραιώς για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και ότι το ποσό αυτό θα έπρεπε να διαγραφεί από τα κεφάλαια της Πειραιώς.
Π. Λαφαζάνης:
«Ληστεία και σκάνδαλο του αιώνα»
Ως «ληστεία» και «σκάνδαλο του αιώνα» χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνης τη μεταβίβαση της «υγιούς» ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς.
Οπως είπε, πρόκειται για «ληστεία» εις βάρος του λαού και «χαριστική βολή» στην ελληνική περιφέρεια. Μετά την ΑΤΕ ετοιμάζετε τη «ληστεία» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Υπογράμμισε ότι ο εκκαθαριστής που τοποθετήθηκε στην «κακή» ΑΤΕ είναι εγκάθετος, έθεσε μάλιστα θέμα και για τις ενέργειες της ΤτΕ, αφού όπως είπε «ασκεί εποπτεία, βεβαιώνει ότι η τράπεζα δεν είναι βιώσιμη και στη συνέχεια την πουλάει». «Δεν είστε αυτοκράτωρ», είπε απευθυνόμενος στον κ. Προβόπουλο, «κανένας δεν γνωρίζει ακριβώς την προσφορά, μόνο εσείς που λέτε ότι δεν είναι βιώσιμη η ΑΤΕ». Τόνισε ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία θα ακυρώσει τη συγκεκριμένη απόφαση.
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ
Υψηλόβαθμο στέλεχος της Αγροτικής έβγαλε στο εξωτερικό 10 εκ. ευρώ!
Η Τράπεζα της Ελλάδος δέχτηκε καταγγελίες ότι πολύ πολύ υψηλόβαθμο στέλεχος της Αγροτικής Τράπεζας έβγαλε ποσό κοντά στα 10 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό, επιβεβαίωσε, χθες, ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα βουλευτή και συνέχισε: Η ΤτΕ διενήργησε έλεγχο και προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Τα ευρήματα έχουν δοθεί για περαιτέρω διερεύνηση στις αρμόδιες Αρχές, για να ελεγχθεί η νομιμότητα των κινήσεων.