Η Μούρθια είναι η δεύτερη περιφέρεια που ζητά βοήθεια από τη Μαδρίτη

Περιπλέκεται όλο και περισσότερο το «ισπανικό πρόβλημα», αφού μετά τη Βαλένθια και η αυτόνομη περιφέρεια της Μούρθια ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει οικονομική βοήθεια από τη Μαδρίτη...


Ο πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης της Μούρσια, Ραμόν Λουίς Βαλκαρσέλ, δήλωσε στην εφημερίδα La opinion de Murcia ότι η κυβέρνησή του θα ζητήσει «περίπου 200 με 300 εκατομμύρια ευρώ» από το νέο δημόσιο ταμείο που έχει συστήσει η ισπανική κυβέρνηση προκειμένουν να διευκολύνει τη διοχέτευση ρευστότητας στις αυτόνομες περιοχές ώστε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα χρηματοδότησής τους.

Ο Βαλκαρσέλ σημείωσε ότι η Μούρθια θα υποβάλει επισήμως το αίτημα τον Σεπτέμβριο, προσθέτοντας ότι περιμένει πως οι όροι που θα θέσει η κεντρική ισπανική κυβέρνηση σε αντάλλαγμα θα είναι «πολύ αυστηροί».

«Κανείς δεν πρέπει να πιστέψει ότι θα μας χαρίσουν αυτά τα χρήματα» υπογράμμισε.

Η Μούρθια ακολουθεί την «πεπατημένη» της Βαλένθια, η οποία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα προσφύγει στο κρατικό ταμείο ώστε να βρει τους πόρους που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα.

Οι αυτόνομες περιφέρειες της Ισπανίας ευθύνονταν το 2011 για τα δύο τρίτα της δημοσιονομικής απόκλισης της χώρας, το έλλειμμα της οποίας έφτασε την περσινή χρονιά το 8,9% του ΑΕΠ.