Το νέο σύνθημα του ΠΑΣΟΚ: «I … ΛΟΒ ΜΠΕΝΙ»

Γράφει ο Γιάννης Αντύπας

Από το «Γιώργο άλλαξέ τα όλα» το ΠΑΣΟΚ έφθασε στην εποχή του… «Ι ΛΟΒ. ΜΠΕΝΙ»! Οι ψηφοφόροι του Κινήματος εμφανίζονται διχασμένοι μεταξύ των δύο πρώην συμμάχων, που τώρα ακολουθούν αποκλίνουσες πορείες. Ο υπουργός Υγείας είναι ο νέος διεκδικητής της ηγεσίας, τόσο απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου, όσο και απέναντι στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο Ανδρέας Λοβέρδος ξεκίνησε την κούρσα με όπλο την τρόικα (Άννα Διαμαντοπούλου και Γιάννης Ραγκούσης) και την ........
υψηλή δημοτικότητα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για την ώρα κρατά τα «άρματα» δεμένα. Πιστεύει ότι ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ θα του αναγνωρίσει πως κράτησε το κόμμα ενωμένο, όταν άλλοι του έλεγαν να φύγει και ότι πήρε στα χέρια την καυτή πατάτα της οικονομίας.
- Το πρώτο ερώτημα στο οποίο ψάχνουν απάντηση τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι «τι θα κάνει ο Γιώργος;». «Θα φύγει» πιστεύουν οι περισσότεροι. Κάποιοι δεξιοί και λίγοι στην Ιπποκράτους πιστεύουν ότι θα μείνει. Για να συντριβεί το ΠΑΣΟΚ, οι πρώτοι, μπας και διατηρήσουν τις καρέκλες τους, οι δεύτεροι.
- Το δεύτερο ερώτημα είναι «ποιοι θα είναι υποψήφιοι;». Βενιζέλος και Λοβέρδος έχουν το προβάδισμα. Και οι δύο προσπαθούν να οικοδομήσουν συμμαχίες. Και οι δύο θέλουν την Άννα Διαμαντοπούλου, τον Γιάννη Ραγκούση, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον Κώστα Σκανδαλίδη και τους λοιπούς κορυφαίους του Κινήματος. Κανείς δε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος για κανέναν, είναι η δική μας συμβουλή. Γιατί το ματς δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.
- Το τρίτο ερώτημα είναι «τι θα κάνουν οι παπανδρεϊκοί;». Μία απάντηση δεν υπάρχει. Άλλοι θεωρούν ότι πρέπει να προτείνουν τον Δημήτρη Ρέππα. Άλλοι δηλώνουν ότι θα πάνε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Άλλοι θέλουν τον Ανδρέα Λοβέρδο, γιατί φοβούνται πως ο αντιπρόεδρος θα τους έχει κρατήσει μανιάτικο από το 2007. Και άλλοι ετοιμάζονται για τη μοναχική πορεία ανασύνταξης της αριστεράς.
Τέλος τα ερωτήματα. Τα δεδομένα. Εντός των ημερών ο Γιώργος Παπανδρέου θα ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα. Όχι τις προθέσεις του, για να μην ακυρωθεί ως αρχηγός. Αν φύγει, θα φύγει με 7000 συνέδρους να τον αποθεώνουν. Όχι ως ηττημένος. Αλλά ως ο άνθρωπος που είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει η καρέκλα και το απέδειξε. Οπότε μπορεί να δούμε και μπλουζάκια… «Ι ΛΟΒ. GEORGE». Δεύτερο: η εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα γίνει από τη βάση. Ακριβώς όπως έγινε το 2004. Πριν από τις εκλογές. Και, τρίτον: όποιος και να εκλεγεί, μια μικρή διάσπαση το ΠΑΣΟΚ θα την υποστεί.