Τα μεγάλα Ναι και τα μεγάλα Όχι

Ανοιχτή επιστολή  προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αντώνη Σαμαρά
 
Αξιότιμε κ . πρωθυπουργέ,
 
Πιθανώς δεν ήμουν ένας από τους περίπου 30% που ψήφισαν το κόμμα σας, αλλά αυτό δεν έχει πια καμιά σημασία. Είστε πια ο πρωθυπουργός μας και είμαστε οι πολίτες της Ελλάδας, μαζί στο ίδιο καράβι, Τιτανικό, Αργώ ή Πάραλο ή ό,τι άλλο.
 
Ως Έλληνας πολίτης σας υποβάλλω τις παρακάτω ερωτήσεις που μπορεί να χάθηκαν μέσα στον ορυμαγδό της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά πιστεύω ότι είναι στο ..............
στόμα πολλών πολιτών ανεξαρτήτως κόμματος που θάθελαν μια απάντησή σας. Ξεκάθαρη, όχι πολιτικάντικη.
 
Σε άλλες εποχές θα θεωρούσα σχεδόν απίθανο ότι οι ερωτήσεις ενός πολίτη θα έφταναν στα αυτά του πρωθυπουργού. Στην εποχή μας αυτό είναι αρκετά πιθανό γιατί με το Ιντερνέτ εκατοντάδες χιλιάδες θα διαβάσουν αυτό το μήνυμα – και θάναι κρίμα αν δεν το διαβάσετε κι εσείς.
 
Αλλά, αν θέλετε, μπορείτε να ακολουθήσετε και την παλιά μέθοδο των παραμυθιών: ντύνεστε φτωχός ζητιάνος και περιδιαβαίνετε τη χώρα για να ακούσετε από τους πολίτες σας άμεσα τι σκέφτονται για σας, τη διοίκησή σας, την Ελλάδα γενικότερα. Είχαν ίσως κάποια σοφία μερικοί αρχαίοι ηγέτες και δεν κλείνονταν στους 160 αστυνομικούς της βίλας τους στο Καστρί.
 
Θέτω λοιπόν τις ερωτήσεις μου ως πολίτης και περιμένω ένα ξεκάθαρο ΝΑΙ ή ΟΧΙ τώρα που η προεκλογική εκστρατεία τελείωσε.
 
