Oι βουλευτές που έκαναν «μετεγγραφή» και κατάφεραν να... σκοράρουν

Την ώρα που το πολιτικό σύστημα χαρακτηρίζεται από μια πρωτοφανή ρευστότητα και αστάθεια και η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ακυβερνησίας, πολλοί από τους βουλευτές που δεν πειθάρχησαν στην κομματική γραμμή και μετακινήθηκαν σε άλλη παράταξη, κατάφεραν όχι μόνο να εκλεγούν αλλά να «χτυπήσουν»... πρωτιές στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες της......
χώρας.

Από τον χώρο του λεγόμενου αντιμνημονιακού ΠΑΣΟΚ προέρχεται η Σοφία Σακοράφα, η οποία εξελέγη στη Β΄Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ, πρώτη και με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο και επίσης προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Κουρουμπλή.  

Στην Περιφέρεια Αττικής εκλέγονται με τον ΣΥΡΙΖΑ δύο ακόμη βουλευτές που μέχρι πρότινος συμμετείχαν σε άλλο κομματικό σχηματισμό. Πρώτος ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ αλλά και ο δημοσιογράφος Νάσος Αθανασίου, ο οποίος συμμετείχε στο Άρμα Πολιτών του Γιάννη Δημαρά και διαφώνησε με την επιλογή του κόμματος να υπάρξει συνεργασία με το κόμμα του Πάνου Καμμένου.  

Ωστόσο, και ο Γιάννης Δημαράς εξελέγη με τους Ανεξάρτητους Έλληνες στη Β΄ Αθηνών ενώ ο έτερος πρώην συν-επικεφαλής στο Άρμα Πολιτών, Βασίλης Οικονόμου κέρδισε μια εκλογική έδρα με την Δημοκρατική Αριστερά στη Περιφέρεια Αττικής.   

Με την Δημοκρατική Αριστερά, στην κρίσιμη εκλογική περιφέρεια της Β΄ Αθηνών, εξελέγη και ο Οδυσσέας Βουδούρης, τρίτος μετά τον Φώτη Κουβέλη και τον Γρηγόρη Ψαριανό.  Στους διαγραμμένους του ΠΑΣΟΚ που κατάφεραν να εκλεγούν και ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, που κέρδισε μία έδρα με την ΔΗΜΑΡ στο Ηράκλειο Κρήτης  
Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου, αξιοσημείωτη είναι η πρωτιά της Έλενας Κουντουρά στην Β΄Αθηνών, η οποία είχε διαγραφεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ επειδή είχε καταψηφίσει το δεύτερο Μνημόνιο.  

Mε τους Ανεξάρτητους Έλληνες εξελέγη στη Β΄ Αθηνών και ο Γιάννης Μανώλης, πρώην γραμματέας του συνδικαλιστικού οργάνου της ΝΔ αλλά και ο Χρήστος Ζώης που επίσης είχε συμπορευτεί με τον Πάνο Καμμένο μετά τη διαγραφή του από το κόμμα της ΝΔ και κέρδισε την ψήφο των πολιτών της Λάρισας.  

Μεταξύ των διαγραφέντων της ΝΔ, που είχαν προσχωρήσει στο κόμμα του Πάνου Καμμένου και εξελέγησαν είναι και οι βουλευτές Α΄ Πειραιώς, Παναγιώτης Μελάς και στη Β΄ Πειραιώς, Γιάννης Κουράκος.  

Δεν ήταν λίγοι βέβαια και εκείνοι που «πλήρωσαν» την επιλογή τους να μετακινηθούν και τιμωρήθηκαν από τους ψηφοφόρους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Άριας Αγάτσα, που από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως η εκπρόσωπος της «κωλοτούμπας», αφού μετακινήθηκε από το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ και όπως αποδείχθηκε οι ψηφοφόροι της Βοιωτίας δεν την συγχώρεσαν.  

Συμπέρασμα: Αν εγκαταλείψεις το «μαντρί» την κατάλληλη στιγμή, μπορεί και να… γλυτώσεις.              



Γωγώ Κυριαζή