Δεν πρεπει να ξεχασουμε

Του Πέτρου  Τρουπιώτη
 
 Η χώρα μας είναι σαφές ότι είχε και συνεχίζει να έχει μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Προβλήματα που οφείλονται στις πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα χρόνια μετά την μεταπολίτευση. Προβλήματα που   από τις πολιτικές των κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου μετά το 1985, τις ατελέσφορες πολιτικές των κυβερνήσεων Μητσοτάκη αλλά και τις κυβερνήσεις Κ Σημίτη μετά το 2000 και Κ Καραμανλή.
Και βέβαια , το όλο πρόβλημα γιγαντώθηκε από την μη ύπαρξη καμίας πολιτικής , καμίας πρωτοβουλίας , κανενός μέτρου και........
σχεδίου από τις κυβερνήσεις Γ Παπανδρέου.
Αυτά είναι γνωστά και οδυνηρά πια. Kαι για όλα αυτά δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών και όλοι εμείς οι πολίτες Που τους ψηφίζαμε, τους υποστηρίζαμε , τους δοξάζαμε και τους χρησιμοποιούσαμε παντοιοτρόπως.
Όμως τώρα πια το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι πρόβλημα αξιοπιστίας. Κανείς, μα κανείς κυριολεκτικά, στην Ευρώπη και όχι μόνον, δεν έχει καμία εμπιστοσύνη σε όλα όσα λένε οι πολιτικοί μας , υπόσχονται οι κάθε είδους , αλλά τείνει πια να μην τους δίνει σημασία.
 Και αυτό το μεγάλο για την Ελλάδα σήμερα πρόβλημα , ένα πρόβλημα που θα ακολουθεί την χώρα δυστυχώς για αρκετά χρόνια , αν δεν κάνουμε κάτι να το αλλάξουμε Και μάλιστα με πράξεις εύκολα αναγνωριζόμενες από τους εταίρους και άλλους ξένους.
 Και όμως , το ποιος δημιούργησε αυτό το πρόβλημα τείνουμε να το ξεχάσουμε ως πολίτες, ως πολιτικό σύστημα , ως χώρα.
 Γιατί , κακά είναι τα ψέματα, την ανυποληψία της χώρας και μάλιστα σε αυτό τον υπέρτατο βαθμό την προκάλεσε, την καλλιέργησε και την επέβαλε η όλη πολιτική του Γ Παπανδρέου. Και ίσως η λέξη πολιτική να είναι υπερβολική μια και τελικά φαίνεται ότι δεν υπήρχε καμία μα καμία πολιτική, κανένα σχέδιο κανένα πρόγραμμα καμία οργάνωση.
   Ο κ Παπανδρέου και οι απίθανοι συνεργάτες του, ορισμένους από τους οποίους έκανε και υπουργούς, ενώ τους άλλους τους εγκατέστησε στο Μ Μάξιμου, οδήγησαν την χώρα με τις πράξεις και παραλείψεις τους στην σημερινή της εικόνα.
 Μια χώρα όχι μόνον με οικονομικά προβλήματα αλλά ανυπόληπτη. Μια χώρα χωρίς καμία αξιοπιστία πουθενά.
 Και δυστυχώς αυτό δεν αφορά μόνον το κράτος αλλά εκτείνεται παντού. Στις επιχειρήσεις, στις τράπεζες ακόμα και στα άτομα.
   Ο κ Παπανδρέου προσπαθεί εδώ και καιρό να ξεχάσουμε όλες αυτές του τις ενέργειες.
Προσπαθεί να ξεχάσουμε ότι τους πρώτους μήνες της θητείας του ως πρωθυπουργός δεν έκανε τίποτα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αντίθετα με τις ενέργειες του τα μεγιστοοποιησε και ως γεγονότα και ως εικόνα.
 Να ξεχάσουμε ότι επέβαλλε το μνημόνιο χωρίς καν να το συζητήσει Χωρίς να δει που οδηγεί.
Να ξεχάσουμε  συμφώνησε πέρυσι το καλοκαίρι ένα πρόγραμμα και δεν τήρησε καμία του δέσμευση.
 Να ξεχάσουμε τέλος ότι έδωσε την χαριστική βολή με την ανεκδιήγητη και έξω από κάθε λογική πρόταση για δημοψήφισμα.
 Όλα αυτά ο κ Παπανδρέου και οι γραφικοί όπως φαίνεται τελικά να είναι συνεργάτες του όχι μόνον θέλουν να τα ξεχάσουν τα  στελέχη και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, οι ψηφοφόροι του αλλά και όλοι οι πολίτες, αλλά τώρα σιγά-σιγά έχει αρχίσει να τα καταλογίζει σε άλλους. Ακολουθώντας την τακτική η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα.
 Μόνον που τώρα πια αντιμετωπίζεται και σωστά από όλους, ακόμα και υπουργούς του ως γραφική περίπτωση. Και όχι τόσο αυτός όσο οι περίφημοι σύμβουλοι και συνεργάτες του….