Η ομηρία των Ελλήνων ομολογιούχων, κλονίζει την εμπιστοσύνη των καταθετών στις Ελληνικές Τράπεζες!!!

"Τις τελευταίες εβδομάδες γινόμαστε μάρτυρες της προσπάθειας από πλευράς της κυβέρνησης, του υπουργείου Οικονομίας και του Ο.Δ.ΔΗ.Χ. να εμπλέξει στη διαδικασία αναδιάταξης του Ελληνικού χρέους τα φυσικά πρόσωπα.
Κυκλοφορεί ευρέως και εντέχνως  πως η Γερμανία προέβη σε άκρως αυστηρές συστάσεις προειδοποιώντας την Ελλάδα, ότι αν εξαιρέσει τα φυσικά πρόσωπα θα μπλοκάρει τη διαδικασία….
Με δήμευση λοιπόν της περιουσίας τους απειλούνται τα φυσικά πρόσωπα που διατηρούν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου καθώς μέχρι στιγμής δεν.......
προβλέπεται εξαίρεσή τους από το «κούρεμα» του χρέους, του γνωστού PSI+.
Εφόσον η συμμετοχή στο PSI+ δε θα είναι η ενδεικνυόμενη, τότε και η αναδιάταξη του ελληνικού χρέους δε μπορεί πλέον να είναι εθελοντική. (Σημειώνεται ότι νέο όριο είναι το 75% συμμετοχής) 
Με την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης CACs το ελληνικό δημόσιο θα υποχρεώσει τους ομολογιούχους που δεν συμμετείχαν στη διαδικασία (πλην αυτών που εξαιρούνται) να συμμετάσχουν πλέον υποχρεωτικά.
Πιθανώς λοιπόν η  ISDA την Παρασκευή 9 Μαρτίου θα υποχρεωθεί να πιστοποιήσει credit event για την Ελλάδα, λόγω της ενεργοποίησης των CACs.
Τα ελληνικά CDS συνολικού ύψους 3,2 με 3,3 δις δολαρίων θα πληρωθούν ή στο σύνολο τους ή μερικώς.

Στην κυβέρνηση επεξεργάζονται εναλλακτικά σενάρια για να μη θιγούν οι ιδιώτες επενδυτές από τις τοποθετήσεις τους στο ελληνικό χρέος, οι οποίοι διατηρούν τίτλους ονομαστικής αξίας 2,7 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, η πλειονότητα αυτών των ομολόγων, περί τα 2 δισ. ευρώ, αποκτήθηκε κοντά στην ημερομηνία έκδοσής τους, δηλαδή δεν πρόκειται για επενδυτές που θέλησαν να εκμεταλλευτούν την κρίση που πλήττει τα τελευταία δύο χρόνια τη χώρα αποκτώντας τους κρατικούς τίτλους σε πολύ χαμηλές τιμές για να βγάλουν υψηλό κέρδος σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν πέσει στο τραπέζι διάφορες προτάσεις για την ολική ή μερική αποζημίωση των φυσικών προσώπων. Μεταξύ αυτών οι πλέον πολυσυζητημένες είναι οι εξής:

- Να ισχύσει το όριο των 100.000 ευρώ, όπως συμβαίνει και στις τραπεζικές καταθέσεις, το οποίο θα προστατεύεται από το Δημόσιο.
Με τον τρόπο αυτόν δε θα θιγούν νοικοκυριά με χαμηλές αποταμιεύσεις.

- Να επιστραφούν από το Δημόσιο τα χρήματα που έχει δαπανήσει κάθε επενδυτής.(Με ποιο τρόπο βέβαια δε διευκρινίζεται, αφού και η ανταλλαγή με νέα ομόλογα διαφοροποιημένου χρονικού ορίζοντα και επιτοκίου δεν εξαιρείται) Έτσι, κάποιος που αγόρασε έναν τίτλο στο 70% της ονομαστικής αξίας, να λάβει αυτό το ποσοστό, στο 50% το αντίστοιχο ποσοστό κ.ο.κ. Πάντως το θέμα δεν έχει κλείσει και όλα είναι πιθανά. Από τη μία πλευρά θα πρέπει να επιτευχθούν οι στόχοι του PSI, που προβλέπει τη συμμετοχή όλων των ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια του ιδιωτικού τομέα στο «κούρεμα», και από την άλλη τίθεται θέμα αξιοπιστίας του Ελληνικού Δημοσίου απέναντι στους πολίτες που του εμπιστεύτηκαν τις αποταμιεύσεις τους, θεωρώντας ότι τα κρατικά ομόλογα δεν ενέχουν κίνδυνο.

