Μεξικό: Νίκη του Πένια Νιέτο στις προεδρικές εκλογές

Ο Ενρίκε Πένια Νιέτο είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών στο Μεξικό, σύμφωνα με την γρήγορη καταμέτρηση των ψήφων που ανακοίνωσε η εκλογική αρχή της χώρας και ο απερχόμενος πρόεδρος Φελίπε Καλντερόν έσπευσε να τον συγχαρεί για τη νίκη του...


Ο Πένια Νιέτο του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος συγκεντρώνει ποσοστό 37,9 ως 38,55%, ενώ ο βασικός του αντίπαλος αριστερός Αντρες Μανουέλ Λόπεζ Ομπράντορ ποσοστό από 30,9 ως 31,86%.

Η Ζοζεφίνα Βάσκες Μότα του κυβερνώντος Κόμματος Εθνικής Δράσης (PAN) βρίσκεται στην τρίτη θέση με ποσοστό που κυμαίνεται από 25,1 ως 26%.

Η καταμέτρηση των ψήφων που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Ομοσπονδιακό Εκλογικό Ινστιτούτο βασίζεται σε αντιπροσωπευτικό δείγμα των αποτελεσμάτων από τουλάχιστον 7.500 εκλογικά τμήματα της χώρας.

Ο Ενρίκε Πιένα Νιέτο δήλωσε πως θα τιμήσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων του και θα τηρήσει τις υποσχέσεις του.

«Το Μεξικό νίκησε», είπε χαρακτηριστικά ο Πένια Νιέτο και πρόσθεσε πως το κόμμα του κέρδισε μια δεύτερη ευκαιρία, την οποία θα τιμήσει με αποτελέσματα».

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Μεξικού υποσχέθηκε ένα νέο τρόπο διακυβέρνησης πάντα μέσα στο πλαίσιο της δημοκρατίας.

Νωρίτερα, ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας Φελίπε Καλντερόν δήλωσε πως είναι απολύτως διαθέσιμος να συνεργαστεί με τον Πένια Νιέτο ώστε η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας, που θα ολοκληρωθεί όπως αναφέρει η naftemporiki.gr, με την ορκωμοσία του την 1η Δεκεμβρίου, να γίνει με τάξη, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.