Γιατί ο Βαγγέλης τρομάζει τους δεξιούς…

Με όποιον  από τη ΝΔ να μιλήσει κανείς, θα ακούσει το ίδιο πράγμα. Πως «ο Γιώργος δε θα φύγει από το ΠΑΣΟΚ». Αυτή είναι η πρώτη τους επιλογή. Και είναι λογική. Θέλουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να είναι ξανά υποψήφιος, γιατί θα είναι πιο εύκολος αντίπαλος. Έχει τη φθορά των δύο ετών στην εξουσία και, αν κρατήσει την καρέκλα του, πολλοί από το ΠΑΣΟΚ θα φύγουν. Και νέα σχήματα θα δημιουργηθούν.
Αν δεχθούν ότι μπορεί να φύγει ποντάρουν όλα τα λεφτά στον Ανδρέα Λοβέρδο. Όπως φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο υπουργός Υγείας έχει.......
καλύτερα ποσοστά όταν ερωτώνται και οι εκτός ΠΑΣΟΚ ψηφοφόροι. Σε ό,τι αφορά στην επίσημη ΝΔ, η εξήγηση δεν είναι πως τον θεωρούν πιο εύκολο αντίπαλο. Απλά πιστεύουν πως είναι ανέτοιμος. Ότι δε θα προλάβει. Ότι ο πρώτος του στόχος δε θα είναι οι εκλογές, αλλά να σταθεροποιήσει τη θέση του στο εσωτερικό του κόμματός του.
Η ετοιμότητα είναι το στοιχείο που τους τρομάζει στην περίπτωση του Ευάγγελου Βενιζέλου, την οποία απεύχονται να αντιμετωπίσουν. Ξέρουν ότι η θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών, εκτός από ζημιά, του έκανε και καλό. Εκτός από φθορά πήρε και γνώσεις. Έκανε και γνωστούς. Στις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ. Επίσης, τον κατέστησε έτοιμο ακόμη και για να… αποχωρήσει. Ξέρουν ότι ένας τέτοιος αντίπαλος είναι ο πιο δύσκολος.
Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ ενεργοποιεί στη ΝΔ τους φόβους που δημιούργησε η αλλαγή σκυτάλης Παπανδρέου- Σημίτη το 1996. Φόβοι που υπάρχουν ακόμη, παρά το ότι η επανάληψη του εγχειρήματος το 2004 δεν ήταν τόσο αποτελεσματική. Γιατί ξέρουν πως οι περιπτώσεις δεν είναι ίδιες. Το 1996 (όπως θα ισχύσει και για το 2012) ο αρχηγός της ΝΔ δεν είχε δοκιμαστεί σε εθνικές εκλογές. Ενώ το 2004, ο Κώστας Καραμανλής δοκίμαζε για δεύτερη φορά και ήταν πιο έτοιμος. Τουλάχιστον για αυτό κατάφερε να πείσει τους ψηφοφόρους.
Επιπλέον, το 2004, το ΠΑΣΟΚ έβγαινε από μία εντεκάχρονη διακυβέρνηση. Ενώ τώρα έχει μόλις δύο χρόνια, έστω και σε καθεστώς Μνημονίου. Ένα Μνημόνιο για το οποίο ξέρει η ΝΔ πως έχει και αυτή τις ευθύνες της. Για αυτό και έχασε με δέκα μονάδες το 2009. Και φοβάται πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι αυτός που μπορεί να το θυμίσει αυτό, πιο αποτελεσματικά από τους υπόλοιπους υποψηφίους για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, στους ψηφοφόρους. Η ΝΔ έχει προετοιμαστεί για εκλογικό περίπατο. Κάθε τι που μπορεί να μετατρέψει την αναμέτρηση σε ντέρμπι την αγχώνει.