Παπακωνσταντίνου : "Η κυβέρνηση δεν θα αντέξει"

Την απαισιοδοξία του σε ό,τι αφορά τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης εξέφρασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό «Wirtschaftswoche».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι δεν του αρέσει "το πως ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, συμμετέχουν στην κυβέρνηση με μισή καρδιά", όμως δηλώνει βέβαιος ότι η χώρα θα.......
παραμείνει στην Ευρωζώνη.
Χαρακτηρίζει τον κυβερνητικό συνασπισμό, μεγάλη πολιτισμική μεταβολή για την Ελλάδα, ενώ αναφερόμενους στους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνει ότι πολλοί από αυτούς δεν υπήρξαν ιδιαίτερα επιτυχημένοι στην τελευταία τους θητεία και αναφέρει ότι θα προτιμούσε περισσότερους τεχνοκράτες και φρέσκα πρόσωπα.

Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι πρέπει να αλλάξει ριζικά ο τρόπος που λειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες και το κράτος, το φορολογικό σύστημα και η κοινωνική πρόνοια. Υπερασπίζεται την πολιτική που είχε ασκήσει και δεν θεωρεί ότι η κυβέρνηση της οποίας ήταν μέλος μπορούσε να έχει κάνει διαφορετικές επιλογές στην αντιμετώπιση της κρίσης ή να έχει ενεργήσει ταχύτερα, καθώς, όπως λέει, όταν ανέλαβε, "τα πράγματα ήταν ήδη τελείως εκτός ελέγχου".

"Η οικονομική ύφεση του 2008 προκάλεσε την εκτόξευση του χρέους. Δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να λάβουμε με διαφορετικό τρόπο τις σημαντικές αποφάσεις. Κάποια πράγματα δεν εξαρτώντο από εμάς. Θα επιθυμούσαμε ένα καθαρά ευρωπαϊκό πρόγραμμα βοήθειας, όμως η Γερμανία επέμεινε να συμπεριλάβει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στην Ελλάδα το ΔΝΤ θεωρείται οργανισμός που καταστρέφει τις εθνικές οικονομίες. Αυτό δημιούργησε δυσφορία", υπογραμμίζει.

Συμπληρώνει, επίσης ότι τελικά το ΔΝΤ στην πράξη ήταν συχνά πιο ρεαλιστικό ως προς τους στόχους και τον χρόνο επίτευξής τους από ότι οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι, επισημαίνει, επέμεναν επειδή ορισμένα κράτη-μέλη ασκούσαν πίεση.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν έχει επισκεφθεί την Ελλάδα, υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να το κάνει.

"Οπωσδήποτε θα υπήρχαν διαδηλώσεις, αλλά εάν σεβόταν τα συναισθήματα των ανθρώπων και δεν παρουσιαζόταν ως κατακτητής, η επίσκεψη θα είχε πολύ σημαντικό αποτέλεσμα. Η Γερμανία και η γερμανική κυβέρνηση προκαλούν την εντύπωση ότι δεν γνωρίζουν πώς πρέπει να χειριστούν την τεράστια δύναμη που έχουν στην Ευρώπη. Μερικές φορές η Γερμανία κοιτάζει υπερβολικά προς το εσωτερικό της. Θα έπρεπε να χρησιμοποιεί έξυπνα τη δύναμή της και να είναι συγχρόνως ανεκτική", τονίζει.