- Κατά τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών το ελληνικό κράτος εξετάζει την περίπτωση να αποζημιώσει τα φυσικά πρόσωπα με μετοχές των τραπεζών που θα περάσουν μέσα από το ΤΧΣ, δηλαδή όλες τις τράπεζες.

- Έχει προταθεί για ορισμένους μεγάλους ομολογιούχους π.χ. από private banking τραπεζών ή άλλα φυσικά πρόσωπα με μεγάλα επενδεδυμένα κεφάλαια να δοθούν αποζημίωση ακίνητα του ελληνικού δημοσίου.

- Να συμψηφιστούν οι ζημίες από τα ομόλογα με φορολογικές υποχρεώσεις.
Π.χ. ένα φυσικό πρόσωπο έχει υποστεί ζημία 30 χιλ ευρώ και καλείται να πληρώσει 10 χιλ ευρώ φόρο για τη χρήση 2011. Δε θα πληρώσει προφανώς φόρο και το υπόλοιπο της ζημίας από τα ομόλογα τα άλλα 20 χιλ ευρώ θα μεταφερθούν για τη χρήση 2012, να συμψηφιστούν με τον φόρο εκείνης της χρονιάς κ.ο.κ.

Οι διαρκώς τροποποιούμενες όμως και ανασκευαζόμενες δηλώσεις του υπουργού οικονομικών κ. Βενιζέλου, σχετικά με τη διαδικασία συμμετοχής ή μη των ιδιωτών φυσικών προσώπων, που κατέχουν Ελληνικά ομόλογα στο περίφημο πια “PSI” καθώς και οι χρησμοί και εικασίες περί του τρόπου της αποζημίωσής των, τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα και κλονίζουν συθέμελα  την εύθραυστη ψυχολογία των Ελλήνων αποταμιευτών.
Με πια εμπιστοσύνη και με πια εγγύηση θα διατηρήσει ή ακόμη περισσότερο θα τολμήσει να επιστρέψει ο Έλληνας αποταμιευτής τις τυχόν οικονομίες του στις Ελληνικές τράπεζες, όταν δε διευκρινίζεται έγκαιρα και ξεκάθαρα το τι μέλλει γενέσθαι με τους Έλληνες  κατόχους Ελληνικών ομολόγων;
Ο υπουργός Οικονομικών και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ζητά να επιστρέψουν, όσοι έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, στις ελληνικές τράπεζες. Πόσο αντιφατική είναι αυτή η δήλωση; Από τη μία να ζημιώνεις τους ιδιώτες και από την άλλη να τους ζητάς να εμπιστευτούν τη χώρα; Πρώτα λοιπόν πρέπει με πράξεις να δείξουν ότι το καράβι οδεύει προς ασφαλή ύδατα και μετά να ζητάνε επιστροφή καταθέσεων. Σε κάθε περίπτωση η εμπιστοσύνη που έδειξαν κάποιοι στη χώρα, μεταξύ αυτών τα φυσικά πρόσωπα που αγόρασαν ελληνικά ομόλογα, δεν μπορεί να τιμωρείται και την ίδια ώρα αυτοί που την έφεραν σ’ αυτήν την κατάσταση να μην έχουν υποστεί τις συνέπειες.
Οι ιδιώτες μικροομολογιούχοι και μάλιστα αυτοί που δε μπλέχτηκαν σε κανένα κερδοσκοπικό παιχνίδι, αλλά διακράτησαν και συνεχίζουν να διακρατούν τα ομόλογα, είναι υποχρεωμένοι να αρνηθούν την «εθελοντική» συμμετοχή….Είναι στην ουσία το ίδιο πράγμα με τους μικροκαταθέτες των τραπεζών και ας μην επιχειρηθεί να  διαχωριστούν με νομικούς ακροβατισμούς, γιατί ούτε σε κερδοσκοπικά παιχνίδια μπλέχτηκαν, ούτε ενήργησαν με κάποιο υποτιθέμενο δόλο…Απλά, όπως και οι μικροκαταθέτες των Τραπεζών εμπιστεύθηκαν τα χρήματά τους στις τράπεζες…έτσι κι’ αυτοί εμπιστεύθηκαν τις όποιες οικονομίες τους στο ίδιο το Κράτος…Θα τιμωρηθούν γι’ αυτό;
Είναι και αυτοί εξίσου, ουσιαστικά και πρακτικά, αποταμιευτές καταθέτες(και όχι επενδυτές), που εμπιστεύθηκαν πρωτίστως την Πολιτεία.  Αυτοί που  πίστεψαν πάνω απ’ όλα τη χώρα τους και τη στήριξαν στο κάλεσμά της, στις δύσκολες ώρες που αναζητούσε εθελοντές για να επωμισθούν το δυσβάστακτο χρέος της…  Δε δίστασε δε τότε να υποσχεθεί αφορολόγητες αποδόσεις, εφόσον τα ομόλογα διακρατούνταν μέχρι τη λήξη τους και δεν εμπλέκονταν σε κερδοσκοπικά παιχνίδια!!!
Αυτή λοιπόν είναι η προστασία της Πολιτείας στους γηγενείς μικροαποταμιευτές που εμπιστεύθηκαν τις οικονομίες, τα όνειρα και τους μόχθους μιας ζωής στο ίδιο το Κράτος;
Γιατί κ. υπουργέ συνεχίζετε παρά τη συμφωνία για το “PSI” να κρατάτε σε ομηρία όλους αυτούς που σε δύσκολες περιόδους στήριξαν την Ελληνική οικονομία, αγοράζοντας ουσιαστικά το Ελληνικό χρέος; Δηλαδή με λίγα λόγια κ. υπουργέ αν κατά την εκτίμησή σας δεν επαρκέσουν τα ποσά των ιδιωτών θεσμικών επενδυτών, που καλούνται να συμφωνήσουν «οικιοθελώς», τότε θα επιτεθείτε δίκην αγρίου θηρίου για να ληστέψετε τα φυσικά πρόσωπα; Αυτή λοιπόν είναι η αξιοπιστία του Ελληνικού Δημοσίου; Αυτή είναι η λογική του; Όταν του λείπουν χρήματα να τα κλέβει απροκάλυπτα απ’ τους πολίτες του; Και μετά απ’ όλα αυτά απαιτείται απ’ τους πολίτες να σας εμπιστευτούν και να σας σεβαστούν;
Μ’ αυτόν τον τρόπο πιστεύετε ότι θα εμπνεύσετε εμπιστοσύνη και θα δώσετε το σωστό παράδειγμα, προκειμένου να επιστρέψει ο Έλληνας τις καταθέσεις του στις Ελληνικές τράπεζες;
Λησμονείτε μήπως τι συνέβη στην περίπτωση της  χρεοκοπίας  ΑSPIS Bank και  Proton Bank, όπου προστατεύθηκαν οι καταθέσεις ανεξαρτήτως ποσού, με σκοπό τη διατήρηση της αξιοπιστίας του τραπεζικού συστήματος, καθόσον υπερκαλύφθηκε ουσιαστικά  το παρεχόμενο όριο των 100,000 ευρώ για την προστασία των καταθέσεων.
Πιστεύετε μήπως κ. υπουργέ ότι  όλοι αυτοί θα μείνουν  με τα χέρια σταυρωμένα στη δρομολογούμενη  κλοπή; Όχι, να είστε σίγουρος πως θα αντιδράσουν και μάλιστα δυναμικά, συλλογικά και φυσικά όχι μόνο στον Ελλαδικό χώρο αλλά και διεθνώς!!! Βλέπετε είναι φυσικό επακόλουθο το υπόψη θύμα να αντιδρά στις ανήθικες ορέξεις του κάθε υποψήφιου θύτη….με κάθε μέσον. Θα αποκαλύψουν τις όποιες ενέργειές σας διεθνώς προκειμένου να αποδειχθεί η διγλωσσία, η αφερεγγυότητα, η βιαιότητα και η αυταρχικότητα των ενεργειών σας!
Ούτε στη χρεοκοπία της Αργεντινής, όταν το τελικό «κούρεμα» άγγιξε το 99% (!) δεν αποτολμήθηκε “φάγωμα” των ομολόγων  των ιδιωτών φυσικών προσώπων, αφού μια τέτοια κίνηση ισοδυναμεί με τεράστιο πλήγμα στην αξιοπιστία του Δημοσίου στο εσωτερικό της χώρας.

