Τίτλοι τέλους μπαίνουν στη συγχώνευση της Vodafone με τη WIND Ελλάς.

 Με κοινή τους ανακοίνωση, σήμερα το πρωί, οι δύο εταιρείες έδωσαν τέλος στις συνομιλίες που είχαν ξεκινήσει τον Αύγουστο του 2011 για συγχώνευση τους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Ο Όμιλος Vodafone και η Largo Limited, αποκλειστικός μέτοχος της Wind Ελλάς, επιβεβαιώνουν ότι........
συμφώνησαν να τερματίσουν τις συζητήσεις τους σχετικά με μία πιθανή επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ των Vodafone Ελλάδας και Wind Ελλάς».
Η εξέλιξη αυτή ήρθε λίγο πριν υποβάλουν στην ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού τον σχετικό φάκελο για έγκριση. Σύμφωνα με τελευταία δημοσιεύματα οι συνομιλίες τους είχαν καταλήξει και στο ποσοστό που θα είχαν οι δύο εταιρείες στο κοινό σχήμα με 60% η Vodafone και 40% η WIND.
Γιατί δεν έγινε η συμφωνία
Από την αρχή οι δύο πλευρές είχαν στείλει το μήνυμα ότι δεν υπήρχε καμία βεβαιότητα για την έκβαση των συζητήσεων μεταξύ τους. Τα εμπλεκόμενα μέρη αναγνώριζαν την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος, την πίεση που προκαλεί η οικονομική ύφεση της Ελλάδας αλλά και τις ρυθμιστικές δυσκολίες που θα έπρεπε να ξεπεραστούν σε μία πιθανή συγχώνευση των δυο εταιρειών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση να σταματήσουν τις συζητήσεις ένα βήμα πριν την υπογραφή συμφωνίας λήφθηκε ύστερα από τον έντονο σκεπτικισμό που δημιούργησε στους μετόχους των δύο εταιρειών το ρυθμιστικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στις Βρυξέλλες αλλά και εξαιτίας της ρευστότητας που χαρακτηρίζει τις οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα.
Η επόμενη μέρα
Οι δύο εταιρίες πλέον συνεχίζουν αυτόνομη πορεία στην αγορά της κινητής, ενώ η λήξη των μεταξύ τους συνομιλιών αναθεωρεί και τα πλάνα των εταιρειών σταθερής τηλεφωνίας, κυρίως της Forthnet και της HOL, που θα επηρεάζονταν σημαντικά αν είχε προχωρήσει η συμφωνία.
Για την WIND η χρονιά που πέρασε ήταν ιδιαίτερα σημαντική μιας και απαλλαγμένη από τα βάρη του παρελθόντος και έχοντας πλέον μηδενικό δανεισμό, πέτυχε θετικές ταμειακές ροές και κατάφερε με ιδία κεφάλαια να χρηματοδοτήσει το σύνολο του επενδυτικού της πλάνου, καθώς και την ανανέωση της άδειάς της καταβάλλοντας στο ελληνικό δημόσιο 93 εκ. ευρώ.
Επίσης το καλοκαίρι του 2011 ξεκίνησε ο πλήρης εκσυγχρονισμός του δικτύου της, ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομών στη χώρα, που θα ολοκληρωθεί σε ορίζοντα τριετίας. Ήδη έχει προχωρήσει το έργο στο 60% της Αθήνας και στο 70% της Θεσσαλονίκης και με την ολοκλήρωσή του η WIND θα διαθέτει το ταχύτερο δίκτυο της χώρας με ταχύτητες 42 Mbps. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, το συνολικό ύψος των επενδύσεων της ως το 2013 θα αγγίξει τα 300 εκ. ευρώ.