Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2012

Ο Χριστόφιας έγινε... Καταστρόφιας!

Η Κύπρος εάλω. Εθνικός και οικονομικός όλεθρος η υπαγωγή της σε καθεστώς Μνημονίου
Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ
Το μοιραίο επήλθε: Η κυπριακή κυβέρνηση υπέβαλε προχθές στην Ε.Ε. επισήμως αίτημα να υπαχθεί η Κύπρος σε καθεστώς Μνημονίου! Παρακολουθώντας, αν και εκ του μακρόθεν, τον δημόσιο διάλογο στη Λευκωσία περί της υπαγωγής ή όχι σε καθεστώς Μνημονίου, έχουμε σχηματίσει την άποψη ότι η κυπριακή πολιτική, οικονομική και πνευματική ηγεσία δεν έχει συνειδητοποιήσει πόσο ολέθριες θα είναι οι συνέπειες για την πολύπαθη Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι προφανές ότι οι ...........
Κύπριοι, με ασυγχώρητη επιπολαιότητα, δεν άντλησαν μαθήματα από τα δεινά που υφίσταται η Ελλάδα λόγω Μνημονίου.
Το χειρότερο, όμως, είναι πως οι πολιτικοί ηγέτες του νησιού δεν έχουν αντιληφθεί ότι η ίδια η υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα απειληθεί σοβαρότατα από τη στιγμή που θα υπαχθεί σε καθεστώς Μνημονίου. Ένα κράτος πλήρως απαξιωμένο, όπως θα είναι η μνημονιακή Κύπρος σε ό,τι αφορά το ούτως ή άλλως μειωμένο διεθνές κύρος της, ένα κράτος οικονομικά και πολιτικά υποτελές στην Ε.Ε., είναι προφανές ότι δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα εθνικά του συμφέροντα. Κανένας, άλλωστε, δεν σέβεται τα εθνικά συμφέροντα υποτελών κρατών, τα οποία εξορισμού θεωρούνται κράτη δεύτερης κατηγορίας.
Είναι γνωστό το μίσος που τρέφουν κατά των ελληνοκυπρίων όχι μόνο οι Άγγλοι, οι παλιοί αποικιοκράτες, αλλά και οι Γερμανοί, οι οποίοι θεωρούν ότι οι Ελληνοκύπριοι τους εξαπάτησαν το 2004 απορρίπτοντας το επαίσχυντο σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα με τη συντριπτική πλειοψηφία του 78%.
Όχι μόνο αυτοί, αλλά συνολικά η Ε.Ε. και διάφοροι αξιωματούχοι της έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους να επιβληθεί το φιλοτουρκικό σχέδιο. Τότε απέτυχαν. Η υπαγωγή, όμως, της Κύπρου σε καθεστώς υποτέλειας προς όλους αυτούς μέσω Μνημονίου τους παρέχει χρυσή ευκαιρία για να πάρουν ρεβάνς. Θα εκβιάσουν αδίστακτα τη Λευκωσία, απειλώντας τη με διακοπή της χρηματοδότησης και οδηγώντας τη στο φάσμα της πλήρους οικονομικής κατάρρευσης και χρεοκοπίας της χώρας. Έχουν έτσι αυξημένες πιθανότητες να επιβάλλουν μια διχοτομική λύση στο Κυπριακό, που θα παγιώνει και θα νομιμοποιεί τα κέρδη των Τούρκων εισβολέων. Θα πούμε την αλήθεια ωμά. Η Κυπριακή Δημοκρατία με τα χαρακτηριστικά που έχει σήμερα ως κράτος απειλείται να μην επιβιώσει τελικά κάτω από το καθεστώς υποτέλειας του Μνημονίου!
Δεν είμαστε ακόμα σε θέση να εκτιμήσουμε πόσο γρήγορα και πόσο αρνητικά θα κινηθούν οι εξελίξεις στην Ευρώπη. Έχουμε όμως την αίσθηση ότι άλλο κράτος θα είναι η Κύπρος μπαίνοντας σε καθεστώς Μνημονίου και άλλο κράτος θα είναι βγαίνοντας από αυτό. Αυτά όμως είναι προβλέψεις που αφορούν το μέλλον. Το ζήτημα είναι το τι γίνεται σήμερα. Την Κυριακή αρχίζει η εξάμηνη προεδρεία της Κύπρου στην Ε.Ε., για πρώτη φορά στα οκτώ χρόνια που κύλησαν από την ένταξή της, το 2004.
Για τη Λευκωσία θα μπορούσε το εξάμηνο αυτό να ήταν πολύ χρήσιμο για τη βελτίωση του διεθνούς της κύρους. Έτσι το ονειρεύονταν άλλωστε οι Κύπριοι. Τα πράγματα, όμως, εξελίχθηκαν εντελώς αντίθετα. Η Κύπρος αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ ταπεινωμένη, διεσυρμένη όσο ποτέ στο παρελθόν και η προεδρία της γυρίζει μπούμερανγκ εναντίον της. Πριν από δυο εβδομάδες γράφαμε εν εκτάσει για τις συνέπειες που έχει για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα τόσο το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων όσο και τα 23 δις. ευρώ (130% του Κυπριακού ΑΕΠ) που έχουν χορηγήσει ως δάνεια κυπριακές τράπεζες σε πελάτες τους στην Ελλάδα. Δεν χρειάζεται να τα επαναλάβουμε.
Εκείνο που πρέπει να τονίσουμε εδώ, πάντως, είναι ότι η Κύπρος, όπως άλλωστε και η Ιρλανδία (και η Ισλανδία που δεν ανήκει στην Ε.Ε.), πέφτει θύμα της υπερεπέκτασης του τραπεζικού της συστήματος. Ο κύκλος εργασιών των κυπριακών τραπεζών είναι πολλαπλάσιος του ΑΕΠ της Κύπρου, πράγμα που καθιστά αδύνατον για το κυπριακό κράτος να αντιμετωπίσει με δικά του μέσα οποιοδήποτε πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος της χώρας.
Συγκλόνιστικό ήταν το στοιχείο της έκθεσης του ΔΝΤ για την Κύπρο που δημοσιοποίησαν χθες και οι Times της Νέας Υόρκης: Συνολικά οι κυπριακές τράπεζες έχουν εκκρεμή δάνεια ή άλλα χρήματα σε επισφαλείς τοποθετήσεις που ανέρχονται στο αστρονομικό για την Κύπρο ποσό των 152 (!) δις ευρώ, τη στιγμή που το ΑΕΠ της Κύπρου ήταν στο τέλος του 2011 μόλις 17,8 δις ευρώ οκτώμιση φορές μεγαλύτερος ο τραπεζικός τζίρος από το ΑΕΠ της χώρας!
Η Ε.Ε.
ΔΑΝΕΙΖΕΙ ΩΣ ΔΥΝΑΜΗ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΚΗ
«Πρόεδρος του Μνημονίου». Αυτός είναι ο τίτλος με τον οποίο θα μείνει στην ιστορία το Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ύπαρξη της οποίας θα απειληθεί θανάσιμα με το Μνημόνιο. Αλγεινή εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι ενώ τη Δευτέρα ο Δ. Χριστόφιας υπέβαλλε αίτηση υπαγωγής της Κύπρου σε καθεστώς Μνημονίου, μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα, την Κυριακή, σε συνέντευξή του στο Βήμα δημιουργούσε ελπίδες αντίστασης στον Κυπριακό λαό. Υπενθύμιζε ότι ο Πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο είχε χαρακτηρίσει απαράδεκτη την πολιτική της Ε.Ε. «δανείζω και έρχομαι στη χώρα σχεδόν ως αποικιοκρατική δύναμη». Γιατί τότε δέχτηκε ο Δ. Χριστόφιας να ξανακάνει αποικία την Κύπρο;

