Και μετά τον Μπαρόζο, τι;

Η σημερινή έλευση του Ζοζέ Μπαρόζο στην Αθήνα, και η κρίσιμη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά, ανοίγει παράθυρο ευκαιρίας σε ένα μέλλον περισσότερο εξωστρεφές και λιγότερο… απομονωτικό, για μια Ελλάδα σε βαθιά κρίση.

Ο Πορτογάλος πολιτικός που…
πρόλαβε να μεταπηδήσει στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προτού το εκλογικό σώμα της χώρας του τον στείλει στην αντιπολίτευση, είναι ο πρώτος τέτοιου βεληνεκούς Ευρωπαίος ηγέτης ο οποίος έρχεται στην Ελλάδα τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο.

Η κρίση δανεισμού την οποία προκάλεσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στα τέλη του 2009, για να οδηγήσει στην άνευ όρων και διαπραγμάτευσης προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης του Μνημονίου, έβαλε την Ελλάδα σε… καραντίνα. Οι ξένοι ηγέτες απέφυγαν επιμελώς να φωτογραφηθούν στην Αθήνα με τον Γιώργο Παπανδρέου, και αργότερα με τον Λουκά Παπαδήμο, επιδεινώνοντας την ήδη δυσμενή εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Ποιος θα ξεχάσει τις εκκλήσεις προς τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δεν… άκουσε ποτέ.

Η επίσκεψη Μπαρόζο θα πρέπει να αποτελέσει τον πρόλογο ενός νέου κεφαλαίου, που θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της Ελλάδας στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, όχι όμως με αρνητικό περιεχόμενο. Αλλά προσωποποιώντας την ενεργή στήριξη της χώρας από τους Ευρωπαίους εταίρους, και την οπτικοποίηση της στήριξης αυτής, με επισκέψεις από ηγέτες όπως την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ντέιβιντ Κάμερον.

Οι εξελίξεις στην ευρωζώνη άλλωστε, είναι ραγδαίες. Και θρυμματίζουν τους όποιους σχεδιασμούς είχε το Βερολίνο, με φόντο και τις εθνικές εκλογές της Γερμανίας, τον Σεπτέμβριο του 2013. Ας ξαναγίνει η Ελλάδα «πύλη εισόδου» για θετικές ειδήσεις και σημαντικές διεθνείς επαφές. Για να γίνει ένα άλμα προς το μέλλον, που έχουμε ακόμη τη δυνατότητα να χτίσουμε εμείς οι ίδιοι.

statesmen.gr