Ένας, δυο, τρεις πρωθυπουργοί… Σε ποια κυβέρνηση;

Γράφει ο Γιώργος Καρελιάς

Πρωτοφανές: τουλάχιστον τρεις πολιτικοί αρχηγοί δηλώνουν, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ότι είναι υποψήφιοι πρωθυπουργοί, αλλά δεν ξέρουν σε ποια κυβέρνηση!
Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης. Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, ουσιαστικά ένας ήταν ο υποψήφιος πρωθυπουργός,  καθώς γνωρίζαμε το κόμμα που θα σχημάτιζε την επόμενη κυβέρνηση. Σήμερα δεν υπάρχει καμιά βεβαιότητα. Οι δημοσκόποι λένε......
τα πάντα και τίποτα.
Έτσι, υπάρχουν εφτά δυνάμει πρωθυπουργοί: Σαμαράς, Βενιζέλος, Τσίπρας, Παπαρήγα, Καμένος, Κουβέλης και (αν όλοι αυτοί αποτύχουν) Παπαδήμος.
Για να είμαστε δίκαιοι, ο Βενιζέλος δεν αυτοπροβάλλεται, γνωρίζοντας ότι, αν το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πρώτο κόμμα, δεν έχει καμιά ελπίδα να πρωθυπουργεύσει. Η Παπαρήγα και ο Κουβέλης προτάθηκαν από τον Τσίπρα ως υποψήφιοι πρωθυπουργοί σε κυβέρνηση της Αριστεράς, αλλά το απέρριψαν κατηγορηματικά. Ο Παπαδήμος, φρονίμως ποιών δεν μιλάει.
Απομένουν τρεις, αλλά δεν ξέρουν σε ποια κυβέρνηση θα πρωθυπουργεύσουν. Πρώτος ο Σαμαράς, που θέλει αυτοδυναμία. Αλλά η επιθυμία του συγκρούεται με την πραγματικότητα. Απορρίπτει τη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, επιτίθεται αγρίως στον Καμένο, επομένως με ποιους θα σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας;
Ακολουθεί ο Τσίπρας,  που έχει βάλει στοίχημα ζωής να σχηματίσει κυβέρνηση της Αριστεράς, έστω κι αν κανένας άλλος από το χώρο αυτό δεν θέλει. Προς τούτο αποδέχτηκε ακόμη και τη στήριξη ενός κόμματος της εθνικιστική Δεξιάς, όπως είναι οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» του  Καμένου. Όμως, οι αριθμοί δεν βγαίνουν με κανέναν υπολογισμό.
Εσχάτως ο Καμένος ξεπέρασε σε φιλοδοξία τον Τσίπρα δηλώνοντας ότι ο ίδιος θα σχηματίσει κυβέρνηση και… θα καλέσει όσους θέλουν να την στηρίξουν! Προφανώς, δεν τον ενδιαφέρει ποιοι θα είναι αυτοί, αν υποθέσουμε ότι θα βρεθεί κάποιος.
Προφανώς, αυτές τις μέρες βλέπουμε και γραφικότητες και φαιδρότητες και μικρομεγαλισμούς. Όμως, το συμπέρασμα είναι ένα. Ενδέχεται οι εκλογές της 6ης Μαίου, αντί να δώσουν στη χώρα καλύτερη λύση από αυτήν που έχει, να οδηγήσουν σε μεγάλο αδιέξοδο. Να αποδειχθεί, δηλαδή, ότι ήταν ένα μεγάλο λάθος, όπως έγραψα πρόσφατα στο aixmi.gr (δείτε εδώ).

Μακάρι το εκλογικό σώμα να  αποδεχθεί σοφότερο και να διαψεύσει όλες τις μαύρες προβλέψεις.