H (ξένη) τράπεζα φεύγει, ο (Έλληνας) επιχειρηματίας έρχεται…

Η νέα κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών ήρθε να υπενθυμίσει με τον δραματικότερο τρόπο τις συστημικές μεταβολές που προοιωνίζονται για τον κλάδο. Για ομίλους, για ξένες και εγχώριες δυνάμεις και βεβαίως για τους εργαζόμενους. Η μελέτη της Black Rock, η επιβάρυνση του «κουρέματος» επιφέρουν ήδη αλλεπάλληλα χτυπήματα στην καθαρή θέση των ομίλων, οι διοικήσει των οποίων εξετάζουν και υλοποιούν προγράμματα δραστικού περιορισμού του κόστους λειτουργίας τους.

Κλείσιμο καταστημάτων, προγράμματα εθελούσιας εξόδου, συνενώσεις υπηρεσιών, κατάργηση ολόκληρων τμημάτων θα........
είναι καθημερινά φαινόμενα που μέσα στο 2012 θα ενταθούν. Η επιστροφή του κλάδου στα επίπεδα τέλους της δεκαετίας του '80-αρχών του '90 δεν θα μπορούσε να γίνει με τα μεγέθη και τους όρους των ημερών της ευφορίας. 

Εξελίξεις, που θα οδηγήσουν σε μετοχικές αλλαγές, ανακατατάξεις, επανεμφάνιση στο προσκήνιο παλιότερων παραγόντων αλλά  και είσοδο νέων παικτών στον κλάδο. Καλά ενημερωμένη πηγή αναφερόταν σε ειλημμένη απόφαση ξένου ομίλου να αποχωρήσει οριστικά και αμετάκλητα από την ελληνική αγορά. Στην θυγατρική, που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια υλοποιείται ήδη πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, ενώ τις τελευταίες ημέρες διευθυντές γειτονικών καταστημάτων καλούνται στα κεντρικά για ενημέρωση. Διαδικασία, που οδηγεί στην  συνένωση καταστημάτων με αναπόφευκτο το κλείσιμο των λιγότερο εμπορικών σημείων. 


Ενδεικτικά οι διευθυντές των καταστημάτων Παγκρατίου (Ευτυχίδου), Παγκρατίου ( Φιλολάου) Καισαριανής (Εθν. Αντιστάσεως ) έχουν κληθεί για επανασχεδιασμό. Δεδομένου, ότι το κατάστημα της Ευτυχίδου είναι από τα πολύ καλά του ομίλου θεωρείται πολύ πιθανή η αναδιάταξη των λοιπών δυνάμεων υπό την εποπτεία του. 

Την ίδια στιγμή η ίδια πηγή υποστηρίζει, πως ο βασικός μέτοχος συζητά ήδη με ισχυρό,  επιχειρηματία την πώληση του δικτύου της θυγατρικής. Ο εμπειρότατος Έλληνας επιχειρηματίας έχει δραστηριοποιηθεί παλιότερα στον κλάδο (πούλησε μάλιστα την τράπεζα του στον Σπ. Λάτση την περίοδο δημιουργίας του σχήματος της EFG Eurobank) ενώ εδώ και καιρό φέρεται να μελετά την επαναγορά ισχυρού Μέσου Ενημέρωσης.