Κρίσιμο μπρα ντε φερ κυβέρνησης – τραπεζιτών


Μια από τις κρισιμότερες διαπραγματεύσεις για την πορεία της Ελλάδας στο «κλαμπ» της Ευρωζώνης, αρχίζει σήμερα στην Αθήνα. Πρόκειται για τις διαπραγματεύσεις που αφορούν στην πρόοδο του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, μέσω του PSI+.

Στις διαπραγματεύσεις θα συμμετάσχουν στελέχη της διεθνούς ένωσης τραπεζών (IIF), Έλληνες τραπεζίτες και στελέχη του οικονομικού .........
επιτελείου της κυβέρνησης.

Ωστόσο, οι πληροφορίες δείχνουν ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων δεν είναι και η καλύτερη δυνατή καθώς οι τραπεζίτες εμφανίζονται διστακτικοί να δηλώσουν «παρών» στη διαδικασία, πιέζοντας για καλύτερο επιτόκιο και μικρότερες απώλειες.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος εκτιμά ότι στην αίσια κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους ιδιώτες πιστωτές θα συμβάλλει και η αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, που επισημαίνει ότι το ελληνικό PSI είναι «μοναδική και εξαιρετική περίπτωση». Αυτό θα βοηθήσει στις διαβουλεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος, «θα νιώσει πιο ασφαλής», εκτιμά ο κ. Βενιζέλος και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες.

Η ολοκλήρωση του εγχειρήματος παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη. Oι τράπεζες δείχνουν διατεθειμένες να δεχθούν μικρότερο επιτόκιο, κάτω του 6%, χωρίς όμως να έχουν απώλειες μεγαλύτερες του 54%. Ωστόσο, η πρόταση απέχει από αυτή του ελληνικού Δημοσίου, που οδηγεί σε απώλειες για τις τράπεζες 65%.

Ο υπουργός Οικονομικών έχει δηλώσει ότι στόχος είναι «να επωφεληθούμε με μείωση 100 δισ. ευρώ, 47% του ΑΕΠ, συγκλονιστικό μέγεθος για τα ιστορικά δεδομένα της χώρας και να μπορέσουμε να έχουμε ένα χρέος, που το 2020 θα κινείται σε βατά επίπεδα -υψηλά, αλλά βατά και ελεγχόμενα- του 120% του τότε ΑΕΠ της χώρας».