Αποτελεσματικός ο Μόντι… μείωσε κατά 12 δισ ευρώ τη φοροδιαφυγή

Παράδειγμα προς μίμηση… η Ιταλία καθώς «το 2011 χάρη στην κρατική υπηρεσία φοροεισπράξεων και την Οικονομική Αστυνομία, η φοροδιαφυγή στην Ιταλία μειώθηκε κατά δώδεκα δισεκατομμύρια ευρώ», όπως δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.

«Οι προσπάθειες πρέπει να εντατικοποιηθούν διότι αν όλοι αρχίσουν να δηλώνουν το πραγματικό τους εισόδημα, το γενικότερο βάρος της φορολογίας για τους πολίτες πρόκειται να μειωθεί», πρόσθεσε ο Ιταλός τεχνοκράτης-πρωθυπουργός, ο οποίος προέδρευσε σήμερα συνεδρίασης της ειδικής «ομάδας δράσης» κατά της φοροδιαφυγής....


Ως γνωστόν, ο Μάριο Μόντι εκτός από την θέση του πρωθυπουργού κατέχει και εκείνη του υπουργού οικονομικών.

Όπως αποδεικνύουν τα τελευταία στοιχεία «σε κάθε ευρώ που δαπανάται για το κόστος λειτουργίας της Κρατικής Υπηρεσίας Φοροεισπράξεων αντιστοιχούν 3,6 ευρώ νέων οφειλόμενων φόρων που ανακαλύπτονται και ενισχύουν τα ταμεία του ιταλικού δημοσίου».

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε η οικονομική αστυνομία Guarda di Finanza σειρά εφόδων και ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Φλωρεντία απέδειξαν ότι βάσει του δείγματος που επελέγη, μια στις τρεις εμπορικές επιχειρήσεις δεν δίνουν αποδείξεις στους πελάτες τους.

Σε σύνολο 574 καταστημάτων, εστιατορίων, καφέ και ντίσκο που ελέγχθηκαν, διαπιστώθηκε ότι 204 –το 36%– δεν παρείχαν αποδείξεις. Δυο καταστήματα δεν διέθεταν καν ταμειακή μηχανή.

Και σε άλλες εφόδους που πραγματοποιήθηκαν από την αρχή του έτους , το ποσοστό φοροδιαφυγής, σύμφωνα με ιθύνοντες της οικονομικής αστυνομίας, αντιστοιχούσε στο ένα τρίτο των ελέγχων.