Αν το ελληνικό κράτος συμπεριφερθεί με ανηθικότητα και  δεν προστατεύσει τα φυσικά πρόσωπα, ώστε να μην υποστούν το περίφημο πια haircut, τότε θα πρόκειται για….σχεδιασμένη απροκάλυπτη αναίσχυντη υφαρπαγή περιουσίας!!! Ουσιαστικά δηλαδή θα πρόκειται για καραμπινάτη δήμευση περιουσίας!!!
Εν τω μεταξύ προκαλεί τα μέγιστα η φημολογούμενη διαδικασία εξαιρέσεων κατόχων ομολόγων στο PSI+(ΕΚΤ-Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων-Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες-Χώρες όπως η Αυστρία και το Βέλγιο τα φυσικά πρόσωπα προστατεύονται από τοπικούς νόμους και τα CACs δεν τους αγγίζουν. Αυτά θα πληρωθούν κανονικά όπως και τα Samurai Bond στην Ιαπωνία, που προστατεύονται από ένα ειδικό Ιαπωνικό νόμο), εξέλιξη που αποδεικνύει ότι μέχρι τώρα οι χειρισμοί για τα φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα είναι απαράδεκτοι.
Δεν είναι δυνατό να εξαιρούνται ομάδες κατόχων ομολόγων και τα φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα να βρίσκονται στην διελκυστίνδα και στην αγωνία για το haircut που θα υποστούν.
Τα φυσικά πρόσωπα κάτοχοι ομολόγων, δεν είναι ούτε τράπεζες για να δανείζονται με μηδενικά επιτόκια και να επανα-κεφαλαιοποιούνται, ούτε θεσμικοί επενδυτές που καλούνται να κάνουν διασπορά επενδύσεων για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο των χαρτοφυλακίων τους. Δεν έχουν πρόσβαση στην αγορά των CDS για να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας, ούτε μπορούν να συμψηφίσουν ζημιές με μελλοντικά κέρδη στον φόρο εισοδήματος, όπως κάνουν τα νομικά πρόσωπα. Τα χρήματα με τα οποία έχουν αγοράσει ομόλογα είναι σε πολλές περιπτώσεις κόποι μιας ζωής, από το εισόδημα των οποίων συνήθως καλούνται να ζήσουν τις οικογένειές τους. Συνήθως μάλιστα είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, στους οποίους φυσικά είναι αδιανόητο να δοθούν “κουρεμένα” ομόλογα διάρκειας 30 ετών. Είναι λοιπό κατάφωρα άδικο να μπαίνουν τα φυσικά πρόσωπα στην ίδια κατηγορία με τις τράπεζες, τους θεσμικούς επενδυτές και τα λοιπά νομικά πρόσωπα.
Προτείνετε κ. υπουργέ να εμπιστευτεί ο ιδιώτης-αποταμιευτής τα χρήματα του στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όταν το Ελληνικό κράτος απειλεί και κρατά  χωρίς ίχνος ντροπής σε ιδιότυπη ομηρία και ανασφάλεια τους Έλληνες αποταμιευτές Ελληνικών ομολόγων, τρομοκρατώντας τους ενίοτε και κατά περίπτωση σε δήμευση των αποταμιεύσεών τους!!!
Όταν το κράτος συνεχίζει να απειλεί ανερυθρίαστα τις αποταμιεύσεις 11.000 ιδιωτών ομολογιούχων, περιμένετε οι υπόλοιποι καταθέτες να εμπιστευτούν ποτέ ξανά αυτό το κράτος;;; Νομοτελειακά έρχεται η σειρά τους!!!

Το υπουργείο Οικονομικών έχει την ηθική υποχρέωση άμεσα, εδώ και τώρα  να αποσαφηνίσει πλήρως, ό,τι οι ιδιώτες φυσικά πρόσωπα, που δε μπλέχτηκαν σε κερδοσκοπικά παιχνίδια, δε θα συμμετάσχουν σε καμία περίπτωση στο haircut του Ελληνικού χρέους ή ακόμη και αν αυτό συμβεί για λόγους διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας, όπως διατείνεστε κ. υπουργέ, να αποζημιωθούν αμέσως, πλήρως και μετρητοίς, ειδάλλως πολύ φοβούμαι πως ματαιοπονείτε κάνοντας συνεχείς εκκλήσεις για ανεύρεση νέων «θυμάτων», που θα σας εμπιστευθούν τις καταθέσεις τους.