Frankfurter Allgemeine Zeitung :«Επίτροπος Όθων»

: Με αυτόν τον τίτλο σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung την προταθείσα από το Βερολίνο τοποθέτηση οικονομικού επιτρόπου της ΕΕ για τον έλεγχο των ελληνικών δημοσιονομικών. «Ο κρατικός επίτροπος για την Αθήνα είναι για τη Γερμανία μόνο ένας περισπασμός από την εσωτερική πολιτική», σημειώνει η εφημερίδα επιχειρώντας έναν παραλληλισμό της ελληνικής κρίσης χρέους με την αντίστοιχη ορισμένων γερμανικών κρατιδίων, όπως για παράδειγμα του Βερολίνου.

«Δικαίως», υπογραμμίζει η FAZ, «επικρίνει (σ.σ. :ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ) ότι το προωθούμενο από την καγκελάριο Μέρκελ δημοσιονομικό σύμφωνο γίνεται όλο και πιο......
υποχωρητικό. Αν σε περίπτωση παραβάσεων πρέπει πρώτα μία χώρα να διαμαρτυρηθεί έναντι μία άλλης ώστε να υπάρξουν κυρώσεις, τότε το νέο σύμφωνο κινδυνεύει να έχει τη μοίρα του παλιού. Και στο σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας οι παραβάτες κρίνουν παραβάτες, με αποτέλεσμα η Γερμανία και η Γαλλία λαμβάνοντας υπόψη η μία τη θέση της άλλης, να βάλουν ταφόπλακα στο σύμφωνο σταθερότητας».