Το Μνημόνιο τορπιλίζει και την ενίσχυση των κατεστραμμένων επιχειρήσεων

Στο Μνημόνιο σκοντάφτει η επανενεργοποίηση του άρθρου 73 ν. 3746/2009 για την υποστήριξη των επιχειρήσεων που υπέστησαν καταστροφές από τα επεισόδια στο κέντρο των Αθήνας και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Σχετικό αίτημα έθεσαν σήμερα οι επιχειρηματικοί και επιμελητηριακοί φορείς σε μια προσπάθεια να λάβουν οι καταστραμμένες επιχειρήσεις πιστωτικές διευκολύνσεις, ωστόσο η απαγόρευση της τρόικας στο να χορηγείται η εγγύηση του Δημοσίου για το δανεισμός ιδιωτών κλείνει τη συγκεκριμένη στρόφιγγα στις επιχειρήσεις...


Με βάση το νέο πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης και ευθύνης και σύμφωνα με τις επιταγές του Μνημονίου Οικονομικής και Χρηματοοικονομικής Πολιτικής, το όριο εγγυήσεων για το έτος 2012 είναι μηδενικό. Εξαιρούνται του μηδενικού αυτού ορίου οι εγγυήσεις που παρέχονται για τη στήριξη των τραπεζών, οι εγγυήσεις που σχετίζονται με δάνεια που χορηγούνται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και οι εγγυήσεις που παρέχονται για δανεισμό φορέων εντός της γενικής κυβέρνησης.

Με τον ν. 3746/2009 παρεχόταν η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για δάνεια σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις προς αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν στον μηχανολογικό εξοπλισμό, για πρώτες και βοηθητικές ύλες και εμπορεύματα, για κεφάλαια κίνησης, αλλά και για δάνεια προς αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια που επλήγησαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων .