Οι «διακρίσεις» της ξεφτίλας

 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ

Στις δόξες της πάλι η Ρουσφετόβια.  Με τις «τιμητικές» διακρίσεις να πέφτουν βροχή! Τις τελευταίες μόνο 40 μέρες ούτε και η ίδια ξέρει πόσες φορές ανέβηκε στο βάθρο βράβευσης της γελοιότητας! Ανοίξτε ομπρέλα και απολαύστε τον… κατακλυσμό:


Πρωταθλήτρια Ευρωζώνης  στην κλίμακα χρέους  ως ποσοστό του ΑΕΠ  (144,9% πριν την περίφημη σύνοδο της 26ης Οκτωβρίου) με την δεύτερη (Ιταλία με 118,4%)  να αδυνατεί να δει την πλάτη της ακόμη και με κιάλια. (Στοιχεία Eurostat)


9η πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρωπαϊκή ήπειρο  (ετήσια έκθεση της οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια»)


Ουραγός στην προσέλκυση επιχειρήσεων  με την .....
πρωτεύουσά της να κατατάσσεται ακριβώς 36η στη λίστα  ισάριθμων πόλεων που αποτέλεσαν το δείγμα σχετικής μελέτης (έκθεση των συμβούλων ακινήτων Cushman & Wakefield) αλλά και 12η πιο ακριβή πόλη στην Ευρώπη στην αγορά ακινήτων  ξεπερνώντας ακόμα και  Ελσίνκι και Λουξεμβούργο  (έρευνα της διεθνούς εταιρείας Global Property Guide)


Ακριβώς τελευταία (32η επί συνόλου 32 χωρών του δείγματος μελέτης)  στην Ευρωπαϊκή κατάταξη αξιολόγησης των παρεχομένων υπηρεσιών  «ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης πολιτών»  (έκθεση Κομισιόν) την ίδια στιγμή που δημόσιοι φορείς έχουν πληρώσει


Ουραγός στον τομέα της ασφάλειας με την πρωτεύουσά της, της οποίας το κέντρο έχει μετατραπεί σε γκέτο εισβολέων-εποίκων να καταλαμβάνει την 75η θέση στην Ευρώπη (έρευνα εταιρείας μελετών Mercer.)


Χώρα γερόντων που οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στον αυτοαφανισμό της με τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής να φέρνουν το δείκτη γεννήσεων στην αυτοκτονική τιμή του 1,38 (δηλ. 1,38 παιδιά ανά γυναίκα που βρίσκεται σε ηλικία αναπαραγωγικής γονιμότητας) την στιγμή που το όριο αναπλήρωσης γενεών  είναι το 2,1 (Δηλ αν μια γενιά έχει δείκτη κάτω του 2,1 οδηγείται με μαθηματική βεβαιότητα στον ΑΦΑΝΙΣΜΟ της…)

(Σχετικά με τη δημογραφική ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ της χώρας – οπερέτα που επιδοτεί αυτοκίνητα έχοντας γραμμένη στα παλαιότερα των υποδημάτων της τη νέα γενιά της,   δείτε στο άρθρο  «Μασκαράδων παιδεία χωρίς παιδιά» http://kafeneio-gr.blogspot.com/2009/10/blog-post_3975.html αλλά και στο  «Οι αριθμοί φωνάζουν ακούει κανείς?»  http://kafeneio-gr.blogspot.com/2010/03/blog-post_9143.html   )


Τελευταία διάκριση? Μεγαλειώδης! Αυτή όμως δεν θα την εκφράσω αριθμητικά. Όσο και αν  το γεγονός ότι η ένδοξη Ρουσφετόβια  κατάφερε τα τελευταία 15 χρόνια να εκδώσει  σχεδόν 17.000 νόμους, προεδρικά και υπουργικά διατάγματα αλλαγής αρμοδιοτήτων λέει πολλά,  πρόκειται για μια απ τις λίγες φορές που οι αριθμοί αποδεικνύονται ανεπαρκείς για να αποδώσουν το μέγεθος μιας εθνικής ξεφτίλας. Απλά λοιπόν παραθέτω τον «τίτλο» με τον οποίο έπαιξε η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ σχετικά με την Δημόσια Διοίκηση της χώρας – τσίρκο στα στόματα των ειδικών: «Αυτή η χώρα δεν μεταρρυθμίζεται…»


To χρεοκοπημένο βασίλειο της γραφειοκρατίας  η οποία το 2009 υπολογιζόταν πως του κόστιζε κάτι μεταξύ 5,4% και 6,8% του τότε ΑΕΠ, ποσό που μεταφραζόταν σε 13,8 ΔΙΣ ευρώ ετησίως,  και η οποία σήμερα το 2011 με μειωμένο ΑΕΠ καταφέραμε να πλησιάζει τα 16 ΔΙΣ το χρόνο αποδεδειγμένα πλέον ΔΕΝ βάζει μυαλό!


Και απ την στιγμή που δεν βάζει μυαλό δυστυχώς ΔΕΝ έχει και σωτηρία, είτε αυτή εντοπίζεται στο σενάριο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και λιτότητας υπό την επίβλεψη των δανειστών μας είτε στο σενάριο της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα υπό την καθοδήγηση των εγχώριων ανεπάγγελτων ντενεκέδων που μας κατάντησαν χώρα – οπερέτα


1η προτεραιότητα για τη χώρα – τσίρκο πρέπει να είναι η νέα γενιά της, και η εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης με οποιοδήποτε κόστος.


Χωρίς νέα γενιά δεν επιβιώνει κανένα έθνος. Χωρίς ισχυρή και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση η διαφθορά και οι κάθε είδους στατιστικές «πρωτιές»  της ξεφτίλας θα συνεχίσουν να αποτελούν θλιβερή πραγματικότητα


Χωρίς παιδιά χωρίς νέα γενιά και χωρίς έναν κρατικό μηχανισμό φιλικό προς τον πολίτη,  η όποια οικονομική σωτηρία και αν επέλθει είτε με έναν από τους παραπάνω τρόπους είτε με οποιονδήποτε άλλο μαγικό τρόπο δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από χρονική καθυστέρηση του αφανισμού ενός έθνους που πάσχει από αυτοκτονικό ιδεασμό και δεν το έχει καταλάβει.


Στο θέμα του αφανισμού μας λόγω δημογραφικού  τις προτάσεις μου τις έχω  κάνει  στα 2 παλαιότερα άρθρα  μου που προανέφερα.


Αλλά και για την δημόσια διοίκηση πιστεύω πως υπάρχει λύση. Ξεχάστε «Εθνικές Σχολές Δημόσιας Διοίκησης» και συναφείς γελοιότητες.  Η εξυγίανση της Δημόσιας Διοίκησης  δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα πρόβλημα υλοποίησης ενός ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (Work System) σε μεγάλη κλίμακα του οποίου η λειτουργία πρέπει να βασίζεται στην ΛΟΓΙΚΗ, και στην σωστή διαχείριση πληροφοριών και δεδομένων και όχι στην εξυπηρέτηση της κομματικής κηφηνοκρατίας.


Έχετε υπόψη σας τι ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ λογικής σχεδίασης συστημάτων εργασίας έχει να επιδείξει η νέα γενιά σε παγκόσμιο επίπεδο ακόμα και από εργαζόμενους ΦΟΙΤΗΤΕΣ που δεν έχουν καν πάρει πτυχίο?


Όσο και αν σε κάποιους μπορεί να φαίνεται περίεργο ένα νέο παιδί με αναλυτικό μυαλό και κοινή λογική το οποίο έχει  ως αντικείμενο σπουδών επιστημονικούς τομείς που άπτονται του τομέα της διαχείρισης πληροφορίας, και του τομέα σχεδιασμού  συστημάτων εργασίας  μπορεί να κάνει τόσα «θαύματα» όσα δεν έκαναν μαζί όλοι οι πολιτικοί ντενεκέδες που άσκησαν εξουσία επί 35 χρόνια μεταπολίτευσης


Ένα υγειές πάντρεμα λογικού σχεδιασμού με την τεχνολογία της πληροφορικής ανά τομέα δημόσιας διοίκησης είναι η λύση.


Επί χρόνια βλέπουμε όλοι μας σε κάθε δημόσια υπηρεσία δίπλα στους ευσυνείδητους και εργατικούς υπαλλήλους να κάθονται κηφήνες απλά πιάνοντας ένα γραφείο. Απ αυτά τα γραφεία πρέπει να γίνει η αρχή. Βάζοντας στη θέση των κομματικά βολεμένων με το απλανές βλέμμα, νέα παιδιά με γνώσεις στους τομείς που προανέφερα τα οποία  απλά θα καταγράφουν ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ και ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ. Με σύμβαση έργου και όχι τρισάθλιες μονιμότητες του «βρέξει – χιονίσει». Αλλά και με έντιμη δέσμευση και υπόσχεση για περεταίρω αδρά αμοιβή και επαγγελματική συνεργασία αν το τελικό προϊόν της δουλειάς τους αποδώσει. Επί 1 ή 2 χρόνια η δουλειά τους θα είναι να καταγράφουν την κάθε περίπτωση συναλλαγής και αλληλεπίδρασης των κοινών θνητών με τη δημόσια διοίκηση. Τι ζήτησε ο «πελάτης» και πώς αντέδρασε το κράτος δεινόσαυρος! Με βάση τα στοιχεία που θα συλλέξουν στην συνέχεια θα έρθει η πρόταση βελτίωσης και η υλοποίηση .


Πρόταση μετρήσιμης αποτελεσματικότητας με αντικειμενικούς δείκτες. Πόσο χρόνο έπαιρνε η άδεια οικοδομής πριν και πόσο μετά? Πόσο η έκδοση του τάδε πιστοποιητικού και πόσο μετά?   Πόσο η διόρθωση ενός λάθους στο Χ μητρώο  πριν και πόσο μετά? Τι περιθώρια κακόβουλης δράσης από έναν διεφθαρμένο υπάλληλο άφηνε το σύστημα πριν και τι μετά?


Δεν υπάρχει σύστημα εργασίας στον κόσμο το οποίο μετά από προσεκτική μελέτη και συλλογή δεδομένων κάθε πτυχής λειτουργίας του σε βάθος 2ετίας να μην μπορεί να εξυγιανθεί


Όποιος πολιτικάντης τολμά ας το δοκιμάσει έστω και πιλοτικά σε όποιον δημόσιο οργανισμό γουστάρει. Χωρίς πτυχιούχους. Αρκεί να διαλέξει σοβαρούς φιλότιμους και ακομμάτιστους  φοιτητές απ αυτούς που αντί να έχουν το μυαλό τους σε καταλήψεις και άσυλα,  βγάζουν τα μάτια τους πάνω στα βιβλία και τους οποίους είναι έτοιμοι να τους αρπάξουν οι «κουτόφραγκοι».  Αν αυτή η νέα γενιά επιστημόνων δεν προτείνει λύση-διαμάντι που θα δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα εγώ θα βγω στο Σύνταγμα φορώντας ψηλοτάκουνες γόβες καλώντας τους περαστικούς να μου κρεμάσουν κουδούνια 


Τα νούμερα είναι μυθικά. Το να χάνουμε 16ΔΙΣ ευρώ το χρόνο για να ταΐζουμε έναν δεινόσαυρο που στο τέλος θα φάει κι εμάς είναι  αδιανόητο


Στις ΗΠΑ μια φορά το χρόνο βραβεύουν τον ηλιθιότερο  κατά λάθος αυτόχειρα της χρονιάς σε παγκόσμιο επίπεδο! Ίσως αυτό να είναι το μοναδικό βραβείο ξεφτίλας που μας απομένει να πάρουμε ως χώρα και ως έθνος


Αυτήν την απονομή τουλάχιστον θα την αποφύγουμε?

Katsikas.George@gmail.com