Γιατί φεύγει ο Γιώργος?

Γράφει ο Γιάννης Αντύπας

Γιατί τον συμφέρει, είναι η απάντηση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αλλιώς τα είχε φανταστεί, αλλιώς του βγήκαν. Από το opengov έπεσε στα χέρια της τρόικας. Ξέφυγε από τον θανάσιμο εναγκαλισμό της ήττας του 2007 και παγιδεύτηκε στον θρίαμβο του 2009. Προεκλογικά είπε πολλά, και όχι μόνο δεν έκανε ούτε τα μισά, αλλά έκανε και τα ακριβώς αντίθετα. Αποτέλεσμα; Να αναγκαστεί στα δύο χρόνια της θητείας του να αποχωρήσει από......
πρωθυπουργός και τα ποσοστά δημοφιλίας του να φλερτάρουν με τον «πάγο». Μια κατάσταση… πρωτόγνωρη, που θα έλεγε και ο ίδιος, για το γιο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.
Έτσι, λοιπόν, έχει μπροστά του δύο δρόμους: να μείνει ή να φύγει.
Αν μείνει, το ΠΑΣΟΚ θα διασπαστεί και στις εκλογές θα καταποντιστεί. Δεν το λέμε εμείς. Το λένε οι δημοσκοπήσεις. Το έχουν πει και τα στελέχη του Κινήματος που θα έριχναν την κυβέρνηση αν δεν αποχωρούσε από πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου. Άλλωστε, με αυτή την προϋπόθεση του έδωσαν την ψήφο εμπιστοσύνης προ μερικών εβδομάδων.
Αν φύγει, θα αποθεωθεί. Σηκώνοντας το χέρι ή τα χέρια των υποψηφίων διαδόχων του. Από ένα συνέδριο 7.000 στελεχών. Και θα μπορεί να λέει πως πήρε τον σταυρό του μαρτυρίου που του παρέδωσε ο Σημίτης, επανέφερε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, πρωταγωνίστησε στην πρώτη κυβέρνηση συνεργασίας και άνοιξε ο ίδιος το δρόμο για τη διαδοχή του μόλις συμπλήρωσε τις δύο θητείες. Με αυτά θα επιχειρήσει, με ελπίδες, να «μασκάρει» τις αρνητικές όψεις της οικονομικής του πολιτικής. Το αν θα το πετύχει δεν είναι σίγουρο. Τουλάχιστον, όμως, θα έχει επιχειρήματα.
Εσείς τι θα διαλέγατε; Σωστά. Αυτό ακριβώς θα διαλέξει και ο Γιώργος Παπανδρέου…
ΥΓ. Αυτό τουλάχιστον, λέει η λογική, αυτό λένε και οι πληροφορίες μας…