Νικητής ο Ολάντ στη Γαλλία

Νικητής στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία αναδείχτηκε ο υποψήφιος του κεντροαριστερού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φρανσουά Ολάντ. Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών κέρδισε με μικρή διαφορά τον συντηρητικό πρόεδρο και ηγέτη του κόμματος Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) Νικολά Σαρκοζί, συγκεντρώνοντας το 28,6% έναντι 27,1%, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας και με το 99% των ψήφων καταμετρημένο...


Οι δυο επικρατέστεροι υποψήφιοι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο της 6ης Μαΐου.

Ωστόσο, τα βλέμματα όλων συγκέντρωσε η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν. Η κ. Λεπέν συγκέντρωσε ένα ποσοστό-ρεκόρ στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών αποσπώντας το 18% των ψήφων, το υψηλότερο ποσοστό που κατέγραψε ποτέ το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο.

«Η μάχη της Γαλλίας μόλις άρχισε», είπε η 43χρονη Λεπέν, κόρη του ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου Ζαν-Μαρί Λεπέν, υπό τις επευφημίες υποστηρικτών της. Δηλώνοντας πως το κύμα υποστήριξής που σημειώνεται υπέρ του κόμματός της «ταρακουνάει το δικομματικό σύστημα», η Λεπέν υποστήριξε πως «τώρα, είμαστε η μόνη αληθινή αντιπολίτευση».