  1. Δεν σας θεωρώ υπεύθυνο για τις ατασθαλίες 30 χρόνων μ’ όλο που ως νομικός γνωρίζετε ότι ο κληρονόμος λαμβάνει όχι μόνο τα θετικά αλλά και τα αρνητικά του κληρονομούμενου, εκτός αν κάνει αποποίηση. Αλλά ως πρωθυπουργός πρέπει να έχετε κάποια γνώση για τα θέματα αυτά: Θα μας πείτε τελικά ποιοι δανείστηκαν τα 350 δις που χρωστάμε και σε ποιες τσέπες πήγαν; Κοντολογίς ποιοι είναι υπεύθυνοι για το οικονομικό χάος που τώρα το πληρώνουν και πολίτες που δεν έφταιξαν καθόλου;
  2. Θα μας πείτε αν θα καταργήσετε τα προνόμια, τις παραγραφές, τις ασυλίες των πολιτικών και ότι τελικά κανένας βουλευτής δε θα έχει οποιοδήποτε δικαίωμα παραπάνω από οποιοδήποτε Έλληνα πολίτη, λες αυτόματα έγινε γαλαζοαίματος μεταξύ κοινών θνητών;
  3. Θα κινήσετε τη διαδικασία ώστε να ελεγχθούν οι περιουσίες όλων των πολιτικών, κομματικών στελεχών, δημοσίων υπαλλήλων, μεγαλοδικηγόρων και μεγαλογιατρών και γενικά κάθε Έλληνα που θα οφείλει να αποδείξει πώς ό,τι απόκτησε τα τελευταία 30 χρόνια αποκτήθηκε με νόμιμο τρόπο, αλλιώς περιέρχεται στο δημόσιο; Θα σταματήσετε την αρχή ομερτά με το ΠΑΣΟΚ που είχαν οι προηγούμενοι ηγέτες της παράταξής σας, ήτοι «καλά φάγατε, καλά ήπιατε, καλή σας χώνεψη, τώρα είναι η σειρά μας».
  4. Θα σταματήσετε αυτό το νόμο της παράταξής σας (Παυλόπουλος) ότι το 1/6 των  Ελλήνων πολιτών είναι κρετίνοι, δεν ξέρουν πώς να ψηφίζουν και συνεπώς 50 έδρες θα μεταφέρονται από το δεύτερο κόμμα στο πρώτο; (Να σας τονίζω ότι αυτό ήταν συμφωνία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αλλά τώρα μπήκε το αντίπαλο δέος, ο Σύριζα, που μπορεί να σας πάρει αυτός τις 50 έδρες!).
  5. Θα καταργήσετε το όριο του 3% για να μπει κάποιο κόμμα στη Βουλή; Στις εκλογές της 6 Μαΐου 2012 περίπου 19% από τους πολίτες ψήφισαν αυτά τα κόμματα, ήτοι το 1/5 του εκλογικού σώματος ήτοι περίπου 2,000,000 πολίτες της Ελλάδας θεωρήθηκαν κρετίνοι και οι ψήφοι τους προσμετρήθηκαν στα άλλα κόμματα.
  6. Θα ελέγξετε τις συντάξεις μαϊμού, θα ζητήσετε επιστροφές χρημάτων, κατασχέσεις και τιμωρία των υπευθύνων φορέων και ατόμων; Θα τολμήσετε να ψηφίσετε νόμο όπου κάθε δημόσιος υπάλληλος που αποδεδειγμένα έχει δωροδοκηθεί απολύεται – μη μιλήσετε για πειθαρχικές ποινές γιατί θα γελάσουν όλα τα παρδαλά κατσίκια.
  7. Θα καταργήστε την κομματική πελατεία και θα υποχρεώσετε τους βουλευτές του κόμματός σας να καταγγέλλουν στην αστυνομία κάθε ρουσφέτι (δεν εννοώ προστασία σε κάποια αδικία) που τους ζητήθηκε από κάποιο ψηφοφόρο;
  8. Θα φροντίσετε να ενεργοποιηθεί άμεσα η δικαιοσύνη και όχι να ασχολείται κάθε 12 χρόνια με κάποιον Άκη, πιθανώς για ντόρο μόνο μια και επίτηδες καθυστέρησαν για να παραγραφεί η πλειονότητα των καταχρήσεών του; Υπόσχεστε ότι οι περίπου 20,000 μεγαλο-καταχραστές (κατά εκτιμήσεις)  θα έχουν εκδικαστεί μέσα στη θητεία σας και οι περιουσίες τους θα έχουν μπει στο δημόσιο ταμείο;
  9. Υπόσχεστε, όπως ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ισλανδίας, ότι τα μέτρα της Τρόικας θα ισχύουν μόνο αν α) δεν επηρεάζουν τις κοινωνικές υπηρεσίες, ήτοι νοσοκομεία, παιδεία, ασφάλεια κλπ β) δε θα μειώσουν πιο πολύ τους μισθούς και τις συντάξεις γ) δε θα έχουν ως αποτέλεσμα εκποίηση της δημόσιας περιουσίας;
 
Κύριε Πρωθυπουργέ
 
Σταματώ στο 9 για να μην ξεπεράσω τον Μωυσή ή πάω στη Δωδεκάδελτο. Ξεκινάτε μια νέα περίοδο. Η Ελλάδα ή αλλάζει ριζικά ή πεθαίνει. Δεν έχει άλλη επιλογή. Μπορείτε να γίνετε ο σωτήρας της ή ο νεκροθάφτης της. Εξαρτάται από σας αν θα σας θυμούνται και θα σας εκτιμούν μετά από χρόνια ή αν θα πέσετε στη λήθη ως ένας άχρους, άχρωμος, ασήμαντος πρωθυπουργός – και έχουμε δει κάμποσους τέτοιους τελευταία.
 
Αυτό εξαρτάται από σας μόνο – και ασφαλώς από τους συνεργάτες που θα επιλέξετε. Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο να ισορροπείς στην νεοσύστατη ελληνική τρόικα που τα άλλα μέλη της έχουν τους δικούς τους σκοπούς.
 
Σας εύχομαι καλή τύχη. Και κυρίως μέγιστη τόλμη.
Ασφαλώς σε μια ευνομούμενη κοινωνία δικαιούμαι – και  απαιτώ-- ως πολίτης της μια απάντηση σε 60 ημέρες, κατά το νόμο. 
 
Χρήστος Μαγγούτας
 
 
Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2012