Σηκώνει ψηλά τα χέρια ο Ράιχενμπαχ!

Σηκώνει τα χέρια η ομάδα Ράιχενμπαχ, ως προς τις δυνατότητες παρέμβασης στο έργο της ελληνικής κυβέρνησης, για τη θεσμοθέτηση ελκυστικών μέτρων, και την τροποποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, με απώτερο στόχο να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα...

Δύο μήνες αφότου η επιτροπή της Task Force έκανε τις απαραίτητες επαφές με υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη και μετόχους ελληνικών επιχειρήσεων, διαπιστώνει αδυναμία της.......
κυβέρνησης να λάβει άμεσα μέτρα. Σύμφωνα με την Ισοτιμία του Σαββάτου, καθοριστική είναι η έλλειψη ηγετικής ομάδας, στη σημερινή κυβέρνηση, και η αδυναμία των κοινωνικών ομάδων να υποστηρίξουν τις αναγκαίες αλλαγές, ώστε οι επενδυτές να επανακτήσουν τη χαμένη εμπιστοσύνη τους στη χώρα μας: αυτό λένε στα γραφεία των Βρυξελλών. Καθώς οι δαπάνες του ευρύτερου δημόσιου τομέα έχουν ξεπεράσει τα 129 δισ. ευρώ, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός δείχνει να ατονεί και το πλάνο των αποκρατικοποιήσεων έχει περάσει στις καλένδες.

Με τα δεδομένα αυτά η τρόικα δείχνει να συνειδητοποιεί ξεκάθαρα πλέον ότι η τήρηση των χρονικών δεσμεύσεων, ούτε από την παρούσα κυβέρνηση είναι εφικτή. Καμία από τις μέχρι σήμερα δεσμεύσεις, που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση, δεν έχει υλοποιηθεί. Την ώρα μάλιστα που η δόση των 89 δισ. ευρώ είναι στον αέρα, και το PSI τελεί υπό διαπραγμάτευση. Ούτε η κυβέρνηση «ειδικού σκοπού», του Λουκά Παπαδήμου, δείχνει αποφασισμένη να κάνει ρηξικέλευθες τομές.


Παράλληλα, τα εκβιαστικά διλήμματα -ένθεν κακείθεν- πληθαίνουν, όσο πλησιάζει ο χρόνος να εκταμιευθεί η 7η δόση. Ούτε η πιθανή επιστροφή στη δραχμή, ούτε και η πιθανότητα εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ταράζουν τη νιρβάνα του πολιτικού συστήματος. Κι αυτό ανησυχεί την Ευρώπη, αφού, όπως έδειξαν τα πρώτα μηνύματα της Task Force, τα αποτελέσματα ήταν έως και μηδενικά. Η επιχειρηματική κοινότητα, από την πλευρά της, αν και διαπιστώνει ότι το χάσμα μεταξύ δεσμεύσεων και έργων μεγαλώνει, εντούτοις αρκείται μέσω των θεσμικών οργάνων (ΣΕΒ, ΕΕΣΕ, ΣΕΒΘ κ.ά.), σε ηχηρές παρατηρήσεις, απλώς για να δώσει τροφή στα πρωτοσέλιδα του Τύπου.


Ενώ το φθινόπωρο του 2011, που ξεκίνησαν απευθείας επαφές μεταξύ της Τask Force και των ελληνικών επιχειρήσεων, οι πάντες είχαν αναθαρρήσει, εντούτοις, με την ανατολή του 2012, η κατάσταση δείχνει να έχει αλλάξει εντελώς. Η πρωτοβουλία Ράιχενμπαχ φάνηκε να πέφτει στο κενό. Παρότι αρχικός στόχος ήταν η από κοινού κατάρτιση λίστας δράσεων κατά προτεραιότητα, που θα αφορούν στην τεχνική βοήθεια για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, εντούτοις όλα παραμένουν σε τέλμα.


Κοινή είναι η πεποίθηση ότι, ακόμη και οι πολλά υποσχόμενες ελληνικές επιχειρήσεις, που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία των «ειδικών δυνάμεων» της Κομισιόν, αδυνατούν να προσεγγίσουν το πολιτικό σύστημα, και να δώσουν ώθηση, ώστε να βελτιωθούν τα μέτρα που αφορούν, εκτός από την απλοποίηση της δημόσιας διοίκησης, και στις αλλαγές στο δαιδαλώδες φορολογικό σύστημα.


Η σημερινή κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου, εγκλωβισμένη στις αρμοδιότητες δεκάδων υπουργών και υφυπουργών, δείχνει κατώτερη των περιστάσεων. Αντιμέτωπη, όχι μόνο με τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα για την κάλυψη του ελλείμματος (πλέον του 10% για το 2011) η κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής, και για όσα επιπλέον μέτρα θα ενταχθούν στη νέα δανειακή σύμβαση.


Υπό το βάρος των νέων δημοσιονομικών μέτρων, οι Βρυξέλλες με καθυστέρηση έχουν αντιληφθεί ότι οι δεσμεύσεις από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης δεν μπορούν να τηρηθούν. Όπως έχουν κατ’ επανάληψη υπογραμμίσει τα στελέχη της Task Force, «η Ελλάδα, ως τόπος οικονομικής δραστηριοποίησης, είναι επιβαρυμένη από πολλούς παράγοντες αβεβαιότητας, που οφείλονται και στη μεγάλη καθυστέρηση του προγράμματος διάσωσης». Για τον λόγο αυτό, επισπεύδουν την ανάθεση της εξυγίανσης σε γραφεία μελετών του εξωτερικού, τα οποία θα φτιάξουν ένα νέο «κοστούμι», που θα περιλαμβάνει νομοθετικό πλαίσιο για κάθε τομέα της οικονομίας (τουρισμό, αγροτικά, κ.ά.), το οποίο θα εφαρμοστεί κατά τρόπο ανάλογο με αυτόν των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Ενδεχομένως, η λύση αυτή να συμφέρει την «κυβέρνηση των πολιτικών», που δείχνουν περισσότερο να ανησυχούν για την επαύριο.


Σημαντικές εκκρεμότητες


ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚOΠΙΟ της τρόικας παραμένουν οι δεσμεύσεις απέναντι στο Μνημόνιο, καθώς στο τέλος Ιανουαρίου προβλέπεται νέος κύκλος διαπραγματεύσεων. Παρά τις συστάσεις των Βρυξελλών και τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, παραμένουν σε εκκρεμότητα τομείς που επιβαρύνουν δραματικά το δημόσιο χρέος. Όπως: η αναδιάρθρωση ή η πώληση ΔΕΚO, η εποπτεία των δαπανών του Δημοσίου, η συγχώνευση ή η εξάλειψη των περιττών δημόσιων οργανισμών που ξεπερνούν τους 300, η μείωση του αριθμού των εργαζομένων, η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης στις επιχειρήσεις με μειώσεις των κινήτρων για αποσβέσεις, η κατάργηση εξαιρέσεων και οι αλλαγές στη φορολόγηση των εισοδημάτων κεφαλαίου. Οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι πεπεισμένοι ότι τα περιθώρια για τη συγκράτηση του χρέους, δεν θα προέλθουν μόνο από το μάζεμα ληξιπρόθεσμων οφειλών -που δεν ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ- αλλά και από τον περιορισμό του δαιδαλώδους δημόσιου τομέα, ΔΕΚΟ, φορέων, Δήμων και ασφαλιστικών ταμείων με την υποστήριξη και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σε ό,τι αφορά τις πιστώσεις των φορέων.