Citi: «Πιθανή κατά 90% η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ»

Δυσοίωνα τα στοιχεία από την έκθεση της αμερικανικής τράπεζας Citi για την πορεία της χώρας μας στην ΕΕ…

Πιθανή κατά 90% θεωρείται η έξοδος της Ελλάδας απότο ευρώ μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες, σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικήςτράπεζας Citi, στην οποία τονίζεται ότι το πιθανότερο είναι να εγκαταλείψει ηΑθήνα το ενιαίο νόμισμα μέσα στα επόμενα δύο με τρία τρίμηνα.


 Οικονομολόγοι της τράπεζας τοποθετούσανπροηγουμένως τις......
πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ μεταξύ 50% και 75%.


 Στην έκθεση, με ημερομηνία 25 Ιουλίου, ηοποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα με e-mail, αναφέρεται πως η τράπεζα περιμένει ότιη Ιταλία και η Ισπανία θα προσφύγουν επισήμως στην ΕΕ και το ΔΝΤ, πέραν τηςβοήθειας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έχει ήδη ζητήσει η Μαδρίτη.


 "Παραμένουμε απαισιόδοξοι για την κρίσηστην ευρωζώνη", τονίζουν οι οικονομολόγοι της Citi, σύμφωνα με τουςοποίους μέσα στα επόμενα χρόνια οι εξελίξεις στην ευρωζώνη θα είναι ένα μίγμαεξόδου από την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση (Ελλάδα), ευρείας αναδιάρθρωσηςκρατικού και τραπεζικού χρέους (Πορτογαλία, Ιρλανδία και ενδεχομένως Ιταλία,Ισπανία και Κύπρος) με περιορισμένη μόνο κοινή ανάληψη του δημοσιονομικούβάρους.


 Οι αναλυτές της Citi περιμένουν ότι η έξοδοςτης Ελλάδας από το ευρώ σε συνδυασμό με την αδύναμη οικονομία στην περιφέρειατης ευρωζώνης θα πυροδοτήσει νέες υποβαθμίσεις μέσα στα επόμενα δύο ή τρίατρίμηνα. Έτσι, βλέπουν υποβάθμιση κατά τουλάχιστον μια βαθμίδα από τουλάχιστονένα μεγάλο οίκο αξιολόγησης, της Αυστρίας, του Βελγίου, της Γαλλίας, τηςΓερμανίας, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, τηςΠορτογαλίας και της Ισπανίας.


 Εκτόςευρωζώνης, η Citi περιμένει υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑκαι της Ιαπωνίας κατά μια βαθμίδα μέσα στα επόμενα δυο με τρία χρόνια, ενώεκτιμά ότι η Βρετανία είναι πιθανό να χάσει το τριπλό της Α την ίδια περίοδο.


ΑΜΠΕ