«Ανίκανη για μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα», λέει ο ΟΟΣΑ...

«Η Ελλάδα δεν έχει ούτε ικανή κεντρική κυβέρνηση, ούτε την ικανότητα να εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις» με αυτά τα λόγια σχολίασε η επικεφαλής του τμήματος αξιολόγησης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) κυρία Κάρολιν Βάρλει στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας “Die Welt”, την αξιολογήσιμη του Οργανισμού για τη λειτουργικότητα 14 ελληνικών υπουργείων.

Οι ειδικοί επιστήμονες του ΟΟΣΑ που αξιολόγησαν τον τρόπο λειτουργίας της ελληνικής κεντρικής κυβέρνησης με τη συνεργασία 200 αξιωματούχων του Υπουργείου Εσωτερικών, θέλησαν για πρώτη φορά να συγκεντρώσουν πραγματικά στοιχεία σχετικά με το τι λειτουργεί στη δημόσια διοίκηση. Τα συμπεράσματα ήταν απαξιωτικά για τη χώρα μας...


Σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΟΣΑ ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει πολύ λιγότερο έλεγχο από τις υπόλοιπες χώρες στον κυβερνητικό μηχανισμό. Η δομή των υπουργείων είναι κατακερματισμένη, όχι μόνο λόγω της διασποράς των υπηρεσιών κάθε υπουργείο, αλλά γιατί δεν υπάρχει κανένας έλεγχος και καμία συνεννόησης ανάμεσα στις υπηρεσίες. «Οι περισσότεροι υπάλληλοι των ελληνικών υπουργείων δεν μιλούν καν μεταξύ τους, ενώ τα 4/5 των κτηρίων όπου στεγάζονται διάφορες υπηρεσίες δεν έχουν ούτε αίθουσα συσκέψεων»

«Δεν αρκούν μεμονωμένες μεταρρυθμίσεις»
Η έκθεση – καταπέλτης του ΟΟΣΑ αναφέρει επίσης την στοιχειώδη έλλειψη γνώσεων διαφόρων υπαλλήλων των υπουργείων, την παντελή έλλειψη βάσεων δεδομένων, καθώς και τις πελατειακές σχέσεις των τελευταίων δεκαετιών που δημιουργούσαν ανούσια τμήματα και υπηρεσίες για να ανταμείβονται όσοι «συμπαθούσαν» την εκάστοτε ηγεσία. «Τα περισσότερα τμήματα έχουν δύο με τρεις υπαλλήλους» συμπληρώνει η έκθεση του Οργανισμού που αναφέρεται μόνο στην «κεντρική διοίκησης και όχι σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες ή τον στρατό» σημειώνει η εφημερίδα “Die Welt”

«Δεν αρκούν μεμονωμένες μεταρρυθμίσεις για να αλλάξουν δεκαετίες δυσλειτουργίας του ελληνικού κρατικού μηχανισμού. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα Bing Bang σε ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό της Ελλάδας» καταλήγει χαρακτηριστικά η κυρία Βάρλει.