ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙΑ ΠΩΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

Το διοικητικό συμβούλιο του Σωματείου Σπάρτακος;, της Καπνοβιομηχανίας Θ. Δ. Γεωργιάδη Α.Ε. καταγγέλλει την αδιάλλακτη στάση του υπουργείου οικονομικών και συγκεκριμένα του αρμόδιου Αναπληρωτή υπουργού οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου στο να αποδεχτεί την πρόταση που έχει γίνει από την εταιρεία για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της. Η πρόταση αυτή αφορά την αποδοχή εμπράγματης εγγύησης για την.......
πραγματοποίηση των εξαγωγών των παραγόμενων προϊόντων.
Ο Γολγοθάς μας ξεκινάει πριν από δυόμιση χρόνια οπότε και έγινε από το δημόσιο δέσμευση των εγγυητικών της εταιρείας που είναι απαραίτητες για  τις εξαγωγή των προϊόντων.
Έχοντας την υποχρέωση να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των εργαζομένων και με τη συμβολή της ΓΣΕΕ, του εργατικού κέντρου Θήβας και της ομοσπονδίας εργαζομένων καπνοβιομηχανιών Ελλάδος, ξεκινήσαμε μια προσπάθεια ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα και να μην κλείσει μια ακόμη Ελληνική βιομηχανία. Η θέση μας ήταν κοινή και σαφής εξαρχής: γρήγορη διαλεύκανση της υπόθεσης και τιμωρία των υπεύθυνων. Για το χρονικό διάστημα όμως μέχρι την λήψη των τελικών αποφάσεων έπρεπε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα εξαγωγής των προϊόντων της εταιρείας ώστε και οι εργαζόμενοι να μην χάσουν τη δουλειά τους και το Ελληνικό Δημόσιο να συνεχίσει να εισπράττει τους φόρους που επιβαρύνουν τις εξαγωγές .
Προκειμένου να αποφευχθεί  η οριστική παύση των εργασιών της εταιρείας τόσο το σωματείο εργαζομένων όσο και η διοίκηση επικοινωνήσαμε με τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές και με το υπουργείο οικονομικών. Σε όλες αυτές τις επαφές η σταθερά επαναλαμβανόμενη απάντηση ήταν να βρεθεί από εμάς και να προταθεί κάποια νόμιμη και σύμφωνη με τον τελωνειακό κώδικα λύση για την διευθέτηση του θέματος.
Τον Οκτώβριο του 2011 ανακοινώνετε νέος νόμος που μειώνει την χρονική διάρκεια των εγγυήσεων για την ελληνική αγορά από 56 σε 28 ημέρες. Αυτή η αλλαγή είχε ως αποτέλεσμα την μείωση του απαιτούμενου ποσού εγγύησης για την εγχώρια αγορά. Το ποσό που αποδεσμεύτηκε ζήτησε η εταιρεία από το τελωνείο να χρησιμοποιειθεί ως εγγύηση για την πραγματοποίηση εξαγωγών, κάτι που προβλέπετε από τον ισχύοντα τελωνειακό κώδικα.
Μετά από πιέσεις και καθυστερήσεις, την 06/03/2012 (Αρ. Πρωτ.:1314) δόθηκε αρνητική απάντηση από το Τελωνείο Οινόης. Παρά το γεγονός ότι επιτρέπετε από το νόμο η χρήση της εμπράγματης ασφάλειας που διαθέτει η εταιρεία (Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Υπουργείου Οικονομικών και τον υπάρχον τελωνειακό κώδικα)οι αρχές αρνούνται να προβούν σε αποδοχή της αίτησης για αλλαγή χρήσης της εγγυητικής που ήδη χρησιμοποιείτε για την εγχώρια αγορά.
Μετά την παραπάνω αρνητική απάντηση ήρθαμε σε επαφή με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό κ Παντελή Οικονόμου ο οποίος αρνείται μέχρι και σήμερα την αποδοχή της πρότασης.
  Αποτέλεσμα όλων των  παραπάνω είναι η δραματική συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού της εταιρίας από 60 εργαζόμενους σε 28, η τρίμηνη  διαθεσιμότητα του προσωπικού, οι καθυστερήσεις πληρωμών των εργαζομένων που έχουν φτάσει πλέον τους εννέα μήνες , και φυσικά η εταιρία παρουσιάζει σημαντικές ζημιές.
Θεωρούμε ότι πίσω από αυτή την αδιάλλακτη στάση υπάρχει σχέδιο ώστε να μπει λουκέτο σε μια ακόμη Ελληνική Βιομηχανία.
Είμαστε αποφασισμένοι να προβούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις και ενέργειες ώστε να εξασφαλίσουμε το δικαίωμά μας στην εργασία και να κάνουμε γνωστό σε όλους τους συμπολίτες μας  το ποιοι είναι αυτοί που ευθύνονται για το  κλείσιμο των παραγωγικών μονάδων στη χώρα μας; οι συνδικαλιστές ή οι πολιτικοί φορείς που εκτελούν ένα ακόμη σχέδιο εξαθλίωσης των εργαζομένων και εξόντωσης των ελληνικών Βιομηχανιών;.
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ <<ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ>> ΤΩΝ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