Ελεύθερος ο Έλληνας υποπλοίαρχος του Costa Concordia

Ελεύθερος, χωρίς να του ασκηθεί ποινική δίωξη, αφέθη τελικώς ο ελληνικής καταγωγής Ιταλός υπήκοος Δημήτρης Χρηστίδης υποπλοίαρχος του ιταλικού κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia που ναυάγησε στα ανοιχτά της Τοσκάνης.

Ο κ. Χρηστίδης ο αξιωματικός του εμπορικού ναυτικού που το όνομά του συμπεριελήφθη στις συνομιλίες του κυβερνήτη Φραντσέσκο Σετίνο, με τον λιμενάρχη του Γκροσέτο που τους διέτασσε να επιστρέψουν στο πλοίο που εγκατέλειπαν, δεν κρίθηκε προφυλακιστέος για κάποιο αδίκημα και πλέον οι νομικές υπηρεσίες της εταιρείας Costa Cruiser έχουν απλώσει ένα..........
δίκτυ προστασίας γύρω από τον κυβερνήτη του πλοίου που κατηγορείται, πλέον, για σωρεία ανθρωποκτονιών.

«Ο Δημήτρης Χρηστίδης δεν κατηγορήθηκε τελικά από τις εισαγγελικές υπηρεσίες της Τοσκάνης. Συνεπώς, δεν υπάρχει λόγος προφυλάκισής του», δήλωσε στο protothema.gr ανώτατη πηγή της εισαγγελίας της Τοσκάνης.

Την ίδια στιγμή πληροφορίες που δημοσιεύει οι ιταλικός Τύπος αναφέρουν πως η αδελφή του κυβερνήτη ανέβασε ενημέρωση στην προσωπική της σελίδα στο Facebook, όπου έγραφε πως «σύντομα το Costa Concordia θα καταπλεύσει στο νησί Τζίλιο και το πλήρωμα θα έχει λίγες στιγμές ελευθερίας».

Χτες το protothema.gr είχε αποκαλύψει ότι στον συγκλονιστικό διάλογο λιμενάρχη – Σετίνο, υπάρχει αναφορά από τον καπετάνιο του τραγικού “Costa Concordia” στον υποπλοίαρχο “Dimitri”, ο οποίος είχε βρεθεί μαζί του σε βάρκα διάσωσης.


Επανάληψη των ερευνών από του ιταλούς διασώστες

Οι ιταλοί διασώστες θα επαναλάβουν σήμερα τις έρευνες στο εσωτερικό του ναυαγισμένου κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia, το οποίο σταθεροποιήθηκε και πάλι έπειτα από τη χθεσινή του μετακίνηση που προκάλεσε τη διακοπή των ερευνών, ενώ επιταχύνονται οι προετοιμασίες για την άντληση των καυσίμων από τις δεξαμενές του.

"Είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι το πλοίο σταθεροποιήθηκε, δήλωσε εκπρόσωπος της ακτοφυλακής Φιλίππο Μαρίνι.

"Περιμένουμε το φως της ημέρας. Οι δύτες θα δημιουργήσουν ( με εκρηκτικά) νέα ανοίγματα και θα αναζητήσουν αγνοούμενους", πρόσθεσε.

Το έργο τους είναι πολύ δύσκολο: πρέπει να διασχίσουν διαδρόμους που έχουν μεταβληθεί σε πηγάδια και διάφορα άλλα μέρη του πλοίου παραβιάζοντας σφραγισμένες πόρτες , σωρούς επίπλων και σκισμένων μοκετών.

Ο διοικητής Μαρίνι δήλωσε ότι δεν γνωρίζει "εάν θα είναι δυνατή η έναρξη της επιχείρησης άντλησης του καυσίμου και η συνέχιση των ερευνών για αγνοούμενους συγχρόνως, καθώς η άντληση αποτελεί μία εξαιρετικά ευαίσθητη διαδικασία.

Ο απολογισμός παραμένει στους ένδεκα νεκρούς, έξι από τους οποίους έχουν αναγνωρισθεί επισήμως: δύο γάλλοι τουρίστες, ένας Ιταλός, ένας Ισπανός και δύο μέλη του πληρώματος, ένας Περουβιανός και ένας Ούγγρος, ο οποίος εργαζόταν ως βιολονίστας.

Είκοσι έξι άνθρωποι θεωρούνται αγνοούμενοι, αλλά σε αυτούς περιλαμβάνονται και όσοι δεν έχουν επισήμως αναγνωρισθεί.

Μία Γερμανίδα που περιλαμβανόταν στους αγνοούμενους εντοπίσθηκε στην πατρίδα της.

Σύμφωνα με την Corriere della Sera, τα πέντε θύματα που εντοπίσθηκαν την τρίτη φορούσαν βραδινά ενδύματα και σωσίβια.

Στο Ορμπετέλο, χωριό κοντά στο Τζίλιο, οι συγγενείς περιμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα των ερευνών, βοηθούμενοι από ομάδες ψυχολόγων.