Η τελευταία πράξη της φαρσοκωμωδίας…

Του Δημήτρη Α.Γιαννακόπουλου

Πολύ θύμωσε με την ακατονόμαστη αριστερά ο κύριος Σαμαράςκαι βγήκε έξω από το κοινοβουλευτικό του κοστούμι. Χύμα τα είπε στη βουλή σεόσους κουνούν το δάκτυλο στους συγκυβερνώντες. Τα μπέρδεψε βέβαια λίγο, αλλά το συμπέρασμά του συμπίπτει με το δικόμου. Η αριστερά και οι αριστεροί φταίνε που η φαρσοκωμωδία της ελληνικήςχρεοκοπίας, την οποία προκάλεσε και διαχειρίζεται το......
δικομματικό σύστημα τωνδιαπλεκομένων, δεν λέει να τελειώσει. Αν οι φορείς της αριστεράς εμφορούντο απόπολιτική αρετή και διακρίνονταν από στοιχειώδη σοβαρότητα και πολιτική ευθύνηγια την συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων, τότε θα είχαν διαμορφώσει μιακοινή στρατηγική, πάνω σε ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης με στόχο την εναλλακτικήηγεμονία, στη θέση της ηγεμονίας των ιστορικά ξεπερασμένων του εξευτελισμένουκαι ξεπεσμένου δικομματισμού.

Δυστυχώς, όμως, η τελευταία πράξη της φαρσοκωμωδίας που κάποια στιγμή θα καταλήξει στιςκάλπες (αν και πολύ θολό μοιάζει το τοπίο, κατά τη στιγμή που ακούω κάτι νατρίζει, το οποίο δεν μοιάζει απλώς με τον θόρυβο από τα κόκαλα της δημοκρατίας,αλλά μάλλον φέρνει σε αντάρα από την απειλή θέσπισης της ανωμαλίας με επίσημο καθεστώςπολιορκίας) φαντάζει ατελείωτη. Μετά τα καλαμπούρια του Καρατζαφέρη και της διασκεδαστικήςτου συντροφιάς εναντίον της αριστεράς, τον λόγο έλαβε ο ανέμελος καβαλάρης τωνπράσινων αλόγων που έφεραν το ΔΝΤ, ακολούθησε ο υπουργός της συντεταγμένηςχρεοκοπίας και ασύντακτης πολιτικής ταυτότητας, γνωστός και ως ο ανεκδοτολόγοςτου συνταγματικού δικαίου, για να ανέβει τώρα στην σκηνή ο Αντώνης οαντιαριστερός ιδεολόγος της κωλοτούμπας πουμου έκλεψε την ατάκα: «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, ρε»! Να απαιτήσω πνευματικά δικαιώματα; Δυστυχώς,όλοι ίδιοι είστε οι παλαιοκομματικοί πολιτικάντηδες Αντώνη Σαμαρά και κάνατεότι μπορείτε για να το αποδείξετε! Προσοχή, υπήρξαν προοδευτικοί άνθρωποι που δενήθελαν να σας «τσουβαλιάσουν». Κάνανε μάλιστα προσπάθειες να σας δώσουν τηνευκαιρία να δείξετε ότι δεν «είστε ίδιοι», αλλά εσείς ήταν σαν να βάλατεστοίχημα να τους διαψεύσετε: μόνοι σας τσουβαλιαστήκατε μέσα στο σακί με τηνπλέον αντικοινωνική και πρόστυχη πολιτική και τώρα ζητάτε και τα ρέστα!

Τοκαλύτερο του χθεσινού Σαμαρά, εκτός από τα φαιδρά δήθεν ιδεολογικά εναντίον τηςαριστεράς, - αναφερόμενος ουσιαστικά στο ΚΚΕ – ήταν εκείνο το «εκείνοιεξαπάτησαν τον λαό και μετά τον οδήγησαν στην απελπισία». Αν συνέχιζε θακέρδιζε το χειροκρότημα των τηλεθεατών: εκείνοι εξαπάτησαν τον λαό και μετά τον οδήγησανστην απελπισία, ενώ εμείς φιλοδοξούμε να τον βγάλουμε από τηναπελπισία για τον επαναφέρουμε στην εξαπάτηση περί ανάπτυξης δια τηςσυντεταγμένης κατάρρευσης. Αστειεύομαι φυσικά. Ο κ. Σαμαράς έχει εξαπατήσει σεβαθμό «τρέλας» το κοινό του. Πέτυχε να παλαβώσει ακόμη και τους ανθρώπους τηςπροπαγάνδας του κόμματός του. Εκείνο το ανέκδοτο περί αναδιάρθρωσης τουδημόσιου χρέους, για την οποία δεν ήθελε ούτε να ακούσει, ενώ γνώριζε τοπαρασκήνιό της, ενώ σήμερα θριαμβολογεί για την δρομολόγηση του χειρότερουχρεοστασίου που έχει αποδεχθεί η χώρα από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους, νομίζωότι ήταν η καλύτερη παράστασή του.

