Ο στρατός και πάλι στο επίκεντρο της τουρκικής δικαιοσύνης

Όπως έγινε γνωστό, ένας εισαγγελέας στην Τουρκία ξεκίνησε έρευνα για το τελεσίγραφο που είχε απευθύνει ο στρατός με τη μορφή κειμένου στην ισλαμική συντηρητική κυβέρνηση το 2007.

Στο κείμενο, ο στρατός διεμήνυε ότι θα προστάτευε τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους και επιχειρούσε να αναζωπυρώσει τη διένεξη του κράτους με τις ένοπλες δυνάμεις.

Η έρευνα έρχεται μετά από μια σειρά διώξεων κατά στρατηγών, που κατηγορούνται ότι μετείχαν σε συνωμοσίες για να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει τα ηνία της χώρας από το 2002...


Ο στρατός στην Τουρκία έχει ήδη κάνει τρία πραξικοπήματα από τη δεκαετία του '60 μέχρι του '90, ενώ ανάγκασε σε παραίτηση μια κυβέρνηση στην οποία μετείχε ισλαμικό κόμμα, το 1997.

Η υποψηφιότητα του Αμπντουλάχ Γκιουλ για την προεδρία της χώρας είχε διχάσει την τουρκική εθνοσυνέλευση, λόγω της συζύγου του, που φορά την ισλαμική μαντίλα. Το θέμα προκάλεσε πολιτική κρίση, που έληξε τον Αύγουστο του 2007, όταν ο Γκιουλ εξελέγη πρόεδρος και ο Ερντογάν, λόγω της μεγάλης πλειοψηφίας, μπόρεσε να αντιμετωπίσει το στρατό.

Αίτημα για έρευνα

Σύμφωνα με ανώτερο δικαστικό, βρίσκεται σε εξέλιξη προκαταρκτική έρευνα, που αφορά το μνημόνιο της 27ης Απριλίου του 2007. Για την έρευνα προηγήθηκε αίτημα από άγνωστο πρόσωπο, που ζήτησε έλεγχο στις πράξεις και τις ενέργειες του στρατού.

Στο κείμενο, ο στρατός διατύπωνε επικρίσεις για προσπάθειες κύκλων να υποσκάψουν τις κοσμικές αξίες του κράτους, από ανθρώπους που είναι «εχθροί της Τουρκικής Δημοκρατίας».

«Το πρόβλημα που έχει ανακύψει στην διαδικασία των προεδρικών εκλογών τις τελευταίες ημέρες επικεντρώθηκε στη συζήτηση για τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους. Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν την κατάσταση με ανησυχία. Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις διατηρούν την απαρασάλευτη αποφασιστικότητά τους να εκπληρώσουν το καθήκον τους που ορίζονται ξεκάθαρα από τους νόμους», ανέφερε ο κείμενο.