Κράτος εν κράτει η Siemens στα δημόσια νοσοκομεία

Του Φ. Καλλιαγκοπουλου

Πάρτι δισεκατομμυρίων των πιράνχας των νοσοκομείων διαπιστώνουν για πολλοστή φορά οι ελεγκτικές αρχές, στην προκειμένη περίπτωση το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας σύμφωνα με τα 164 φύλλα ελέγχου ισάριθμων συμβάσεων (επί συνόλου πλέον των πεντακοσίων) που απέστειλαν στην εξεταστική που διερευνά το σκάνδαλο Siemens. Και η διαπίστωση είναι μία: Το C4I ωχριά ως μέγεθος έργου μπροστά στις προμήθειες των νοσοκομείων, όπου η Siemens προκύπτει ως προνομιακός και σχεδόν αποκλειστικός συνομιλητής του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο αδυνατεί να διαπραγματευτεί και κυριολεκτικά άγεται και φέρεται όπως επιθυμεί η γερμανική εταιρεία.
Για μια ακόμη φορά, λοιπόν, διαπιστώνονται: απευθείας αναθέσεις, καμία πρόνοια για τη συντήρηση και τα ανταλλακτικά, καμία διαπραγμάτευση και εν τέλει παγίδευση σε υψηλότατες τιμές για τη συνέχιση του έργου των νοσοκομείων. Οπως ενδεικτικά ανέφερε ως εξωφρενικό ο πνευμονολόγος – εντατικολόγος, αναπληρωτής καθηγητής στον Πανεπιστημίου Αθηνών, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Λεων. Γρηγοράκος, μόνον για ......
αντικατάσταση λυχνιών των αξονικών τομογράφων του Θριασίου Νοσοκομείου για την πενταετία 2004 – 2009 δόθηκαν 511.991 ευρώ!
Υπερτιμολογήσεις
Το καθεστώς των απευθείας αναθέσεων προκάλεσε υπερτιμολογήσεις ειδικά στον τομέα συντήρησης και ανταλλακτικών, ενώ έρχεται σε αντίθεση με την έννοια του ανταγωνισμού, ο οποίος θα είχε εξυπηρετηθεί μέσω της διαδικασίας του ανοικτού διαγωνισμού με αποτέλεσμα πλέον συμφέρουσες προσφορές. Αυτή είναι η κατακλείδα στα περισσότερα από τα 164 φύλλα ελέγχου που καλύπτουν μία δεκαπενταετία, από την προμήθεια ώς και την πλήρη λειτουργία μηχανημάτων. Η διαπίστωση των ελεγκτών είναι επίσης ότι η επιλογή των απευθείας αναθέσεων, ευχέρεια που έδωσε ο νόμος 2286/95 περί προμηθειών του Δημοσίου, συνεπάγεται έλλειμμα ανταγωνισμού και μονομερή καθορισμό της τιμής από την ανάδοχο, έλλειμμα διαπραγμάτευσης των διοικήσεων των νοσοκομείων και ασαφή εικόνα ως προς την επίτευξη ή μη του βέλτιστου οικονομικού αποτελέσματος. Η Siemens έπαιζε μόνη της και αύξανε ή μείωνε κατά το δοκούν τις τιμές, εκτιμούν βουλευτές της εξεταστικής από μία πρώτη εντρύφηση στις οκτακόσιες και πλέον σελίδες της έκθεσης που κατατέθηκε. Αποτέλεσμα; Η διαπίστωση του ελεγκτή του Γενικού Νοσοκομείου Γιαννιτσών: «Από τα απολογιστικά στοιχεία ετήσιας δαπάνης για τη συντήρηση των αναπνευστήρων και των αναισθησιολογικών μηχανημάτων, αυτή προκύπτει υψηλότερη της αξίας σύμβασης προμήθειας του εξοπλισμού». Παράλληλα, σημειώνεται στην έκθεση του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς: «Δεν διαπιστώθηκαν στοιχεία που να καταδεικνύουν περιοδική έρευνα αγοράς από το νοσοκομείο σχετικά με το ενδεχόμενο δυνατότητας συντήρησης και από άλλη εταιρεία ή συγκριτικής αξιολόγησης δύο ή περισσοτέρων εταιρειών. Δεν διαπιστώθηκε κανενός είδους διαπραγμάτευση μεταξύ νοσοκομείου και εταιρείας προς την κατεύθυνση επίτευξης καλύτερης τιμής της σύμβασης, με αποτέλεσμα ουσιαστικά η εταιρεία να προσδιορίζει μονομερώς την τιμή συντήρησης».
Από εκεί και πέρα, η μονοπωλιακή θέση του προμηθευτή ανεβάζει κατ’ έτος το κόστος συντήρησης. Ενδεικτικά πάντα, στο Γενικό Λαϊκό το κόστος συντήρησης για τον ψηφιακό αγγειογράφο, αν και ήταν για μεγάλα διαστήματα εκτός λειτουργίας, ανήλθε το 2008 στα 44.030 ευρώ, το 2009 στα 45.770 και το 2010 στα 46.710. Μάλιστα τα τιμολόγια για τη συντήρηση εκδίδονταν κάθε μήνα, αν και η συντήρηση ήταν δύο φορές τον χρόνο. Στον διαγωνισμό για την προμήθεια αναισθησιολογικού μηχανήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Αρτας δεν βρέθηκε απόφαση έγκρισης των τεχνικών προδιαγραφών. Τέλος, στο ΓΝΑ «ΕΛΠΙΣ» αναφορικά με τη σύμβαση συντήρησης του αξονικού τομογράφου διαπιστώνεται παντελής απουσία διαπραγμάτευσης από την πλευρά του νοσοκομείου.
Πλέον, οι προμήθειες των νοσοκομείων της χώρας που βρίσκονται στην περιφέρεια μπαίνουν στο «δικαστικό μικροσκόπιο». Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες διαβίβασε χθες σχετική παραγγελία στις κατά τόπους Εισαγγελίες Πρωτοδικών.
Οσμή σκανδάλου στο «Θριάσιο»
Παρατυπίες στους διαγωνισμούς για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και ανάθεση συντήρησης μηχανημάτων χωρίς καμία διαπραγμάτευση στην τιμή είναι ορισμένα από τα συμπεράσματα των Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας κατά τον έλεγχο που διενήργησαν στο «Θριάσιο» σχετικά με συμβάσεις του νοσοκομείου με την εταιρεία Siemens A. E.
Στο πλαίσιο της έρευνας της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, οι επιθεωρητές Υγείας εξέτασαν τα στοιχεία από 16 συμβάσεις προμήθειας και συντήρησης ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του νοσοκομείου με την εταιρεία, από το 1997 έως σήμερα, συνολικού κόστους 1,6 εκατ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, στο πόρισμα αναφέρονται προβλήματα σε ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό για την προμήθεια υπερηχοτομογράφου, ο οποίος τελικά κατοχυρώθηκε υπέρ της Siemens, αν και δεν πληρούσε όλα τα σημεία των τεχνικών προδιαγραφών της σχετικής διακήρυξης, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην ιδιαίτερα «χαλαρή» παρακολούθηση της υλοποίησης των σχετικών συμβάσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του νοσοκομείου.