Ας αφήσουμε αγαπητοί φίλοι τα ανέκδοτα. Λάθος στιγμή βρήκε οκ. Σαμαράς να δώσει αντιαριστερή παράσταση. Πράγματι κόμματα της αριστεράς «στήριξαν προνόμια και αγκυλώσεις τηςδημόσιας διοίκησης, που δημιούργησαν ακυβερνησία και όργιο σπατάλης», μόνονπου αποκρύπτει ότι αυτά που πράγματι - κυρίωςσιωπηλώς -«στήριξε» η αριστερά ήταν τούτα που η ΝΔ και/ή το ΠΑΣΟΚ μηχανεύτηκανστο πλαίσιο μετεξέλιξης και ενίσχυσης του πελατειακού κράτους. Αν για κάτι θαμπορούσε να κατηγορήσει κανείς τους κοινοβουλευτικούς φορείς της αριστεράςείναι ότι ανέχθηκαν και σε κάποιο βαθμό ενίσχυσαν, στο επίπεδο τωνμικροσχέσεων εξουσίας, το κράτος πατρωνίας.Είναι δηλαδή σαν ο κ. Σαμαράς να κατηγορεί την αριστερά για ανοχή και έμμεσηενίσχυση της αντιδημοκρατικής αφήγησης και σπανίως πρακτικής του δικομματισμού.Δίκιο έχει, αλλά μόνον αποκλειστικά στο πλαίσιο μιας θεατρικής παράστασηςπολιτικής φαρσοκωμωδίας θα περίμενε κανείς να ακούσει αυτά τα πράγματα από τοπελατειακό στόμα του αρχηγού της ΝΔ. Σε άλλη περίπτωση θα ανατρίχιαζε…

Μετά μου λέτε κάποιοι ότι σας κούρασαν οι αναλύσεις μου! Τακαραγκιοζιλίκια δεν σας κουράζουν ποτέ; Ας τελειώνουμε επιτέλους με αυτά τα μουχλιασμένα,αντιαισθητικά καλαμπούρια! Δεν χρειάζεται ο κ. Σαμαράς να κοπιάζει, ανεκδοτολογώνταςεναντίον της αριστεράς. Ούτε ιδεολογικούς πόντους κερδίζει, ούτε ψήφους θαμπορούσε να προσδοκά έτσι, μόνον χάχανα και ειρωνικά σχόλια συνοδεύουν τααντιαριστερά ξεσπάσματά του.

Η αριστερά στο τόπο μας δεν έχει αντίπαλο. Είναι ικανή ναβγάζει τα μάτια της από μόνη της. Η αριστερά της μεταπολίτευσης διακατέχεταιαπό μαζοχισμό και αυτοκτονικό σύνδρομο. Ζητεί δημοκρατικές πρακτικές στοπλαίσιο του κοινοβουλευτισμού, τις οποίες πρακτικά και ιδεολογικά υπονομεύει,όπως για παράδειγμα το αίτημα για θέσπιση απλής αναλογικής σε συνάρτηση με τηνεκλογική στάση κυρίως του ΚΚΕ. Μια χαρά βοήθησε τόσα χρόνια η αριστερά τονδικομματισμό, μην είστε τόσο αχάριστοι φίλοι δεξιοί και λαϊκιστές σοσιαλιστέςτης αρπαχτής! Αν οι ηγεσίες της αριστεράς δεν διακρίνονταν από ιδιοτέλεια, απόκοντόφθαλμη στάση, από ανασφάλεια και από αφηγηματική αποτελμάτωση, η χώρα θαείχε ήδη άλλη πορεία μέσα στη κρίση και δεν θα μιλάγαμε με όρουςπαλαιοκομματικούς ή ψευδοεπαναστατικούς.

Αν η αριστερά είχε χωνέψει τα συστατικά και την λογική τηςκρίσης και διέθετε λίγο στρατηγικό μυαλό, παράλληλα με πάθος για πολιτική,προοδευτική δημιουργία υπέρ των δύο τρίτων του συγκεκριμένου, σημερινούελληνικού λαού και όχι κάποιου άλλου κάπου, κάποτε, ήδη θα είχαν δρομολογηθεί εξελίξειςκαι θα είχε διαμορφωθεί κλίμα το οποίο είτε θα επέτρεπε αποτελεσματικήδιαπραγμάτευση υπέρ των λαϊκών στρωμάτων με την ΕΕ, είτε θα οδηγούσε τελικά σεμια απόλυτη σύγκρουση συμφερόντων με το διευθυντήριο της Ένωσης που θα κατέληγεσε μια μορφή χρεοκοπίας υπέρ της κοινωνίας και της επόμενης γενιάς και όχι τουτραπεζίτη και της διαπλοκής, όπως συμβαίνει τώρα με τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-(ΛΑΟΣ). Όμως μια και τέτοιοι αριστεροίυπάρχουν, μάλλον μπόλικοι, αλλά τέτοια ηγεσία δεν μπόρεσε να συγκροτηθεί - παράτουλάχιστον τις διακηρυγμένες προθέσεις από τον Αλέξη Τσίπρα – οι διαπλεκόμενοιηγήτορες της πτώχευσης δεν θα έπρεπε να έχουν σοβαρό λόγο να ανησυχούν.Επιτέλους, ας δείξουν λιγότερη αχαριστία, απέναντι σε αριστερές ηγεσίες, οιοποίες επιτελούν το χρέος τους στο πλαίσιο της νόθας και βαθύτατα υποκριτικήςπολιτικής δομής της μεταπολίτευσης. Εγώ αν ήμουν στη θέση του κ. Σαμαρά θαέστελνα καθημερινά μια ανθοδέσμη στην κ. Παπαρήγα και άλλη μια στον κ. Κουβέλη,ενώ στον κ. Τσίπρα θα έστελνα γλυκά …χαμόγελα! Επιτέλους, ας αποκτήσουμεμη-υποκριτικό, κοσμοπολίτικο πολιτικό πολιτισμό, για να πέσει με ένα υπέροχο συλλογικόλαϊκό φάσκελο η αυλαία! Το ένα χέρι να φασκελώνει προς τον θίασο, ενώ το άλλομάλλον θα πρέπει να στραφεί προς τη μούρη μας…καλό θα μας κάνει.