Μαρία Δαμανάκη: «Πρέπει να προσπαθήσουμε για να παραμείνουμε στο ευρώ»

 «Πρέπει να προσπαθήσουμε πολύ για να παραμείνουμε στο ευρώ», δήλωσε πριν από λίγη ώρα η επίτροπος στην ΕΕ κυρία Μαρία Δαμανάκη, αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό, κ. Λ. Παπαδήμο.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, η κυρία Δαμανάκη σημείωσε ότι «τίποτα δεν είναι δεδομένο» και προσέθεσε: «Είχα προειδοποιήσει εγκαίρως για να κερδίσουμε χρόνο. Έστω και τώρα πρέπει να τρέξουμε. Ο Πρωθυπουργός μου επανέλαβε ότι για την Ελλάδα η παραμονή στο ευρώ είναι εθνική επιλογή. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν δυσκολίες, θα υπάρξουν δυσάρεστες αποφάσεις, θα υπάρξουν θυσίες, αλλά υπάρχουν και ευκαιρίες. Γι' αυτό ακριβώς είμαι ............
σήμερα εδώ, για να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες και να δώσουμε ένα θετικό μήνυμα στους πολίτες που αγωνιούν».
Παράλληλα - και με αφορμή τη συζήτηση για την κατάργηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα - η κυρία Δαμανάκη τόνισε πως «είναι θετικό ότι οι δανειστές μας δεν απαιτούν πλέον την κατάργηση του κατώτατου μισθού. Δεν την απαιτούν πλέον. Αυτό δεν ήταν εξ' αρχής δεδομένο. Δόθηκε μάχη, δεν ήταν καθόλου εύκολο, αλλά το καταφέραμε».
Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε πως «χρειάζεται όλοι να συνεργαστούμε με ρεαλισμό, γιατί οι αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι η αποκλειστική αιτία της χαμηλής ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, αλλά είναι μία από τις αιτίες. Πρέπει όλοι να συνεργαστούμε με ρεαλισμό, οι εργοδότες οι εργαζόμενοι, η Κυβέρνηση, ώστε να δοθεί η καλύτερη λύση για όλες τις κοινωνικές ομάδες. Και για τους εργαζόμενους και για τους άνεργους, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Ρεαλισμός χρειάζεται αυτή τη στιγμή. Η παραμονή στο ευρώ είναι η μείζων προτεραιότητα, απαιτεί θυσίες, αλλά επαναλαμβάνω δίνει και ευκαιρίες και γι' αυτό είμαι εδώ».

«Δεν υπάρχει λόγος να καθυστερούμε στην απορρόφηση κονδυλίων»
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της με τον κ. Παπαδήμο, η κυρία Δαμανάκη συζήτησε για την άμεση υλοποίηση μίας εγκεκριμένης από την Κομισιόν πρωτοβουλίας, που αφορά στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Παράλληλα, τέθηκε το ζήτημα της απορρόφησης των κοινοτικών πόρων. Οπως είπε η επίτροπος για θέματα Αλιείας και Θαλασσίων Υποθέσεων: «εκατομμύρια ευρώ διατίθενται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δώσαμε μάχη και πετύχαμε η Commission να χρηματοδοτεί τα έργα υποδομής σε ποσοστό που φτάνει το 95%, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα από την υποχρέωση εθνικής συμμετοχής. Δεν υπάρχει, λοιπόν, πλέον κανένας λόγος να καθυστερούμε. Όταν υπάρχει τέτοια ανεργία στην χώρα μας και όταν υπάρχουν τόσα προβλήματα, είναι ανάγκη να κάνουμε όλοι την προσπάθεια για να απορροφηθούν τα κοινοτικά κονδύλια, να υπάρξουν επενδύσεις, να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας».