Ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα από τα Εμιράτα

Το πρώτο οικονομικό φόρουμ Ελλάδας - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) στο Λαγονήσι ενισχύει την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εκδήλωσαν το έντονο ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στην Ελλάδα και υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σεϊχης Αμντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν χαρακτήρισε την Ελλάδα «Αδελφή χώρα» και ευχήθηκε επιτυχία στην κυβέρνηση και πρόσθεσε «Είμαστε εδώ για να τείνουμε χείρα βοηθείας στην ελληνική κυβέρνηση», πρόσθεσε, λίγο πριν την υπογραφή μνημονίου κατανόησης από τους προέδρους των επιτροπών κεφαλαιαγοράς των δύο χωρών, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Δήμα, στο πλαίσιο της διεξαγωγής των εργασιών του φόρουμ...


«Μας ενδιαφέρουν όχι μόνον τα τωρινά, αλλά και τα μελλοντικά σας βήματα», προκειμένου να συμβουλεύσουμε τους επιχειρηματίες και επενδυτές, τόνισε.

Τις εργασίες του φόρουμ που πραγματοποιείται στο Λαγονήσι, άνοιξε με την ομιλία του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία της διοργάνωσης, κάνοντας λόγο για «στενή σχέση φιλίας και αλληλοεκτίμησης» με τον κ. Ναχιάν. Είναι, είπε, η τρίτη φορά φέτος που βρίσκεται στην Ελλάδα και συνέδεσε την παρουσία του Σεϊχη με τη βροχή στην Αττική, λέγοντας ότι αποτελεί «ευλογία».

«Προσβλέπουμε στην ενίσχυση της συνεργασίας των ιδιωτικών τομέων», είπε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι παρά τις δυσκολίες που ζει η Ελλάδα και παρά την κρίση και σε άλλες χώρες, υπάρχουν δυνατότητες που μπορούν να αποδειχθούν πραγματικές ευκαιρίες.

Προέτρεψε δε για μια συνεργασία με αμοιβαίο όφελος, με σκοπό την ευημερία, τη σταθερότητα και την ειρήνη. «Το κράτος μας έχει ζήσει διάφορες επενδυτικές φάσεις, αλλά η πολιτική μας ήταν και παραμένει σταθερή στην αξιοποίηση των εμπειριών που κέρδισε μέχρι σήμερα», σημείωσε.

«Η Ελλάδα είναι συμπαραστάτης των Εμιράτων στις διαπραγματεύσεις για την Ελεύθερη Εμπορική Ζώνη», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας, ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη δημιουργία νέου επιχειρηματικού πλαισίου, ενώ σκέψεις για την ανάπτυξη συνεργασιών στον τομέα του τουρισμού, διατύπωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Τουρισμού Πέτρος Αλιβιζάτος.

«Βρισκόμαστε σε μια εποχή που η ανάπτυξη και οι επενδύσεις αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Βασικός μοχλός σε αυτή την προσπάθεια είναι ο Τουρισμός. Δεσμευόμαστε να προχωρήσουμε στις απαραίτητες αλλαγές, να δώσουμε τις ουσιαστικές και μόνιμες λύσεις, που χρειάζεται για να προχωρήσουμε με μια νέα δυναμική», ανέφερε ο κ. Αλιβιζάτος στην ομιλία του.

«Η πορεία της ελληνικής οικονομίας επηρεάζεται ουσιαστικά και σε απόλυτο βαθμό από την πορεία του Τουρισμού», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Βούλησή μας είναι η βιώσιμη ανάπτυξη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος σε ορίζοντα εικοσαετίας υπό τις εξής προϋποθέσεις: Να προχωρήσουμε άμεσα σε θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία. Οφείλουμε να διαμορφώσουμε ένα ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο και ταχύρρυθμες διαδικασίες εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων. Να αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας, που είναι υψηλοτάτου επιπέδου από πλευράς παιδείας, επιστήμης, τεχνογνωσίας. Να προσελκύσουμε μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια και διεθνείς συνέργειες, καθώς και να ενθαρρύνουμε νέες επενδύσεις, που στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον. Η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις τις υψηλότερες προδιαγραφές που θα διασφαλίσουν βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, και μακροχρόνια απόδοση με σεβασμό στα χαρακτηριστικά τις ελληνικής φύσης. Επενδύσεις σε μοντέλα που διευρύνουν την τουριστική περίοδο και αμβλύνουν την εποχικότητα. Αυτός είναι και ο λόγος που απευθυνόμαστε σε επενδυτές με όραμα και αφοσίωση στην ποιότητα".

Περί τις 140, ελληνικών συμφερόντων, επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στα Εμιράτα και ειδικότερα στις κατασκευές, τις τηλεπικοινωνίες, το λογισμικό και αλλού, ενώ για το 2012 οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες έχουν σχεδιάσει, μεταξύ άλλων, συμμετοχή σε 10 διεθνείς εκθέσεις και σε στοχευμένες επιχειρηματικές αποστολές.

Στο οικονομικό φόρουμ του Λαγονησίου, στο οποίο συμμετέχουν περίπου 60 επιχειρηματικοί και επενδυτικοί φορείς από τα Εμιράτα, από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, εξετάζονται επενδύσεις και στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, εξαγωγές και κοινοπραξίες, σε ένα ευρύ φάσμα που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ενέργεια, τουρισμό, υποδομές, ΑΠΕ, ορυκτά, νέες τεχνολογίες και τρόφιμα.

Το απόγευμα έχουν προγραμματιστεί στοχευμένες συζητήσεις σε στρογγυλά τραπέζια και το βράδυ, ο κ. Πάγκαλος θα παραθέσει δείπνο, με κύριο ομιλητή τον έτερο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο.

Τι περιλαμβάνει το Μνημόνιο Κατανόησης

Το Μνημόνιο Κατανόησης για Συνεργασία στον Τομέα του Τουρισμού αφορά στους ακόλουθους τομείς:

- Ενθάρρυνση της αμοιβαίας τουριστικής προβολής, μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών, διαφημιστικού υλικού και άλλου υλικού προβολής.

- Διευκόλυνση της τουριστικής ροής μεταξύ των χωρών και ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ των ταξιδιωτικών γραφείων των δύο χωρών.

- Ενθάρρυνση της συνεργασίας στον τομέα της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και ειδικότερα στην ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού, όπως ο τουρισμός υπαίθρου, ο πολιτιστικός τουρισμός, θαλάσσιος τουρισμός κ.α.

- Συνεργασία στον τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.