Economist: Η ελληνική ευρω-φυγή

Με ένα ακόμα αιχμηρό εξώφυλλο για την Ελλάδα - αλλά και μία εξίσου αιχμηρή ανάλυση για το δρόμο που φαίνεται να παίρνει- ή που θα πρέπει να πάρει- θέλοντας και μη, τόσο η χώρα όσο και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, κυκλοφορεί αύριο ο Economist.

Μετά τον Αχιλλέα που έβγαζε το (θανατηφόρο) βέλος από τη φτέρνα του προσερχόμενος στην κάλπη και κοσμούσε το εξώφυλλο του........
περασμένου τεύχους του βρετανικού περιοδικού, σειρά έχει τώρα ο δρομέας, ο οποίος καίει με τη φλόγα της δάδας του ένα χαρτονόμισμα των 20 ευρώ.

Η εύγλωττη απεικόνιση της πιθανολογούμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ όμως συνοδεύεται και από μία εξίσου οξυδερκή ανάλυση, σύμφωνα με την οποία μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν πολύ πιο επώδυνη για τη χώρα από την εσωτερική υποτίμηση που υφίσταται σήμερα, αλλά και «τραυματική εμπειρία» από πολιτικής απόψεως, για ένα κράτος το οποίο απαλλάχθηκε μόλις πρόσφατα από μία δικτατορία.



Το περιοδικό αναφέρεται στους «ανερχόμενους πολιτικούς της Ελλάδας και ειδικά στον Αλέξη Τσίπρα, επικεφαλής του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος Σύριζα», οι οποίοι επιθυμούν να καταγγείλουν τη συμφωνία της Ελλάδας με την ΕΕ και το ΔΝΤ. «Αν στις εκλογές της 17ης Ιουνίου λάβουν την πλειοψηφία, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, και αν δεν τηρήσουν τα συμφωνηθέντα, τότε η βοήθεια προς την Ελλάδα θα διακοπεί», εκτιμά ο Economist.


«Οι έλληνες πολιτικοί οφείλουν να είναι ειλικρινείς όσον αφορά του τι σημαίνει μία έξοδος», τονίζει το περιοδικό, υποστηρίζοντας ότι «ο κ. Τσίπρας και οι συνάδελφοί του υποδαυλίζουν την άποψη ότι οι Ελληνες μπορούν να αποφύγουν τη λιτότητα και να μείνουν και στο ευρώ».


«Για την ακρίβεια οι Ελληνες δεν μπορούν να αποφύγουν τη λιτότητα είτε εντός είτε εκτός ευρώ», υπογραμμίζει ο Economist. «Αποκομμένη από τα κονδύλια των ξένων, η χώρα θα αναγκαστεί να εισέλθει σε ακόμα πιο ασφυκτική λιτότητα», με δύσκολες αν όχι καταστροφικές συνέπειες. «Η Ελλάδα φέρνει στο προσκήνιο την ώρα της αλήθειας»


Καυστικός είναι και ο επίλογος, με αποδέκτη κυρίως τη Γερμανία. «Η οικονομική επανεκκίνηση της Ευρώπης είναι απαραίτητη για τη διάσωση του ευρώ. Η Ελλάδα φέρνει στο προσκήνιο την ώρα της αλήθειας. Και όμως οι πολιτικοί, ειδικά στη Γερμανία, ακόμα δεν μπορούν να αποδεχτούν αυτή τη λογική- πόσο μάλλον να την εξηγήσουν στους ψηφοφόρους τους. Η προοπτική μιας ελληνικής εξόδου σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσουν να το κάνουν- και μάλιστα γρήγορα», τονίζει ο βρετανικός Economist.


ΠΗΓΗ: tovima.gr