2 σχόλια:

 1. Κάθε μέρα νέα σφαλιάρα στους ΨΕΥΤΕΣ..
  Μας είχαν ΖΑΛΙΣΕΙ όλη την προεκλογική περίοδο...

  Και τί δεν μας έλεγαν οι ΨΕΥΤΕΣ πολιτικοί και τα παπαγαλάκια τους στα blogs...

  Τι για δάνεια από την Ρωσία με "φτύσιμο" στους "τοκογλύφους" της Ε.Ε μας έλεγαν , για τί "πακτωλό χρημάτων" που θα έδιναν στην Κύπρο οι επίδοξοι συνεργάτες της για την άντληση των ενεργειακών αποθεμάτων της , για "πατριωτική" πολιτική του προέδρου της Κύπρου μας έλεγαν (σε αντίθεση με τους"ναινέκους" προδότες των "μνημονιακών κομμάτων" μας έλεγαν...

  Δεν χρειάστικε πολύ , μία εβδομάδα μόνο μετά τις εκλογές και η Ισπανία και η Κύπρος ζήτησαν χρηματοδότηση (με ΜΝΗΜΟΝΙΟ φυσικά...) από τους υπόλοιπους εταίρους...

  Και οι ΨΕΥΤΕΣ ;;;
  Χάθηκαν για λίγο από την επικαιρότητα , περιμένοντας τους "πανέξυπνους" με μνήμη χρυσόψαρου οπαδούς τους να τους ζητωκραυγάσουν για την επόμενη ΒΛΑΚΕΙΑ που θα πούν...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΗΡΩΑ ΤΑΣΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΕ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΕΧΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΣΟΥ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.