Προβάδισμα των φιλελευθέρων στις εκλογές της Λιβύης

Σαφές προβάδισμα στα εκλογικά αποτελέσματα της Λιβύης, για την εκλογή μεταβατικής βουλής, φαίνεται ότι έχουν οι φιλελεύθεροι.

«Η Συμμαχία των Εθνικών Δυνάμεων (του Μαχμούντ Τζιμπρίλ) έφερε καλά αποτελέσματα σε ορισμένες μεγάλες πόλεις, έχει σαφές προβάδισμα στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη», είπε ο Μοχάμεντ Σαουάν, επικεφαλής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Οικοδόμησης, που προέρχεται από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους...


Από την πλευρά του ο συνασπισμός των φιλελευθέρων ανακοίνωσε πως προηγείται σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες.

Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ανήλθε στο 60%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε αργά χθες βράδυ η εγχώρια εκλογική επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, η εκλογική διαδικασία ήταν επεισοδιακή σε αρκετές περιοχές, κυρίως στο ανατολικό τμήμα της χώρας, καθώς αυτονομιστές ακτιβιστές και ένοπλοι, δεν επέτρεψαν να λειτουργήσουν αρκετά εκλογικά τμήματα, αξιώνοντας μεγαλύτερη αυτονομία για την περιοχή και μεγαλύτερη αναλογική εκπροσώπηση της περιοχής τους σε έδρες στην βουλή.

Ικανοποίηση σε ΗΠΑ και Βρετανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες βράδυ ότι οι πρώτες ελεύθερες εκλογές που διεξήχθησαν στη Λιβύη εδώ και δεκαετίες αποτελούν «έναν ακόμη σημαντικό σταθμό» στην διαδικασία μετάβασης της χώρας προς την δημοκρατία.

«Εξ ονόματος του αμερικανικού λαού εκφράζω τα συγχαρητήριά μου στο λαό της Λιβύης για έναν ακόμα σημαντικό σταθμό στην εξαιρετική του μετάβαση προς την δημοκρατία», ανέφερε ο Ομπάμα σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Επίσης για ένα «σημαντικό σταθμό» και για μια «ιστορική στιγμή» στο δρόμο της Λιβύης προς την «απελευθέρωση» έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ, σημειώνοντας πάντως ότι εξακολουθούν να υφίστανται προβλήματα ασφαλείας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Συγχαίρω τις λιβυκές αρχές για τις ταχείες προετοιμασίες τους, που υποστηρίχθηκαν από την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, για την οργάνωση των εκλογών σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα», ανέφερε ο Βρετανός ΥΠΕΞ. «Είμαι επίσης ικανοποιημένος που, τις τελευταίες ημέρες, χιλιάδες Λίβυοι μπόρεσαν να ψηφίσουν σε εκλογικά τμήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε.