Κρίσιμο τρίμηνο για την αποφυγή της δραχμής

Του Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη

Μπαίνουμε σε ένα κρίσιμο τρίμηνο που απαιτεί όχι μόνο ολοκλήρωση του PSI αλλά και υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης. Κύκλοι του Λονδίνου με τους οποίους ήρθαμε σε επαφή εκτιμούν ότι το PSI θα κλείσει με πιστωτικό γεγονός, που δεν θα μας επηρεάσει επί της ουσίας, αλλά τίποτε δεν είναι δεδομένο και δεν θεωρούν σίγουρη την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, καθώς όλα είναι ακόμα σχεδιασμοί.

Μάλιστα τόσο είναι το ειδικό βάρος της ολοκλήρωσης της λύσης για την Ελλάδα, που οι κύκλοι αυτοί εκτιμούν ότι οι Ευρωπαίοι περιμένουν να δουν πού θα καταλήξει η χώρα μας για να προχωρήσουν στις........
υπόλοιπες κινήσεις τον Μάρτιο. Ακόμα και η Societe Generale στις δικές της προβλέψεις για το 2012 αναφέρει ότι η έξοδος ενός μικρού και αδύναμου κράτους- μέλους από την Ευρωζώνη δεν θα έχει καθοριστικές επιπτώσεις για τις υπόλοιπες χώρες, άρα δεν είναι απίθανη.

Καλώς ή κακώς αυτόν που φωτογραφίζουν οι επενδυτικοί κύκλοι σαν τον παράγοντα που κρίνει τις εξελίξεις είναι ο Αντώνης Σαμαράς. Και αυτό γιατί όλοι προσπαθούν να καταλάβουν τι θέλει να υπογράψει και τι δεν θέλει, για να μην επιβαρυνθεί πολιτικά ενόψει των επικείμενων εκλογών.

Πράγματι η δανειακή σύμβαση αναμένεται μια πολύ δύσκολη περίπτωση πολιτικά καθώς θα περιέχει τις ντιρεκτίβες για την πλήρη διάλυση του πελατειακού δημόσιου φορέα όπως τον ξέραμε μέχρι σήμερα καθώς και σκληρά χτυπήματα σε ό,τι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος με στόχο ασφαλιστικό και συντάξεις. Για τα Ταμεία εξάλλου το 2012 θα είναι ένας εφιάλτης.

Όμως αντί ο κ. Σαμαράς και ακόμα και ο κ. Καρατζφέρης να κοιτούν με τον  κ. Παπαδήμο μόνο τις πολιτικές ισορροπίες θα έπρεπε να κοιτάξουν να προετοιμάσουν διορθώσεις για το δεύτερο μνημόνιο, όπως για παράδειγμα σειρά νέων φορολογικών νομοθετημάτων για την ανάκαμψη της οικοδομής. Είναι προφανές ότι τα σημερινά μέτρα δεν λειτουργούν και η αγορά δεν τα ακολουθεί. Αν συνεχιστεί το ίδιο τροπάριο και πάμε τον Μάρτιο στη δραχμή, νομίζει κανείς ότι  κάποιος έστω από τους πολιτικούς θα γλυτώσει από την οργή του κόσμου;



Πηγή:www.capital.gr