Αυτό είναι το σχέδιο Βενιζέλου

Το τέλος της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές θέτει ως όριο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος προκειμένου να επανεξετάσει τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή δήλωσή του, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απ’ ευθείας από τον μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (ESM), επιδιώκει και θα είναι παρών στην διαπραγμάτευση της χώρας με τους δανειστές. Ακριβώς δε για να είναι παρών έχει ζητήσει τη συγκρότηση Εθνικής Διαπραγματευτικής Ομάδας και μάλιστα σε κορυφαίο επίπεδο, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, προκειμένου μάλιστα η Ομάδα αυτή να........ μεταβεί για επαναδιαπραγμάτευση σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσινγκτον.


Αντιθέτως, ωστόσο, με τη διαπραγμάτευση, ο Ευ. Βενιζέλος επιθυμεί το κόμμα του να αποστασιοποιηθεί από την κυβέρνηση που στηρίζει!


«Κυβερνάει η ΝΔ» συνηθίζει να λέει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πέραν των άγνωστων στελεχών που επέλεξε να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση, «αποσύροντας» τους κορυφαίους, επιλέγει να μην χρησιμοποιήσει παρά ελάχιστα στελέχη και στον κρατικό μηχανισμό.


Ο Ευ. Βενιζέλος, συναρτά απολύτως τον τρόπο συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση με το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης αρχές του χειμώνα. Είτε να αποσυρθεί τελείως από αυτή, είτε να ενδυναμώσει τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και του ιδίου. Έως το τέλος του έτους, πάντως, που θα διαρκέσει η διαπραγμάτευση, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι θα έχει ξεκινήσει η φθορά του νυν πρωθυπουργού και ότι πιθανόν θα τεθούν θέματα συνολικότερης αναδιάρθρωσης του συμμαχικού κυβερνητικού σχήματος.


Έως τότε ο Ευ. Βενιζέλος θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει απολύτως το εσωτερικό του κόμματός του, αρχής γενομένης από την επικείμενη Συνδιάσκεψη.