BBC: Ελληνίδες προσέφυγαν στο δικαστήριο της Χάγης εναντίον της χώρας τους

 Το BBC με σημερινό του άρθρο ασχολείται με την προσφυγή που έκαναν στο δικαστήριο τς Χάγης δύο Ελληνίδες η Ολγα και η Τάνυα Γεριτσίδου. Η Ολγα και η Τάνια είναι συνεργάτες μας στο καφενείο και πολλές φορές έχουμε φιλοξενήσει τις απόψεις τους.

Γράφει ο δημοσιογράφος στην ιστοσελίδα του ΒBC

"Είναι σπάνιο για τους πολίτες να προσπαθήσουν να προσβάλουν  την κυβέρνησή τους στο δικαστήριο, και ακόμα .......
περισσότερο για μια κυβέρνηση της Δυτικής Ευρώπης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) στη Χάγη.

.Πίσω από την προσφυγή  είναι μητέρα και κόρη - Όλγα και η Τάνια Γεριτσίδου ψυχολόγοι.

Δεν είναι πολιτικοί εξτρεμιστές ή διαφωνούντες, αλλά συνηθισμένοι μεσαίας τάξης Έλληνες - καθηγητές, δικηγόροι, φυσιοθεραπευτές, εκείνοι που πλήττονται σκληρά από τις περικοπές της κυβέρνησης 

."Τα μέτρα λιτότητας  μας στερούν την ελευθερία μας», λέει η Όλγα. "Με τις περικοπές στο  εισόδημά μας και την περιουσία μας, δεν έχουμε πρόσβαση σε στέγη, τροφή, υγεία και εκπαίδευση."
 Παρεμβαίνει κόρη της: "Η λιτότητα δεν πιέζει μόνο τους Έλληνες κάτω από το όριο της φτώχειας, αλλά κάτω από το ελάχιστο απαραίτητο για την επιβίωση."Οι δύο γυναίκες άρχισαν να στέλνουν επιστολές στον τότε πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, πίσω στο 2008, προειδοποιώντας τον για τις πιθανές συνέπειες των περικοπές στον δημόσιο τομέα. Όταν η επόμενη κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία ένα χρόνο αργότερα, έστειλε ακόμα μία  αλληλογραφία. Μετά την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων δικαστήριο που δεν έχει ληφθεί σοβαρά στην Ελλάδα, αποφάσισαν να προσφύγουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη.Ένα τοξικό μείγμα λιτότητας και  ύφεσης γονάτισαν την Ελλάδα. .Η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε ύφεση για πέμπτη συνεχή χρονιά, η ανεργία έχει εκτοξευθεί σε πάνω από 20% - περίπου 50% μεταξύ των νέων.
Οι κοινωνικές επιπτώσεις είναι ισχυρές, με τον αριθμό των αυτοκτονιών οι οποίες  εκτιμάται ότι έχουν διπλασιαστεί, αύξηση της εγκληματικότητας και το ένα τέταρτο των Ελλήνων τώρα πιστεύεται ότι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.Αλλά ενώ η κατάσταση είναι δραματική, ζητώ από τις δύο κυρίες αν μ πραγματικά πιστεύουν ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης αποτελούν  "γενοκτονία" ή "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας."«Φυσικά», απαντά η Όλγα. "Στερεί από τα παιδιά μας εισοδήματα, .. Οι νέοι δεν μπορούν να στηρίξουν τον εαυτό τους δεν μπορούν να παντρευτούν. Το ποσοστό αυτοκτονιών έχει εκτοξευθεί στα ύψη.«Και πολλοί από τους νέους μας είναι υποχρεωμένοι να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες, με μόνο τους ηλικιωμένους να μ΄ένουν στη Ελλάδα. Εδώ, όμως, αυτοί πεθαίνουν επειδή δεν έχουν φαρμακευτική αγωγή», προσθέτει.Τους προσβάλει επανειλημμένα: 

"Γενοκτονία Περιλαμβάνει Πρόθεσης Σίγουρα δεν μπορεί να υποδηλώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται στην πραγματικότητα αυτές τις συνέπειες." 

Η Τάνια απαντά: "Για να τεκμηριώσει το πώς κάτι γίνεται σκοπίμως θα πρέπει να δείξει ότι όχι μόνο δεν ξέρουν τις συνέπειες, αλλά θα ήταν πρόθυμοι να έχουν τις συνέπειες», λέει."Και μπορούμε να αποδείξουμε ότι γνώριζε την έκταση, που γνώριζαν τη σοβαρότητα και όχι μόνο αυτοί ήταν απολύτως εντάξει με αυτό, αλλά αντιτάχθηκε ενεργά όλες τις άλλες λύσεις."